• 9.372.056 stemmen

The Man Who Saw Tomorrow (1980)

Biografie / Drama | 90 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titel: Nostradamus

Geregisseerd door: Robert Guenette

Met onder meer: Orson Welles en Philip L. Clarke

Plot The Man Who Saw Tomorrow

"He foretold our yesterdays...and tomorrows."

The Man Who Saw Tomorrow is niemand minder dan Michel de Nostradamus, een Franse dokter die in de 16e eeuw leefde en naar eigen zeggen tot ver in de 20e eeuw kon kijken en zelfs nog verder. Deze documentaire is een poging om aan de hand van historische nieuwsfeiten en beelden zijn voorspellingen te staven. Enkele van deze voorspellingen zijn de opmars van Napoleon en van Hitler, de moorden op Lincoln en Kennedy en de veronderstelde nucleaire aanslag op New-York in 1999.

Presenter / Narrator (stemrol)

The Warlord

The President

The Secretary of State

Nostradamus (stemrol)

avatar van danuz

danuz

Curieuze, zichzelf wel erg serieus nemende documentaire over het orakel Nostradamus. Erg leuk om de mogelijke voorspellingen zo beeldend te zien, met een fijn narratief van Welles. Film tracht zelfs nog een toekomstbeeld aan de hand van Nostradamus' visies te schetsen, eentje die een extreem beeld van onze huidige samenleving geeft. Curieus en daardoor vaak bijna onbedoeld grappig.

avatar van Woland

Woland

Nou, het is dat 1980 afgestreept wordt, maar echt veel soeps is dit niet. Ik heb voor een doorgewinterd scepticus best wel een zwak voor mysticisme, maar dit is als documentaire weinig interessant. Het valt vooral op hoe amateuristisch dit allemaal overkomt, het voelt aan als de meuk die zenders als History Channel tengenwoordig met grote regelmaat uitzenden, maar dan 35 jaar ouder. We gaan door het leven van Nostradamus heen, en zien een hoop spectaculair gebrachte 'voorspellingen' die vooral uitblinken in vaagheid en vervolgens met nogal wat creativiteit en post factum aan allerlei historische gebeurtenissen wordt toegewezen. Vervolgens zien we een hoop van dat soort gebeurtenissen goedkoop nagespeeld. Een greintje ironie is nergens te bekennen. In de tussentijd zien we nog een aantal bekende mensen aan het woord, en dat is het dan. Nu zou het verder, ook als je denkt dat Nostradamus helemaal geen visionaire gaven had, nog steeds een vermakelijke documentaire op kunnen leveren, maar helaas is dat hier niet het geval. Dan kan je nog wel Orson Welles als verteller hebben, maar het blijft een gedateerd, sensationalistisch en oninteressant prul.

avatar van Wouter

Rommel