• 9.371.622 stemmen

The Land of the Enlightened (2016)

Documentaire | 83 minuten

Gesproken taal: Engels, Perzisch en Russisch

Releasedatum: 7 april 2016

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Land of the Enlightened

"How children master their lives in war-torn Afghanistan by engaging in ingenious commerce."

Een groep Kuchi kinderen leeft in een mijnenveld rond het vliegveld Bagram in Afghanistan. Ze graven antipersoonsmijnen op om de explosieven te verkopen aan kindarbeiders die werken in een Lappis Lazulli mijn. Het traject van de blauwe edelstenen gaat naar Tadzjikistan en China, door een gebied gecontroleerd door kindsoldaten. Als ze niet hun eigen mini-oorlogen voeren in de dagelijkse waanzin van het leven in Afghanistan, vluchten de kinderen uit de buurt in hun persoonlijke fantasieën en dromen, terwijl de Amerikaanse soldaten hun terugtocht plannen...

Geselecteerd voor Tiger Awards Competitie IFFR en Sundance.

The Land of the Enlightened zal voorjaar 2016 worden uitgebracht in de Nederlandse bioscopen door distributeur Periscoop Film.

avatar van Richardus

Richardus

Ziet er al in de trailer bij vlagen visueel veelbelovend uit (en moet daarbij denken aan Peter Brosens) maar ik vrees een politiek (in)correct kwijlgeheel... Ik hoop dat het niet in die valkuil trapt, als het al niet de doelstelling is.

avatar van Richardus

Richardus

Hmm, er wordt met een combi van fictie en realiteit geprobeerd een beeld van de schoonheid maar vooral oorlogsgekte in Afghanistan te schetsen, met een lijntje mythologie om het diepgang te geven. Dat lukt wel leuk maar geen enkel facet wordt zodanig uitgewerkt/uitgediept dat het de film/docu echt overtuigend boven de middelmaat uittilt. Af en toe zijn er prachtige beelden en ietwat (voor ons oorlogsloze westerling) onthutsende beelden en dat maakt het best genietbaar, maar een hoogvlieger vond ik het niet. Toch 3.5* voor het inkijkje, het mooie visuele aspect en de best aardig symbolische rode draad.

avatar van HK Senator

HK Senator

Imponerende kijk op het leven in Afganistan. Helaas zonder al te veel diepgang en wederom uiteindelijk veel te lang. Na zo'n 60 minutenweten we het echt wel.

avatar van Capablanca

Capablanca

Sterke, onpartijdige docu, die het oordeel aan de kijker overlaat.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Wat een bijzondere documentaire!.

Zo iets heb ik nog niet eerder gezien, maar de documentaire laat je wel compleet in het ongewis.

Ik had geen idee wat de achtergrond nu precies was.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Ben het voledig met je eens, maar daarom vond ik het juist maar matig.

avatar van Tendans

Tendans

Op 7 en 23 juni te zien in Filmhuis Cavia, Amsterdam.