Heimat 3 - Chronik einer Zeitenwende (2004)
Speelduur:
632 minuten (miniserie, 6 delen)
Alternatieve titel: Heimat 3: A Chronicle of Endings and Beginnings
Duitsland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Edgar Reitz
Met onder meer: Henry Arnold, Salome Kammer en Michael Kausch
8,1 (689)
Gesproken taal: Duits
Plot Heimat 3 - Chronik einer Zeitenwende
Het verhaal van dromen van Oost- en Westduitsers, van ontmoetingen en omhelzingen door vreemden, van ingrijpende historische veranderingen. Van de ongelooflijke beweging die in de mensen zelf op gang kwam. Oost-Berlijn, Leipzig, Dresden, maar ook opnieuw Schabbach, een idyllisch Hunsrückdorp aan de Rijn. Een mythisch beladen omgeving waar ook voor het kunstenaarsechtpaar Hermann Simon (Henry Arnold) en Clarissa Lichtblau (Salome Kammer) in hun liefdesnest, het Gunderode-huis, een nieuwe levensfase aanbrak. De Hunsrück waar na de Wende de Amerikaanse militaire bases geen rol meer speelden, de Amerikaanse gezinnen vertrokken en hun huizen ingenomen werden door Russischduitsers uit Kazachstan, Kirgizië of Siberië die samen met Oostduitse bouwvakkers het straatbeeld bepaalden, op zoek naar een betere toekomst. Schabbach, een dorp waar veler levenswegen zich kruisten.
Mara Simon
Jana
Galina
Hartmut Simon
MFEO
Vanaf vandaag in Lantaren/Venster te Rotterdam. Gesplitst in Episode 1 t/m 6.
narva77 (crew films)
Psst, a.s. zondagavond (Tweede Kerstdag) op TV; NL3. Althans, een deel (kleine twee uur)!
braambes
hoe zit dat nu ?
zenden ze gewoon een stukje uit of tonen ze het geheel als miniserie?
Redlop
Deel 3 lijkt me en dat duurt 125 minuten.
Volgens mij alleen het derde deel, verdeeld in vier of vijf stukken.
Heimat 3 is het laatste deel van de Heimat-trilogie, waarin de Duitse geschiedenis, wederom aan de hand van het leven van Hermann Simon, wordt behandelt. Heimat 3 bestaat uit zes afzonderlijke films en duurt in totaal 11 uur en 20 minuten en behandelt de periode van 1989 tot aan 2000
zo 26 dec - 23:35 - 01:21 op Ned 3
ma 27 dec - 22:45 - 00:20 op Ned 3
di 28 dec - 22:48 - 00:50 op Ned 3
wo 29 dec - 22:48 - 00:58 op Ned 3
do 30 dec - 22:48 - 00:23 op Ned 3
zo 2 jan - 22:15 - 00:03 op Ned 3
bron cinema.nl
FisherKing
Sinds Heimat1 gebruikt Reiz als stijlmiddel het gebruik van zwart/wit en kleur in een ongebruikelijke volgorde die ik wel vind werken. Hij begint in het "heden" met zwart-wit en vervolgens volgt een scene in kleur om een herinnering weer te geven.
dje-em
prachtige serie, vond alleen het einde ietwat onbevredigend. lekkere duistere muziek. wel heel veel gaten maar daardoor werd het wel spannend.
Zachery Glass
Het was een tijdje geleden dat ik bij televisiekijken danig beroerd werd.
De eerste twee Heimat-reeksen heb ik niet gezien, en ik kan ik mezelf als een zwaar manco aanrekenen.
Nu er zijn wel meer dingen die ik niet ga zien, lezen of horen. Ik kan een treurmis houden voor alle dingen die ik niet ga beleven, maar beter kan ik een lofrede proberen zingen (ik zeg wel: proberen zingen - ik zal veel noten missen) op deze prachtreeks.
Een andere subtitel zou naar mijn gevoel kunnen zijn: "Geluk - het eeuwige onderweg zijn". Want alle personen in deze reeks lijken een niet-aflatende klopjacht te houden op die bewustzijnsvernauwende sensatie.
Zowel Rudi Moltz, Anton Simon, Clarissa Lichtblau (wat een prachtige naam trouwens!
), Hartmut, Blöcke (die sjacherachtige délégé van het bedrijf Food & Non-Food ) allemaal voortgedreven door die zoektocht ...
