• 9.373.990 stemmen

Geregisseerd door: Kazuhiro Sôda

Met onder meer: Shinsuke Hirano, Koichi Watanabe, Yukiko Watanabe

Gesproken taal: Japans

Plot Kaki Kôba

In de Japanse stad Ushimado is er een tekort aan arbeidskrachten wat komt door een flinke daling van de bevolking. Traditioneel zijn het schoonmaken van oesters en schelpen het werk van lokale mannen en vrouwen, maar sinds een paar jaar nu, zijn er al buitenlanders aan het werk. Maar kunnen alle medewerkers wel met elkaar opschieten?

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Mooie en rustige documentaire over het leven en werken in één van de lokale oesterfabriekjes in Ushimado (ergens gefilmd in 2013). De documentairemaker is zelf van Japanse afkomst en woonachtig in Amerika en besloot om dit te filmen (voornamelijk met zijn handcamera). We volgen hier een familiebedrijfje met een tiental lokale Japanse werknemers, welk ieder steeds in beeld worden gebracht. Maar door een (destijds) tekort aan Japanse werkzoekers (of veelal die dit soort werk niet kunnen of wilden), huurden ze Chinese arbeiders in om het fabriekje goed draaiende te houden. Dit werkte meestal niet goed (door verschillen in culturen, communicatie, bekritiseren etc.. etc...)

P.s het kan een beetje saai op de duur worden door de lange zit, maar ik hield er uiteindelijk wel een relaxt gevoel aan over. De beelden van de omgeving maakte daarbij ook veel goed natuurlijk.

* 3.5+