• 9.371.617 stemmen

Geregisseerd door: K. Asif

Met onder meer: Prithviraj Kapoor, Madhubala en Durga Khote

Gesproken taal: Urdu en Hindi

Plot Mughal-e-Azam

Dit romantische, epische verhaal gaat terug naar de tijd van de grote Jalaluddin Mohammed Akbar, de Mogol-keizer die vurig verlangt naar een erfgenaam om zijn rijkdommen en zijn enorme keizerrijk aan na te laten. Zijn zoon, prins Salim, wordt echter verliefd op Anarkali, een mooie courtisane. Kan liefde alle hindernissen overwinnen? Of zal ze moeten buigen voor de macht van het koningschap?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Anarkali

Maharani Jodha Bai

Durjan Singh

Raja Man Singh

Anarkali's mother

avatar van Mug

Mug

Tot mijn grote verbazing stond deze klassieker geprogrammeerd op het IFFR. Bollywood-spektakel is "one of my guilty pleasures".

Rond Mughal-E-Azam hangen mythische verhalen. Reeds in 1944 begonnen de voorbereidingen en in 1960 uitgebracht in India waar de film 3 jaar lang met zeer groot succes draaide. Maar.....de versie was niet de versie die de regisseur voor ogen had. De film had geheel in kleur moeten zijn.....de bioscoop-hit was slechts in een paar scenes gekleurd, de rest was (jaja) zwart-wit.

In 2003 begon het restauratie- en inkleur-proces. Resultaat: de klassieker in full colour zoals de regisseur gewild had...en weer een kaskraker in India.

Duizenden figuranten (en dieren) [grote middelvinger richting het computer-tijdperk van LOTR], een adembenemend paleis [met geimporteerde glas-in-lood ramen uit België...] waar onvergetelijke scenes zich afspelen. En dan de grootste acteurs & actrices van die tijd. Dilip Kumar die nog steeds films maakt...en de beeldschone Madhubala in een onvergetelijke screen-appearance.

Groots, episch, meeslepend, kleurrijk, actie-rijk, humoristisch, en natuurlijk muzikaal en theatraal. Cinema om gezien (en beleefd) te worden. En opnieuw mijn excuses voor de kwijlplekken op de bioscoop-stoel.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Op zich wel een standaard Bollywood verhaal deze epische vertelling, maar de dans- en zangarrangementen die in de film zitten zijn onvergelijkbaar met welke (Holly-/Bollywood)film dan ook. Het kleurenspel en lichtgebruik zijn onvergetelijk, fantastisch gewoon. Kippenvel!

avatar van Malick

Malick

Eindelijk heb ik de film dan hier liggen. Heel erg benieuwd naar.

avatar van Malick

Malick

Mug schreef:

Ik heb de film op dvd mogen aanschouwen. Had liever de zwart/wit versie willen zien maar is zo te zien niet te krijgen. Nu heb ik een mislukte ingekleurde Bollywood klassieker gezien. Jammer!

Dans en zangpartijen vond ik trouwens fantastische.

avatar van ags50

ags50

Wanneer je de schittering van de in Technicolor gedeelten (zo'n negen minuten vanaf de 85e minuut en het laatste gedeelte van de film) vergelijkt met de ingekleurde kun je alleen maar betreuren dat niet alles in kleur kon worden opgenomen. Men heeft de pracht van het Mughal-hof werkelijk overweldigend kunnen weergeven.

Kijk eerst de film "Jodhaa Akbar" (waar de jonge jaren van de shah-en-shah Akbar wordt verhaald) en dan deze over de latere jaren. Waar in de eerste film door de regisseur nogal verontschuldigend de naam Jodhaa naar voren wordt gebracht als de Rajput-prinses die de echtgenote van Akbar wordt, komt deze naam ook in deze vroegere film als rani naar voren.

avatar van John Milton

John Milton

voor wie een indruk wil krijgen (zonder subs) klikketie