Vooral die Blöcke liet een onmiskenbare indruk achter bij mij: in wat voor een nood moet die kerel verkeerd hebben, om zo zijn hart uit te storten bij Hermann op de trein (Blöcke: "Die zes uren in de sneeuw - dat is alles in die jaren wat ik overhoud"). De reactie van Hermann op die bekentenis van Blöcke was trouwens prachtig: uit het raam turen, niets zeggen - je zag Hermann Simon haast denken: "Blote zielen zijn vieze zielen"
In feite is het moeilijk om niet om één of andere manier te sympathiseren met alle personages in Heimat. Ik vermoed dat ik dit soort reeks een paar jaar geleden absoluut niet op zijn waarde zou kunnen geschat hebben, het zou me te traag hebben geweest. Dit soort reeksen helpt me op een andere manier naar film te kijken, denk ik ...
Daarnaast zijn er ook zo veel grappige dingen op te merken in Heimat
De buideltas van Gunnar (in DDR-tijd) wordt vervangen door een lederen handtasje (in "nieuw" Duitsland)
Gunnar die zijn Erich Honnecher-imitatie blijft volhouden, ongeacht de reactie van het publiek (Heeft Gunnar last van een soort solipsisme, misschien?
De commentaar van Hartmut over de zetels van de nieuwe Porsche tegenover zijn aanstaande Russische maîtresse: Echt Californisch buffelleder!
Het beeld van Lenin tussen de schroothopen.
"Hier wordt niet gerookt!", het commentaar van de directiesecretaresse van Simon Optik - wanneer Blöcke met zijn team het bedrijf aan het leegplunderen is.
Nu zijn er waarschijnlijk honderd andere dingen die ik vergeet, wat ik niet kan vergeten is de onmiskenbare mijlpaal die Heimat 3 heeft nagelaten in mijn geest.
Dank u zeer, meneer Reitz!
Quentin
Erg mooie serie, met veel intrigerende karakters, vleugje humor maar voor mij te vaak wat te slepend. 3,5 *
Freud
Met mijn voorliefde voor lange, uitgespannen films kan ik deze natuurlijk niet echt objectief beoordelen, maar ik vond hem dus fantastisch. De eerste uren leek het me vrij banaal en interesseerde alles me niet zo enorm, maar naarmate de film vorderde raakte ik steeds meer in de ban van de personages en begon ik ook meer mee te leven. De personages zijn hier veel echter dan in bijvoorbeeld La Meglio Gioventu, en zeker minder eendimensionaal. Bovendien is wat ze meemaken minder spectaculair (hoewel, soms...) Bovendien, en dat vind ik misschien nog het grootste positieve verschil tussen beide, wordt hier veel minder stilgestaan bij de grote crisissen en problemen, en gaat het verhaal meer heen en weer en op en neer (
). En de humor en relativering die in de film verweven zitten maken het een erg aangename kijkervaring. Ik zou hem de volgende keer wel niet meer in twee keer kijken, maar de opslitsing in zes volgen: de delen vallen thematisch mooi apart, en zo voorkom je afstomping. Maar een prachtig stukje cinema is het zeker, en ik ga zo snel mogelijk op zoek naar de eerdere delen.
offermans
Ik heb net Heimat 3 afgerond. Een geweldige film. Toch vind ik Heimat 1 en 2 beter. Vooral Heimat 1 krijgt van mij een 5. Ik vind de personage iets meer gecreëerd en geforceerd in hun handelen in Heimat 3. De hele cyclus is TOP.
Freud
Nu ik alles gezien heb moet ik ook wel toegeven dat het derde deel het minst sterk is, maar het blijft wel meesterlijk goed. De andere delen verdienen eigenlijk 5.5 of zo
neo
Godard gebruikte het ook in een van zijn meer recentere films.
kort0235
Het derde deel is minder sterk dan deel 1 en 2, maar nog steeds zeer goed. Deel 2, de tijd als student in Munchen, was voor mij absolute top!
In de winter heb ik de hele serie gezien, maar komende winter zal ik er zeker weer ettelijke uren aan besteden!
jordybeukeboom
Mmm, ik kijk er nu al naar uit om straks acteurs uit Heimat 2 letterlijk 12 jaar ouder te zien in 3
masterrossi
ik kom niet zo vaak op moviemeter, maar nu ik eindelijk deel 2 en 3 heb afgezien vond ik het eens tijd worden om weer eens iets te zeggen.
Dit laatste deel in de serie is misschien niet het beste, maar toch, het blijft aanspreken.
Deel 1 is het mooiste in opzicht van opbouw, verhaal ontwikkeling, karakters en emoties.
Deel 2 is het mooiste in filosofische ontwikkeling. Maar ook verhaal technisch gezien
Deel 3 is een combinatie van beide, maar dan allebei in mindere mate.
