Moolaadé (2004)
Met onder meer: Fatoumata Coulibaly, Maimouna Hélène Diarra en Salimata Traoré
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 7 april 2005
Plot Moolaadé
Zes meisjes die het traditionele zuiveringsritueel van besnijdenis moeten ondergaan lopen van huis weg. Vier van hen vinden hun toevlucht bij Collé Ardo Gallo Sy, een vrouw en moeder met moderne inzichten. Collé spreekt een moolaadé uit: een banvloek over iedereen die haar beschermelingen wil treffen. Met verregaande gevolgen.
Collé Gallo Ardo Sy
Sacristain
Bakary
Konaté fils
Toon1
Moolaadé is geregisseerd door Ousmane Sembene, naar het schijnt de "John Ford" van Afrika. Het verhaal speelt zich af in Senegal, feminisme en de botsing tussen moderniteit en religieuze tradities zijn de thema's. Moolaadé is een oprechte film, visueel kleurrijk, met een vleugje humor. Het maakte me ook wel gefascineerd door de Afrikaanse cultuur, door de ogen gezien van de Afrikanen zelf, iets wat je zelden of nooit ziet. Op het einde sleept het zich een beetje te lang voort, maar dit is zeker een aardige film te noemen.
Mug
Moolaadé is geregisseerd door Ousmane Sembene, naar het schijnt de "John Ford" van Afrika. Het verhaal speelt zich af in Senegal, feminisme (...)
Ten eerste speelt de film zich af in Burkina Faso.
Ten tweede zie ik de link met John Ford nergens. Wellicht heb je het ergens gelezen?
Ousmane Sembene is wel 'de peetvader' van de Afrikaanse cinema. De rechten van de vrouw staan veelal centraal in zijn werk. Baandoorbrekend, reeds in de jaren 60, vanuit een Afrikaans perspectief.
Moolaadé is geen uitzondering. Het thema 'meisjesbesnijdenis' wordt op een volwassen benaderd, alle voors en tegens komen aan bod. Zo ook de non-acceptatie van onbesneden vrouwen. Ousmane Sembene geeft een luide stem aan deze verstotenen in de samenleving.
De film is kleurrijk. De eerste 75 minuten zijn lichtvoetig, de problematiek wordt met de nodige humor (finesse-werk overigens) aangekaart (typisch Afrikaans), maar opeens draait de film 180 graden. Groots en aangrijpend drama wordt gepresenteerd. De finale is dan weer - na alle miserie - uitbundig.
Vreselijk jammer dat het werk van Ousmane Sembene weinig bekend en te verkrijgen is. Afrikaanse kritieken en geboden oplossingen - en de (betere) manier van aanpak - worden blijkbaar niet begrepen in het koppige westen. Alhoewel de laatste jaren deze perspectieven meer vaste grond onder de voeten lijkt te verkrijgen. Een opleving dan maar voor het oeuvre van de inmiddels overleden visionair?
Moolaadé won overigens o.a. 'Un Certain Regard' op het Cannes festival, de grootste prijs naast de Gouden Palm.
berrege
Het eerste duur dacht ik: shit, zit ik hier mijn tijd aan te verspillen?
Daarna ging het iets beter, al bleef het verhaal erg langdraaadig. Het toch wel mooi einde maakte veel goed, ook het actueel thema is een pluspunt.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een zeer krachtige film uit Afrika. In mijn ogen geeft deze film voor een groot deel weer wat er mis is met de wereld. Namelijk traditie en godsdienst. Die factoren zorgen steeds weer voor frictie tussen mensen, wat uiteindelijk steeds weer leidt tot ellende en oorlog. Zo ook in deze film, waar iemand opstaat tegen deze traditie. Maar het wordt Collé niet makkelijk gemaakt. Want blijkbaar is besnijdenis een traditie en moet het volgens de Islam. Ik hoop dat er op de wereld nog genoeg mensen zoals Collé rondlopen, om zich te kunnen verzetten tegen deze onzin. Kortom: deze film met een sterke boodschap heeft mij positief verrast en ik kan hem zeker aanraden.
vantje
Heerlijk trage film, zoals men ze in het Westen niet meer maakt. Kracht door eenvoud.
vulcan750
De film werd op tv uitgezonden, bij toeval zapte ik er naar toe.
Het is een bijzondere en fascinerende film, ik ben blij dat ik 'm gezien heb!
Movsin
Goed dat zulke toestanden worden belicht en ook goed dat zulks gebeurt op een volkse manier in een merkwaardig, kleurig kader met heel wat even kleurrijke personages. In de beginne zit er zelfs af en toe een vleug humor in en pas naar het einde toe klinkt de aanklacht luider en luider maar ook overduidelijk. Wat traag verloop misschien volgens onze begrippen, maar erg storend was dat nu ook niet.
mrmojorisin123
Moolaadé betreft twee waarden die elkaar oog in oog kijken. Aan de ene kant hebben we de oeroude traditie van de vrouwenbesnijdenis om de onderwerping van de vrouw in stand te houden en aan de andere kant de bescherming van de zwakken. Dit duel wordt uitgevochten in een klein en primitief Afrikaans dorpje.
