• 9.372.513 stemmen

Neverland: The Rise and Fall of the Symbionese Liberation Army (2004)

Documentaire / Biografie | 89 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titel: Guerrilla: The Taking of Patty Hearst

Geregisseerd door: Robert Stone

Met onder meer: Michael Bortin, Timothy Findley, Russell Little

Plot Neverland: The Rise and Fall of the Symbionese Liberation Army

Film over de periode vol tegenstellingen in de Amerikaanse maatschappij in de vroege jaren '70, waaruit de binnenlandse terroristische organisatie Symbionese Liberation Army (SLA) zou ontstaan. Volop in de media, veroorzaakte de organisatie twee jaar lang chaos aan de Westkust. De meest spraakmakende gebeurtenis was de ontvoering van Patty Hearst, een meisje dat zo van hen onder de indruk raakte dat zij zich later bij de groep aansloot onder de naam 'Tania'.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Best aardig, hoewel ie mij eigenlijk niet zoveel kon vertellen dat ik nog niet wist. Informatieve recht toe, recht aan docu over s'werelds beroemdste Stockholm Syndrome geval. 3*

avatar van starbright boy

Ik sluit me bij Poisonthewell aan. Het blijft een erg fascinerende zaak, maar de docu bracht weinig nieuws en was hooguit degelijk.

avatar van otherfool

otherfool

Ik als kind van 1979 had nog nooit van de hele zaak gehoord, en vond het maar raze interessant. Jammer alleen dat Hearst zelf niet aan het woord komt.

3,5*.

Uzza_Sparta

deze komt vanavond op BBC2 bij Storyville (een serie docus)

Guerrilla: The Taking of Patty Hearst, 90 minuten, BBC2, wednesday 8th Feb 2012. de link is van oude melding van BBC4 maar die komt gewoon vanavond op BBC2

BBC Four - Storyville, 29/08/2007 - bbc.co.uk

otherfool schreef:

.... Jammer alleen dat Hearst zelf niet aan het woord komt....

Iedereen komt in voor via archivebeelden. Hearst zelf toen ze voor de pers stond nadat ze was vrijgesproken door President Carter, en ook op die talkshow toen ze op promo tour was voor de verfilming van haar boek, en de Paul Schrader biopic Patty Heart in 1988 of 1989

Patty Hearst (1988)

ik vond het een interessante documentaire, maar ook best frustrerend omdat je beseft je na het zien van deze docu dat die Patty Hearst eigenlijk gewoon een aandacht trekkende media-whore is!

Zo gaauw als ze gearresteerd is gaat ze plots haar verhaal veranderen. eigenlijk best triest, en nu begrijp ik ook waarom ze weinig meewerking gaf aan deze docu

Uzza_Sparta schreef:

Maar inhoudelijk komt ze niet aan het woord, dat is waar otherfool neem ik aan op doelde.

Meneer Bungel schreef:

.....Praat toch geen onzin. Heb je eigenlijk wel begrepen wat daar gebeurd is (voor alle duidelijkheid: het is een retorische vraag)?

Onzin? of gewoon tegen jou mening in?

En omdat jij voor alle duidelijkheid een retorische vraag stel, moeten wij dat accepteren als of jij de grote meester van kennis ben of zo? [edit mod; persoonlijke aanval verwijderd]

In deze docu zien we hoe Patty Hearst schuldig was gevonden, en vervolgens veroordeeld tot 25 jaar cel

Ze gaf aan dat ze een extreem geval van Stockholmsyndroom had, bij toeval ongeveer een jaar nadat de term Stockholmsyndroom voor het eerst was gebruikt... In de rechtszaak tegen haar werd een beroep op ontoerekeningsvatbaarheid op grond van het Stockholmsyndroom echter niet geaccepteerd.

Ze ging in hoge beroep, want little rich girl vond het natuurlijk niks om vast te zitten (zoals de andere leden van de SLA), en als je na de feiten kijkt zijn de amerikaanse authoriteiten gewoon ingetrapt. eerst zette President Carter de straf om in voorwaardelijk eind jaren 70, en dan in 2001 verleende President Clinton haar een pardon. Intussen was haar auto-biography een bestseller.

Stockholmsyndroom. ja, ja, natuurlijk, of "how convenient" zoals sommige zeggen

Uzza_Sparta schreef:

Onzin? of gewoon tegen jou mening in?