Vermoedelijk als ik deel 3 als eerste had gezien zou ik hem een hoger punt geven, nl. 5. Maar door het zien van deel 1 en 2 eerst toch iets minder. 4.5
Voor hen die deel 1 en 2 niet hebben gezien en dit al mooi vonden...gewoon blind de DVD's kopen. Het is echt het geld waard.
dragje
deel 2 en 3 net gekocht! Ben benieuwd, ik ga volgend weekend weer aan deel 1 beginnen.... zal wel een tijdje duren voordat ik aan deel 2 kan beginnen
AlPacino
Dragje ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik heb alle delen al eerder gezien. De hele Heimat-reeks is misschien wel het beste wat ik ooit op filmgebied gezien heb. Van mij mogen ze alles nog een keer op tv uitzenden. Jammer dat veel mensen Heimat nog niet kennen. Dan zouden er hier veel meer stemmen worden gegeven en daarmee zou Heimat hoog in de top 250 komen. Want het aantal stemnmen is de reden dat deze er nog niet instaat.
Beste AlPacino,
ik bekijk Heimat serie 1 nu met een paar mensen en we zijn nu aanbeland bij deel 9, dus nog 3 afleveringen c.q films.
Het eerste deel kwam wat "stroef" over, ik raakte hier en daar de weg kwijt maar bij de tweede film zat ik er helemaal in. In 1 woord, de serie is verbluffend en hoogst verslavend.
Door werkdruk en omdat ik de reeks om de twee weken in het weekeinde volg met wat vrienden zijn we nu pas aanbeland bij deel 9, soms draaien we twee afleveringen achter elkaar als de tijd het toelaat.
Ik moet dus nog een hoop zien, maar om de het weekeinde zie ik in ieder geval in een strak schema 1 of 2 delen dus uiteindelijk komen we er wel. Het zal mij niets verbazen dat mijn eindconclusie zal luiden dat deze serie inderdaad een hoge kwalificatie verdient wat betreft meesterwerken.
Ik kan de serie nu al aan ieder van harte aanbevelen.
Als wij alle delen gezien hebben zal ik wel hierop terugkomen.
dragje
pfew.... 52 uur film achter de rug....
Verbluffend goede serie wederom. Gisteravond het laatste deel gezien. Doch vond ik serie 1 en 2 echt een 5* waard.
Ik Doe Moeilijk
Wat merkwaardig dat in, volgens mij de laatste aflevering een bioscoop in beeld komt waar Heimat 1 draait.
Is dit geensceneerd, in de zin dat het bord is er opgehangen, of draaide de film echt tijdens de opnames van Heimat 3?
Freud
Dat lijkt me wel heel onwaarschijnlijk, gezien het feit dat Heimat 2 er nog tussen zit
Het klopt ook niet met de leeftijd van de auteurs.
Is het nodig (of dermate belangrijk dat het de beleving minder maakt) om de eerste series gezien te hebben?
Ze lijken me nogal losstaand namelijk.
Freud
Dat is niet nodig, ik heb deze ook eerst gezien. In het begin ken je de personages nog niet en je weet dus ook niet wat de voorgeschiedenis is van Hermann en Clarissa, maar je kunt zonder veel problemen volgen. Je mist wel wat extra diepte, maar erg is dat niet want je weet het niet eens
Een overzichtje:
Heimat 1 gaat over Hermanns familie en zijn eigen jeugd (tot een jaar of 18) in Schabach, rond de tweede wereldoorlog en nog een stuk erna. Op het einde van die reeks loopt Hermann thuis weg en gaat in München studeren, waar hij een compleet eigen leven opbouwt als componist, hier leert hij Clarissa kennen. De derde reeks speelt zich een jaar of vijftien later af, alle personages zijn elkaar uit het oog verloren. Vlak na de val van de muur ontmoeten Hermann en Clarissa elkaar opnieuw, en ze gaan samen in de buurt van Schabbach wonen. Zijn familie speelt dus (althans die die nog leven natuurlijk) opnieuw een belangrijke rol, maar iedereen is zo veranderd dat de link met de eerste serie redelijk beperkt is.
Oei, dat klinkt toch wel meer als een 'vervolg' dan ik eigenlijk hoopte. Het gaat dus wel om dezelfde personages. Moet nog even denken of ik dat wel wil eigenlijk.
Ik Doe Moeilijk
Aan de ene kant raad ik toch een ieder aan om dit te gaan kijken, zodat er kennis wordt gemaakt met dit veelomvattende (meester)werk. Anderszijds, ik heb de films in chronologische volgorde gekeken. Ik kan me voorstellen dat de personages psychologisch niet volledig tot hun recht komen als Heimat 3 als eerste wordt gekeken. Dus: als je denkt dat dit je zal interesseren, schaf het aan en geniet, verbaas, bewonder, beleef jezelf

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'