Meng Ying Tong Nian (2004)
Alternatieve titels: Electric Shadows / 夢影童年
China
Geregisseerd door: Jiang Xiao
Met onder meer: Li Haibin
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 7 april 2005
Plot Meng Ying Tong Nian
Mao Dabing ("Great Soldier" Mao) draagt films een warm toe. Op een dag krijgt hij een ongelukje met zijn motorfiets. Plotseling komt er een meisje aan dat hem flink begint te slaan met een steen. De naam van het meisje is Ling Ling. Ze geeft Dabing een briefje en een paar sleutels. Uit nieuwsgierigheid accepteert hij de sleutels en gaat naar het huis van Ling Ling. Dabing ontdekt dat haar huis eruit ziet als een kleine bioscoop en dat zij, net als hijzelf, een groot filmliefhebber is. Hij vindt een dagboek en begint het te lezen. En dan ontvouwt zich een lang verhaal...
Te zien op IFFR:
01-02 20:45 uur in Pathe 4
02-02 15:00 uur in Venster 2
05-02 20:15 uur in Schouwburg
danuz
Zeer verrassend en verfrissend leuk filmpje. Erg dramatisch en veel opzwellende muziek. Wat ik vooral erg mooi vond om te zien is het leven in China van ongeveer een halve eeuw terug. Een tikkeltje van deze tijd en voor de rest nog veel communisme en oude gewoontes.
De 2 kinderen die de hoofdrol speelden waren ronduit schattig. Leuke stemmetjes en typische streken. Deed me weer even een beetje aan vroegah denken.
Ik heb op zich nog niet genoeg Chinese films gezien om dit binnen de Chinese cinema te plaatsen. Maar ondanks het soms ietsje te geknutselde verhaal en de soms ietsje te dramatische muziek zeker een erg leuke film.
Twijfel tussen 3,5 en 4*, ga nu nog even voor het eerste.
Aha, meer MMers in de zaal dus. Een film over de liefde voor film als afsluiter van een fijn filmfestival, wat wil je nog meer?
Een Chinese variant op Cinema Paradiso. Vrijwel hetzelfde thema en dezelfde setting. Mierzoet, dik aangezette muziek en behoorlijk sentimenteel. Erg toegankelijk ook. Als er een IFFR-film zou zijn waar je je oma wellicht nog naar mee zou kunnen nemen zou deze het zijn.
Maar het werkte wel. De setting was heel verzorgd en erg mooi. De kinderen waren aandoenlijk en het verhaal was erg leuk. Oude beelden van Chinese (en Albanese) propagandacinema met onder andere een wel erg jong soldaatje als held maakten het af.
Ruim 3.5*
Tot mijn verbazing een debuut trouwens. Zo zag het er niet uit.
Goodfella
Niets. Symbolischer kán niet
. Verder helemaal eens met je stukje. Soms is mierzoet drama bijzonder gepast.
Zoet ? Uhuh.
Lief ? Uhuh. Schattig ?
Dit is inderdaad een erg zoet filmpje. Maar als op het einde het hondje over de straat huppelt voelt het allemaal zo goed. Beide kindjes zijn geweldig, al is het vooral het jongetje met de guitige lach die de film wat extras geeft. Mooi personage dat de film een luchtige toon meegeeft die echt wondermooi werkt.
Verder wel fijn dat elk personage wel zijn slecht moment heeft. Daarnaast krijgt elk personage ook wel zijn eigen sympathieke momenten. Als bodem zit er genoeg drama in, maar de film voelt vooral luchtig en lief. Vond de muziek trouwens erg mooi. Hoewel erg aanwezig een duidelijke meerwaarde. Al geloof ik zo dat wanneer het sfeertje niet meteen pakt de muziek zwaar irritant kan worden.
Echt geweldige personages, mooi geschoten, mooie muziek, lief en lekker knuffelig sfeertje.
4.5*. Liet mij met een erg blij gevoel achter.