Het mooie aan deze film is de drang naar vooruitgang, de opstand tegen de rituelen. Dit is wat volgens mij nog altijd voor veel onheil zorgt in de wereld. De invoer van moderne technologieën als radio's en televisie werden fel bekritiseerd door de ouderen. Zij, bang van het niet-arbitraire, vonden het manipulatief. Iets waar ik mee kan in komen maar wat voor toekomstperspectieven hebben die voor ogen?
Het bevat ook enkele symbolieken. De mooiste vond ik de scène waarin de brandende radio's doorspeelden die net als de vrouwen niet stil te krijgen waren.
Robi
Amateur toneelvereniging uit Afrika speelt het stuk "Bij ons in het dorp". Een folkloristische éénacter van maar liefst 2 uur. (zonder pauze !!!) En er lijkt maar geen einde aan te komen.
Vinokourov
Mooie en oprechte film is dit hoor. In het begin is het even wennen aan het Senegalese acteerwerk. Het kwam op mij soms erg gespeeld, amateuristisch over, maar na een tijdje wen je er aan (of werd het gewoonweg minder, dat kan ook nog
). Het verhaal wat Moolaadé wil vertellen, is best interessant en spreekt ook nog wel aan. Een vrouw in het dorp ontketent een hele interne dorpsstrijd als zij vier kinderen beschermt tegen het besnijden. Zo'n clash tussen het vasthouden aan religieuze tradities en vooruitgang blijft boeiend. De film ziet er daarnaast nog mooi en kleurrijk uit. Ik weet niet waar het precies aan ligt, maar heel enthousiast werd ik er ook niet van, soms kakte het toch wat in en had de film wat vlotter verteld kunnen worden denk ik...
Zeker een goede film dit. Onlangs zag ik de eerste film van Ousmane Sembene en met deze Moolaadé heb ik gelijk zijn laatste te pakken. Moolaadé heeft een interessant verhaal over een ritueel, waarbij vooral de vrouwenbesnijdenis centraal staat. Sembene begint luchtig en laat het verhaal langzaam maar zeker steeds zwaarder en dramatischer worden, zonder daarbij uit de bocht te vliegen.
Het acteerwerk is moeilijk te beoordelen, maar ik vond het er nochtans vrij goed uitzien. Sembene brengt het verhaal in ieder geval overtuigend en geloofwaardig. Het camerawerk is dynamisch en de film bevat een hoop frisse en zomerse kleuren.
Dit is tot nu toe de derde film die ik van de wijlen man zag, maar is tevens zijn beste, zij het met een erg nipt verschil.
BBarbie
Mijn eerste Sembene, maar zeker niet mijn laatste. Het is een uitmuntende film over feminisme in de islamitische wereld van West-Afrika, waar een standvastige vrouw haar conservatieve omgeving én eeuwenoude tradities durft te trotseren. Al doende brengt zij daarmee van lieverlee een rebellie teweeg tegen de almachtige dorpsoudsten. Ondanks mijn gebrek aan kennis van de lokale cultuur (of misschien wel juist daardoor) vond ik het een fascinerende film. Het verhaal wordt rustig, maar meeslepend verteld aan de hand van prachtige beelden. Het acteerwerk oogt heel erg naturel. Prachtig.
De film deed mij denken aan het veel luchtigere, maar niet minder boeiende La Source des Femmes (2011), waarin vrouwen een vrijstaking beginnen tegen hun mannen.
soom
BBarbie tipte deze. - Misschien tijd om mee te doen met Wie is de Super Tip-Topper BBarbie?
Het is intens door de eenvoud. Simpel verhaal, doeltreffend en erg pijnlijk uitgewerkt. Er gaat een grote kracht schuil in de vertolkingen alhier. Het snijd door me heen op een manier die niet mispoes is. Het treft wel ietsje minder dan Soraya, maar evengoed vond ik het op zo'n manier in elkaar gevlochten, dat ik met een pijnlijk hart in elkaar zakte. En dat zegt in mijn mening alles.
Dievegge
Het leven in een West-Afrikaans dorpje wordt realistisch weergegeven, met leuke, sfeervolle en pijnlijke momenten. De taal schijnt Bambara te zijn; het land Burkina Faso. De religie is islam vermengd met Afrikaanse tradities en bijgeloof. Een moolaadé is een soort magische bescherming.
Het conflict is een botsing tussen twee ideologieën. De traditie schrijft voor dat vrouwen besneden worden en als minderjarige uitgehuwelijkt aan een polygamist die hun zonodig zweepslagen toe mag dienen. Het verzet daartegen komt van vrouwen die besnijdenis als een vorm van verminking zien, maar ook van enkele mannen die in het buitenland progressieve ideeën opgedaan hebben. In deze tijden van multimediale onzin is het heerlijk om moraalridders te zien protesteren tegen de verderfelijke invloed van de radio.

Misdaadserie 'Memory of a Killer' wordt massaal gezocht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'