• 9.370.308 stemmen

Lies My Father Told Me (1975)

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Ján Kadár

Met onder meer: Jeff Lynas, Yossi Yadin en Len Birman

Plot Lies My Father Told Me

"No one ever said it was easy being a child."

Montreal, de jaren '20: Het leven voor de Orthodox Joodse jongen David is niet altijd even makkelijk. Doordat zijn vader geen werk heeft hebben ze het niet breed, alle volwassenen lijken hem als een lastpost te beschouwen en vrienden van zijn eigen leeftijd heeft hij ook nauwelijks. Zijn beste vriend is zijn opa. Die vertelt hem mooie verhalen die hem helpen om te gaan met de dagelijkse realiteit.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik ben kennelijk de 1e die wat over deze film mag zeggen.
Wist echt absoluut niet wat me stond te wachten. Het was verschrikkelijk wennen, aangezien ik meestal niet van die oude films kijk. Het onderwerp is ook redelijk vaag te noemen.
Het begint een beetje zoals het eindigt. Wel heel mooi gedaan in de sneeuw in die nauwe straatjes. Het jochie speelt goed, maar ik wou hem menigmaal achter het behang plakken. Je krijgt een iets beter inzicht in de tradities van Joden. Ook het constant streven naar verdienen van veel geld komt aan bod. Opa die nog gelooft in de terugkomst van de Messias en pa die dit alles maar een fabeltje vindt dat ooit in het verleden bedacht is. Mooi de tegenstrijdigheden en het jochie ertussenin die niet goed meer weet wat te geloven.
Mooie beelden voor die tijd van hun tochtjes met paard en wagen.
Soms is het dan weer teveel een EO-film en zou je het liefst wegzappen, omdat je er toch niet veel aan mist. Maar het einde is best verdrietig natuurlijk voor het jochie. Dat TMC is nog niet zo'n beroerde zender. Ik raad deze verder niet echt aan hoor. Als die eens op de zondag ergens voorbij komt zou je hem best even kunnen bekijken. Het heeft wel iets.

avatar van Movsin

Movsin

Best charmant, met afwisselend goede geloofwaardige momenten en al te melige. Die jonge snaak is best goed in zijn rol van clever kereltje, vader en opa zitten eerder in karikaturale rol. Het is echter allemaal goed bedoeld en het zal niemand kwaad doen.