Bas17
Deze wil ik best in de pakketservice doen, als er interesse is, laat het maar weten.
Goto
Danzij Bas17 kunnen kijken, hartelijk bedankt.
Erg lief filmpje maar er gebeuren toch aardig wat akelige dingen. Toch weet de film de gehele speelduur een soort feel-good sfeer te behouden. Vooral het jongetje is echt een leuk personage maar ook de andere characters hebben ieder hun charme.
Audiovisueel wat wisselvalig maar nergens slecht. De soundtrack is wel erg emo maar het word nergens irritant. Gewoon een prima film als je even lekker wil ontspannen en niet aan akelige dingen wil denken. Prachtig eind ook.
maxcomthrilla
In tegenstelling tot vele berichten hier vond ik dit met name in het begin ' geen schattige film '. Daarvoor veel te veel ergernis richting ' kleine Mao Dabing ' die een van de meest onuitstaanbare kinderen ever neerzet met zijn hysterische stem en constante geblèr. Ik kon hem wel zijn nek omdraaien.
Eenmaal de kinderen verwijderd raakten van elkaar werd het allemaal wat boeiender. Ling Ling en haar kleine ( schattige! ) broertje konden mij wel bekoren. De manier waarop de kinderen hun filmhobby achterna joegen; door filmfragmenten te imiteren, door toegang proberen te krijgen tot de cinema en door veel films te kijken door hun kijker vond ik wel charmant weergeven.
Al was het jammer dat ik dan weer weinig weet heb van de Chinese filmgeschiedenis, waardoor niet alles altijd even goed overkwam en waardoor ik niet dat heerlijke nostalgische gevoel overhield na het bekijken van Cinema Paradiso. Het drama - gedeelte werkte vaak wel vooral het leed van Ling Ling en haar ouders werd treffend in beeld gebracht. De soundtrack vond ik teleurstellend. Ik had wel wat meer frisse oprispingen op muzikaal gebied verwacht. Anonieme 3,5*
Baggerman
Mooie, oprecht lieve film.
Iedereen hier op MM zou deze film toch moeten waarderen, omdat hij gemaakt is door personen met een oprechte liefde voor cinema. Tenminste, zo kwam dat op mij over!
Zeker, alhoewel er toch zeer mooie plaatjes zijn geschoten (b.v. de familie in het wuivende gras vlak voor de auditie)
Verder wel fijn dat elk personage wel zijn slecht moment heeft.
Nou inderdaad, vlak voor het einde van de film realiseerde ik me dat ook! Dát maakt de personages juist zo aimabel en menselijk. Ling Ling, de jonge (die gulle lach met gehavend wisselgebit!
Pietje Bell de tweede!) en oude Mao Dabing (goed gevoel voor slapstick deze acteur! Ik vond hem erg goed), de stiefvader Pan, de mooie moeder: allemaal even innemend en je gaat echt om ze geven!De film wordt ook niet voorspelbaar, behalve het einde, maar dat zal me worst wezen!
mcdaktari
Lief, Schattig??? wat een zoetsappig gezwets zeg. Het is gewoon een prachtige film, punt uit.
JDSsmetje
De laatste tijd heb ik toch al het geluk gehad telkens een mooie film te kunnen bekijken. Dit Chinees drama heeft me in ieder geval in elk opzicht verast. Meng Ying Tong Nian begon met een soort feel-good sfeertje en bleef dit nog een tijdje aanhouden maar het prachtige vond ik dat deze film overgaat naar ernst en werkelijk een emotioneel dramatiegevoel weet te creeëren. De muziek was wederom prachtig en erg passend bij de scènes. Ook de acteerprestaties en het script, met mooie plotwendingen, blijven boven de middelmaat. Héél erg geslaagd !
suario
hier kan ik heel kort in zijn: gewoon een fantastische film! niks op aan te merken. zoveel mooie boodschappen erin, de charme van de openlucht film wat mensen bij elkaar bracht. en de tv die alles en iedereen weer individualiseert. echt een mooie en ontroerende film zonder dat t klef of zoet wordt. top
belchinees
Dat meen je toch niet... Was die op tv gisteren?
