• 9.375.496 stemmen

Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking (2004)

Mystery | 99 minuten

Genre: Mystery

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Simon Cellan Jones

Met onder meer: Rupert Everett, Ian Hart en Jonathan Hyde

Plot Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking

Sherlock Holmes bevind zich in aristocratische kringen in Londen wanneer hij beweert dat een door de politie gevonden lijk niet van een prostituee is maar van een dochter van een rijke familie. Later vallen er meer slachtoffers, allen van rijke afkomst en op dezelfde manier om het leven gebracht: met een kous in de mond en om de nek. Holmes moet de zaak op zien te lossen met hulp van zijn assistent Dr. Watson.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sherlock Holmes

Mrs. Vandeleur

Hugo Massingham

avatar van neo

neo

Die met Brett en andere zijn anders ook serieus hoor Bovendien in veel boeken valt er weinig te lachen om de man; drugsgebruik, valt in grote depressies etc. Everett is uitstekend en weet vooral door zijn indringend acteerwerk deze film extra flair te geven. Hij staat het dichtste bij het echte, duistere karakter zoals Doyle hem maakte, en doet dat erg intens. Diep onder indruk van hem! Richard Roxburgh, die samen met Ian Hart (die Watson speelt) in The Hound of Baskerville (2002) zat, had geen tijd om nogmaals de detective te spelen.

De cameravoering is bij vlagen erg goed en de hele art direction prachtig. Die mist geeft ook veel sfeer aan het spannende verhaal. Het oogt heel verzorg, wat van de BBC natuurlijk ook niet verassend is.

Van alle Holmes films die ik ken (dat zijn er veel) heeft deze film zowel de acteur die op de beste, trouwe manier Holmes speelt, alsmede de beste (door ensemble gespeelde) score die ik ooit hoorde in eentje uit de reeks. De constante, sombere (cyclische) melodieuze lagen van componist Adrian Johnston ondersteunen prachtig die constante ideeengang van Holmes, een brein wat nooit ophoudt. 4 sterren

avatar van Madeliefje

Madeliefje

Everett zet, voor mijn gevoel, Holmes met een stuk minder dramatiek neer dan Brett en Cumberbatch, en dat vind ik jammer. Toch is het verhaal onderhoudend, en ook leuk om Michael Fassbender nog voorbij te zien komen!