• 9.374.485 stemmen

Perché Uccidi Ancora (1965)

Avontuur / Western | 88 minuten

Genre: Avontuur / Western

Alternatieve titels: Blood at Sundown / Stop the Slayings / Why Go on Killing?

Oorsprong: Spanje / Italië

Geregisseerd door: Edoardo Mulargia en José Antonio de la Loma

Met onder meer: Evelyn Stewart en Aldo Berti

Gesproken taal: Spaans

Plot Perché Uccidi Ancora

Een jonge deserteur keert terug naar de plaats waar zijn vader werd vermoord door een familie van Mexicaanse grotgrondbezitters. Hij staat er alleen voor, maar is vastbesloten de dood van zijn vader wreken.

Zoals de synopsis reeds suggereert een 13 in een dozijn vengeance spaghetti/paella western, al moet worden toegegeven dat deze uit 65 daterende film dus eerder kwam dan de meesten van dit type. Het meest memorabele eraan is dat niemand minder dan Anthony Steffen hier debuteerde in het genre, al had hij schijnbaar al eens in een Sauerkraut western gespeeld.

De intrige biedt dus niets nieuws: papa Steffen is een boer die wordt geliquideerd door een gang van 17 thugs die 1 voor 1 een kogel op hem afvuren, al weet ik eigenlijk niet waar de arme ziel deze speciale behandeling aan verdiende. Enter bijna meteen Steffen- van wie we pas later leren dat hij gedeserteerd is- die amper bij het graf gearriveerd meteen 3 van de schavuiten neerlegt, dat de rest volgt zult u begrijpen. Steffen is een echte gentleman, dus de leider van de Lopez clan- die natuurlijk in een rolstoel zit- liquideert hij niet meteen, want die is zielig.

We ontmoeten hier vele paella regulars, en ook de bevallige brunette Cuervo als love interest van de held die helaas dochter resp. zuster van de voornaamste booswichten is, en de bekoorlijke blondine Ida Galli als de zuster van Steffen, die net als Cuervo nog het nodige te verduren krijgt.

Behalve qua inhoud biedt het ook formeel of stylistisch niets bijzonders, heeft alle trekjes van een haastklusje. Vooral de talrijke paardchases waren behoorlijk knullig.

Dit alles werd voorzien van het gebruikelijke getrompetter door naar ik dacht De Stefano.

p.s.: alle bronnen en de credits vermelden ook Mulargia als regisseur,

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanavond/vannacht zitten kijken op een Duitse dvd in het Engels.

Behoorlijke Italiaanse wraak western, waarin een nog jonge Steffen, je weet wel: onze favoriete loensende, houten klaazerige Braziliaanse graaf, die ditmaal wraak neemt op de leden van de Lopez clan, die verantwoordelijk zijn op de moord, zeg maar gerust executie, op zijn vader.

Er worden constant, vanaf de minuut dat hij verschijnt, de hele film groepjes killers op hem afgestuurd, maar uiteraard schiet Steffen a la Lucky Luke, sneller dan zijn schaduw en zijn ze geen partij voor hem.

Calvo, die we nog kennen van een jaar eerder als de caféhouder en tevens Clints goedgezinde hulp, in de genre klassieker en prototype "A Fistfull of Dollars", is dit maal de grote schurk.

Verder de bekende koppen én twee prachtige dames, die beiden het behoorlijk voor hun kiezen krijgen, allereerst is daar Evelyn Steward aka Ida Galli, die er dit maal minder tuttig, maar er waanzinnig lekker uit ziet en dan is er ook nog Gemma Cuervo de Igartua, als de dochter van de schurk, maar tevens de oude vlam van Steffen, die helemaal van het doek af spat.

Voor de rest doorsnee verhaaltje en wel heel veel paarden achtervolging scenes, die vaak eindeloos doorgaan en daardoor doen vermoeden, dat ze vooral dienen om zo aan de juiste tijdsduur te komen.

Sfeervolle score van Felice Di Stefano, waarbij het veelvuldig gebruikmakend van het staccato gitaar rifje zelfs John Barry nog jaloers zou maken.

Een zesje, ofwel drie sterren.