Ik ben daar al even naar op zoek
wendyvortex
Chinese Cinema Paradiso.
Mengeling van te zoetsappig, sentimenteel en liefde voor de cinema.
Zelfs als bestaat die cinema voornamelijk uit patriotische Chinese films en Albaneese films met propagandasausje.
Erg leuk om daar eens wat van te zien.
Mogen "Kleine Mao" en "Railway Guerillas" volgende week op de TV!!
Ajax&Filmfreak
Ik dacht tot ik deze film zag dat aziatische films niet echt wat voor mij waren......
Nomak
In het begin weet je nog niet goed welke kant de film opgaat, maar al snel zit je midden in het verhaal. We krijgen te zien hoe het lieve kleine en schattige meisje Ling Ling opgroeit. Erg mooi om te zien, want wij zijn ook allemaal ooit zo jong geweest en de film heeft dan ook het effect dat je zelf aan je eigen herinneringen uit je kindertijd gaat denken. Natuurlijk gaat het niet enkel om Ling Ling, er zijn natuurlijk nog wel wat meer personages aanwezig. Het kleine jongetje Mao Xiaobing vond ik eerst vreselijk irritant, maar al snel wist ook hij zich te ontpoppen tot een erg leuk mannetje. Ik vond het dan ook erg jammer toen de twee vriendjes werden gescheiden. Maarja, het leven is hard en als de jaren voorbijgaan verandert er heel veel, en zo is dat in deze film niet anders.
Ik heb ook geen slecht woord over al de andere personages. Allen hebben ze iets herkenbaar. Het lijken geen personages, maar echte mensen. Onderhond weet het hierboven mooi te verwoorden als hij zegt dat elk personage zijn slechte, maar ook zijn sympathieke momenten heeft.
Prachtig ook om te zien hoe belangrijk film is voor deze mensen. Men kijkt er echt naar uit en men fantaseert erover. Film brengt dan ook mensen samen. Dan is het eigenlijk ook jammer als door de komst van de televisie de mensen minder naar de openluchtcinema gaan en de laatste voorstelling wordt aangekondigd.
De muziek is ook de gehele speelduur erg mooi en meeslepend. Door het mooie verhaal, de uitstekende acteerprestaties en de sterke muziek wist de film me te raken.
Ook het einde is prachtig en zorgt ervoor dat dit een bijzonder geslaagde film is.
SugeKnight
Weet iemand of deze film een Nederlandse release heeft gehad? Ik zie dat A-Film de film heeft uitgebracht maar ik kan de DVD nergens vinden. Iemand toevallig, die meer informatie heeft?
Ik ben naarstig op zoek naar deze DVD.
Een van de films uit de periode 2004-2007 ongeveer, waar A-film bijna niks mee gedaan heeft. In die tijd kocht A-film zoveel aan dat ze simpelweg teveel films hadden. Er zijn meerdere films die ze niet op DVD of in een enkel geval zelfs helemaal niet hebben uitgebracht. Of soms heel laat of in een kleine oplage. Ook deze film heeft bij mijn weten geen Nederlandse DVD-release gehad.
De film is wel te importeren (ik heb zelf een goedkope regio 3).
Goldenskull
Redelijk mooie film met een paar prachtige intermezzo-shots, ondersteund door erg fijne muziek. Verder een paar erg aandoenlijke momenten, helaas soms ook wat irritante ergernis stukjes. Dat had vooral te maken met die irritante kinders, waar zo te zien maxcom ook wat moeite mee had. De muziek was overigens niet altijd even sterk, maar gecombineerd met de mooie stukjes, blijft een middelmatige score staan.