Beide, in dit geval.

Uzza_Sparta schreef:

''stelt'', ''ik'', ''alsof'' en ''bent'' (retorische vraag verder, neem ik aan); zo maak je geen sterk punt.

Hoe jij hier en elders (Patty Hearst) tekeer gaat heeft me direct al doen besluiten niet met je in discussie te gaan, maar ik wilde wel even een tegengeluid deponeren. Klaar.

:o

Beide, in dit geval.

nee, alleen tegen jou mening. Want wat ik schrijf is beslist geen onzin als je na de feiten kijk

Meneer Bungel schreef:

als je niet in discussie wil zeg dan gewoon dat je een andere opinie heb. dan ben je inderdaad "klaar" zoals je dat afsluit.

Wat je hier doet met deze opmerking doet mij gelijk denken aan toen ik nog op school was en tijdens het voetballen was er af en toe een bij die ineens z'n bal pakte en van het veld weg liep omdat hij geen zin meer had.

Meneer Bungel schreef:

dus als zogenaamde "tegengeluid" ben je ineens lid van de taalpolitie? op een filmsite?

starbright boy schreef:

....Het blijft een erg fascinerende zaak, maar de docu bracht weinig nieuws....

ik vond dat het juist wel meer info bracht. veel meer dan de bio-pic Patty Hearst, want dat was gewoon een verfilming van de autobiography van Hearst, en intussen weten we veel meer over hoe Hearst haar verhaal ging veranderen, en hoe zij haar eigen rol in deze stuk geschiedenis ging herschrijven.

Uzza_Sparta schreef:

Je haalt dingen door elkaar. Om in jouw analogie te blijven: als iemand vloekend, tierend en trappend het veld op komt (iets wat je hier op MM dan nog snel zelf even kunt aanpassen en je dan ook gedaan hebt)... dán heb ik inderdaad weinig zin om met diegene te gaan voetballen.

Uzza_Sparta schreef:

Weer haal je dingen door elkaar; het tegengeluid had ik al eerder geplaatst: mijn stelling dat je onzin praat. Iets wat je trouwens blijft doen. Al heb ik je elders op de site beslist beter bezig gezien.

Om eerder genoemde reden geen zin om er nu verder op in te gaan. Misschien ooit eens een recensie; hier en/of bij Patty Hearst.

Meneer Bungel schreef:

Je haalt dingen door elkaar. .... Weer haal je dingen door elkaar....

onzin (om jou term even te gebruiken)

Meneer Bungel schreef:

.... iets wat je hier op MM dan nog snel zelf even kunt aanpassen ....Al heb ik je elders op de site beslist beter bezig gezien.....

iets dat ik "dan nog snel zelf even kunt aanpassen"?!?!

en wie ben jij nu precies om te denken dat je zoiets kan zeggen?

misschien denk je dat je super belangrijk ben of zo?

avatar van mrklm

mrklm

Het mediacircus dat ontstond rondom de ontvoering van Patty Hearst, de kleindochter van mediamagnaat Randolph Apperston Hearst, staat centraal in deze documentaire waarin leden van de militante groepering The Symbionese Liberation Army (SLA) terugblikken op hun rol in de ontvoering. De SLA zag de Hearst Corporation als het gezicht van de media en daarmee een verpersoonlijking van het kwaad. Het communiceerde met de familie Hearst in de persoon van Donald DeFreeze alias Cinque die tapes gebruikte vol politieke verklaringen, zodat de media die boodschap in zijn volledigheid over konden nemen en lieten Patty zelf ook regelmatig boodschappen inspreken.

Paddy Chayefsky verwerkte overduidelijk elementen uit dit relaas voor het scenario van het Sidney Lumets meesterwerk "Network" uit 1976 en het is fascinerend om te zien en te horen hoe de media destijds worstelde met de manier waarop ze verslag moesten doen van het nieuws. Robert Stone weet ook duidelijk te maken dat de media-aandacht er toe leidde dat er - in ieder geval in de ogen van de geïnterviewden - van de oorspronkelijke doelen van het SLA weinig meer overbleef. Een boeiend onderwerp, inhoudelijk goed uitgewerkt maar qua vorm weinig verrassend.