• 9.372.440 stemmen

Or (2004)

Alternatieve titels: Mon Trésor / Or (My Treasure)

Oorsprong: Frankrijk / Israël

Geregisseerd door: Keren Yedaya

Met onder meer: Ronit Elkabetz en Meshar Cohen

Gesproken taal: Hebreeuws

Plot Or

Ruthie en Or, moeder en 17-jarige dochter, wonen in een klein appartementje in Tel-Aviv. Ruthie is al jaren prostituee, wat steeds meer weerstand opwekt van haar dochter. Ondanks deze tegenwerking blijft Ruthie telkens de straat op gaan. Or werkt in een restaurantje van de ouders van haar vriendje en ze slaat gade hoe haar moeders' gezondheid zienderogen achteruit gaat door haar werk. Wanneer Or haar moeder in het ziekenhuis moet ophalen is voor haar de maat vol en neemt ze een beslissing die haar moeder voorgoed van de straat moet houden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Veel prijzen gewonnen, o.a. in Cannes.

Ik kan best begrijpen waarom, al kan ik mij er verder niet echt in vinden.

Het "thema" is namelijk typisch prijswaardig. Ik heb ook het idee dat de film daar z'n prijzen vandaan haalt, want verder was het allemaal niet zo boeiend. Twee vrouwen die de hele tijd tegen beter weten in hun doem tegemoet lopen. Erg realistisch, maar nog plat "it is what it is" vertelt. Als een soort dogme film zonder de wiebelende cameras.

Er zaten enkele aardige momenten in, maar over het algemeen dobbert de film teveel veder. Voor de fans van sociaal relevante cinema dit, maar mij is het allemaal wat te sober en vlak. 2* dan maar.

avatar van Movsin

Movsin

Dramatische en intrigerende film die in beeld is gebracht met een doorgaans stabiele camera, hetgeen, m.i., en in dit geval, de spankracht verhoogt. De kijker denkt mee met het gebeuren en het personage. Altijd mooi in film.

Minder stemmen op Moviemeter dan prijzen op het filmfestival in Cannes !?

avatar van BBarbie

BBarbie

Onverbloemd drama over de dochter van een prostituee, die probeert haar moeder om te turnen. De eerlijke, pittige vertolkingen van Dana Ivgy en Ronit Elkabetz geven deze film een realistisch, soms onaangenaam karakter. Regisseur Keren Yedaya houdt zich op de vlakte door de camera het gebeuren bewegingloos te laten registreren. Door de bank genomen ben ik geen liefhebber van dit soort cinematografie, maar in dit geval wordt door die keuze de troosteloosheid van het verhaal nog eens extra onderstreept. Prima film.

avatar van Fransman

Fransman

Was ik wel van onder de indruk. Gaat tenminste ergens over. Met goed spel van Ronit Elkabetz en Dana Ivgi. Regisseur registreert, en houdt het goed in de hand. Je moet wel een beetje voorbereid zijn op het springerige en de licht chaotische filmstijl die de Israëlische films vaak eigen zijn.

avatar van John Milton

John Milton

Ik vond dit ook wel goed. Een film die een pijnlijk plekje vindt en dan stug blijft poeren. Kruipt wel onder de huid ook.