Overigens heb ik echt een hekel aan gezang in het manderijn, wat klinkt dat afschuwelijk zeg. Is overigens maar één momentje in het begin, maar ik ben het nog niet vergeten.
Toch een beetje jammer, want hier had meer ingezeten.
flowerpower1946
De film op TV gezien, op groot plasmascherm en met een hele goede koptelefoon.
Het geluid van de film is heel mooi, prachtige klassieke muziek.
Met een goede kop (hoofd) telefoon (draadloos) is het toch een bijzondere filmervaring, want het geluid van een film is zo essentieel.
Ieder detail van het geluid ontgaat je niet. Voor de thuisbioscoop de mooiste oplossing.
Zo ook in deze film, geweldig.
Wat een fantastische film. De rol van de kleine Mao Dabing is geweldig, wat een leuke uitstraling met die innemende glimlach.
Dit pareltje is een Must See voor Asia filmliefhebbers.
Ik ben dat al mijn hele leven .
Had echt moeite om in de film te komen, maar op een gegeven moment betovert de film je en neemt het je mee op een zoet avontuur met ups and downs om het gevarieerd te houden. Daarnaast is het einde van de film ook nog is ontroerend. Ook erg fijn dat de cinema zelf centraal staat in deze film.
Iets anders dan dat ik gewend ben van Oosterse films, maar zeker goed te pruimen. Mooi filmnachtje op Nederland 2!
Threeohthree
Hartverwarmend cliché.
Meng Ying Tong Nian is een ongeloofwaardig maar betoverend melodrama. Segregatie en hereniging, een verhaal over een vriendschap tussen Mao Xiaobing en Ling Ling dat als een liefdesbrief wordt gepresenteerd. Een brief met veel mooie momenten, stuurloos.
Een film die drijft op het voorgespiegelde verleden van Mao en Ling, Mao is als kind strontvervelend, met die belachelijk misselijkmakende grijns van hem. Ling is daarentegen erg schattig, en naar wie die bijbehorende credits gaan weet ik niet, maar een sterke kinderrol is het wel. Cinema speelt overigens ook een belangrijke rol in deze elektrische schaduw, beide hoofdpersonen kijken al van kinds af aan naar films, in het plaatselijke theater.
Wel vervelend is dat er ergens gezegd wordt: "Er is meer in leven dan cinema" , met dit als de 15de film van deze week kreeg ik een behoorlijk schuldgevoel. Al met al een erg clichématig verhaal dat erg avontuurlijk in elkaar steekt.
nadrin
zoals iedereen hier bijna, kan ik alleen maar bevestigen.
: een heel leuke film.
maar toch verteld men het verhaal van twee generaties dromen en wanhoop.
van liefde en pijn. van afscheid en ontmoeting
van geloof en teleurstelling in het leven.
ik zou bijna zeggen, dat je tussen de regels van de film moet lezen.
met een prachtige ondersteuning van de muziek.
beleef je hier weer een beetje je eigen leven.
Davidus
Geweldig mooie film. Heerlijk a - Hollywood; oprecht, eerlijk, geen valssentiment, intelligent.
Film neemt de tijd om de personages en omgeving te introduceren Er wordt zo eerlijk en natuurlijk gespeeld dat je met vrijwel iedereen een band krijgt.
Intelligent verhaal, nergens gekunsteld, geen geforceerde "plottwist", heel onderhoudend.
Als in een soort trance wordt je meegenomen in de levensgeschiedenis van deze mensen; goed gespeeld, mooie chinese plattelandssfeers, interessante personages, de bedwelmende chinese muziek, allemaal heel sfeerrijk.
Heel bizonder hoe eigenlijk een dramatisch verhaal zo eerlijk en in de juiste verhouding wordt verteld dat het nergens deprimerend of over-dramatisch wordt. Je krijgt nooit het gevoel dat je emoties "gemanipuleerd" worden (zoals in de meeste hollywood produkties)
En dat vind ik nog het sterkste aan deze film.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Bushi no Ichibun