• 9.370.316 stemmen

Documentaire | 91 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Vivien Lesnik Weisman

Plot The Hacker Wars

"The War has already begun!"

Terwijl Amerika het volk nauwlettend in de gaten houdt, vormen zich op het internet gemeenschappen die erop uit zijn de duistere kant van het bewind bloot te leggen. Hackers, hacktivisten en befaamde internet trolls gaan allen de strijd aan met de Amerikaanse staat, maar ze worden één voor één veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Het internet.

Het eerste half uur van deze docu is echte internet rock 'n roll. In razend tempo, met een 8bit hip-hop/dubstep soundtrack op de achtergrond (erg leuk nummertje van M.I.A. ook), serveert The Hacker Wars het putje van het web.

Anonymous, hackers en hacktivist en zelf ubertroll Weev worden opgevoerd in volle glorie. Nian cats scheuren over het scherm en de meme per minute ratio ligt ongelofelijk hoog. Zonder al te veel zelfverheerlijking (al genieten ze duidelijk met volle teugen) krijgen een aantal befaamde heren een platform om hun nieuwe wereld voor te stellen.

In het tweede deel draait het meer om de acties van de US tegen dit soort 'hackers'. Dit deel mist jammer genoeg wat de keerzijde van de medaille, waardoor het allemaal weer erg propaganda-achtig wordt. Iets wat ik doorgaans de meeste docus sterk aanreken, ware het niet dat achter dat gordijn gewoon een geweldig stukje van het internet blootgelegd wordt.

Het is niet zozeer dat ik het eens ben met de mensen in deze docu, noch de methodes die ze hanteren. Maar ik ben wel ongegeneerd fan van het vrije web, waar iedereen z'n zegje kan en mag doen en waar niks geregeld is. Dat is er de laatste jaren jammer genoeg sterk uitgegaan, waardoor het des te leuker is om te zien hoe een aantal kinderen op uberkinderachtige wijze grote corporaties en zelfs één van de invloedrijkste naties ter wereld te kakken zetten.

Wát er juist gezegd wordt zou ik met twee korrels zout nemen, maar daarachter ligt een geweldig document van het web in al z'n glorie, ik zou bijna zeggen dat je net daarom eigenlijk voor een keertje de nuance wel kan missen. Want als er iets niet genuanceerd is, is het wel het internet. De presentatie sluit daar verder naadloos bij aan. Erg druk en modern geëdit, wat mij betreft een stuk aangenamer dan al die doodse voedseldocus van de laatste jaren.

Grappig trouwens dat die Weev veroordeeld is voor een "hack" die ook ooit op MM relevant was. Ik herinner me nog dat iemand had uitgevogeld hoe aan PMs van andere leden te komen (wees gerust, lang geleden en ondertussen niet meer mogelijk) ... die persoon is alleen niet naar de gevangenis gemoeten geloof ik.