• 9.373.568 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jeremy Lovering

Met onder meer: Peter McDonald, Keith Allen en Kate Ashfield

Plot Killing Hitler

"A drama-documentary about Operation Foxley, a 1944 British plan to assassinate Adolf Hitler."

Killing Hitler vertelt het verhaal van een door de geallieerden in 1944 geplande aanslag op Adolf Hitler. De geheime operatie, die bekend stond onder de codenaam Operation Foxley, voorzag in verschillende scenario's voor de uiteindelijke moord op Hitler op zijn landgoed Berghof in de Beierse Alpen. De film laat zien of een dergelijk plan kans van slagen zou hebben gehad en hoe het zou zijn geweest voor de agenten die de executie hadden moeten uitvoeren.

MI Staff Officer L / BX

Brigadier Sir Stewart Menzies

Major General Colin Gubbins

Polish SOE Agent

Major General Gerald Templar

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Interessante docu over een plan dat nooit werd uitgevoerd.

Het is wel duidelijk dat men in deze docu dieper ingaat over het de gevolgen van wat er zou gebeurt zijn als men het plan om Hitler in de zomer van '44 te vermoorden had uitgevoerd.

Normaal ben ik altijd wel te vinden voor docu's als deze ook als ze in een filmvorm zijn gegoten met acteurs.

Maar deze 'film' is niet bijster goed gemaakt vind ik. De overgangen tussen film en docu en ook de overgangen naar de archiefbeelden zijn zeer slecht gedaan. Komt er dan nog eens bij dat men experts aan het woord laat die helemaal niets met de zaak van doen hebben, maar alleen maar hun commentaar geven wat zij zouden hebben gedaan in de plaats van de vroegere planners en eventuele uitvoerders, wat aan het feit geschiedkundig niets ter zake doet.

Misschien dat men er eens een deftige film over moet maken.

Deze docu nog eens bekeken, en blijf over het algemeen bij m'n eerdere commentaar, het had beter gekund, er zitten nogal wat slordigheden in de film.

Maar het blijft natuurlijk wel een interessant stukje geschiedenis, en wat was er gebeurd mocht dit plan zijn uitgevoerd en geslaagd ... Dat zullen we natuurlijk nooit te weten komen...

avatar van Piratje

Piratje

Even terug geschiedenisles met een uitvoerig gedetailleerd geplande voorbereiding van een aanslag op Hitler in zijn buitenverblijf. Hitler denkt dat hij onsterfelijk is. Al is het einde van de oorlog een zaak van maanden tot Hitler in 1945 zelfmoord pleegt.

Ook al berust dit verhaal op waargebeurde feiten kan het Amerikaans getinte vanzelfsprekend niet juist zijn. Maar het had ook mogelijk geweest. Zowel van buitenuit als in eigen rangen trachtte men Hitler om tre brengen. Maar het wisselvallige karakter van de leider besliste er heel anders over.

Toch de moeite even dit oorlogslesje in twee delen ons eens uit de herinneringen te halen.

Vrij goede cast en crnologisch verhaal.