Genre: Oorlog / Drama
6,7 (156)
Gesproken taal: Nederlands en Duits
Releasedatum: 1 oktober 1992
Plot De Bunker
De bunker is het verhaal van Gerrit Kleinveld, een verzetsman van het eerste uur die na een overval op een kantoor voor distributiebonnen in Joure in 1942 wordt gearresteerd. Omdat Kleinveld als extreem gevaarlijk te boek staat, sluit de SD hem op in 'De Bunker', een zwaar bewaakt cellencomplex in het concentratiekamp Amersfoort. Kleinveld besluit te ontsnappen. Terwijl tweeduizend kilometer verderop met honderdduizenden soldaten en duizenden tanks de slag om Stalingrad woedt, is Gerrit Kleinveld bezig om in zijn duistere cel zijn oorlog tegen Hitler te winnen met behulp van een soeplepel, een kiezelsteen, wat repen stof, zeep en een beker surrogaatkoffie.
cornelis
Editor Ton de Graaff liet zijn naam van de credits halen, zo gaat het verhaal.
Quido
Deze film wordt rond februari 2004 uitgebracht op dvd. Ook al schijnt ie slecht te zijn, ik wil hem iig graag hebben!
Mischa
Ik vond het een prima film! Veel actie zit er niet in, maar de film heeft een erg beklemmende lading, die, gezeien het feit dat de plaats van handeling eigenlijk heel de film hetzelfde blijft, heel erg knap is. Misschien erg royaal, maar ik geef 'm vier sterren.
Quido
Kan iemand misschien duidelijkheid geven omtrent de dvd-release?
Zoals je ziet staat er een release van A-film gepland voor morgen (de 22e) en eentje van Video Film Express (25 mei). Weet iemand hier meer van?
Quido
Soeteman weet de beklemmende sfeer goed over te brengen.
De film bevat een aantal mooie shots.
Ook heb ik soms gelachen om de droge dialogen.
Wat ik dan wel weer tegen vond vallen was de muziek, die zelfs irritant was op sommige momenten (vooral het eerste half uur, daarna wordt het minder). En Thom Hoffman, die op sommige momenten erg zwak uit de hoek kwam.
Zo nu en dan best een harde film. De opengeslagen rug, de scenes waarin Kleinveld geslagen wordt, waar hij de hand- en voetboeien (bestaat dat woord?) over zijn vel lostrekt en natuurlijk bij zijn ontsnapping waar hij op het prikkeldraad gaat staan met zijn blote voeten.
Best te begrijpen dat de film het op het grote doek niet goed gedaan heeft. Echt dramatisch, imposant is het niet. Hierdoor zal de sfeer in dit geval beter tot zijn recht komen op een tv-scherm.
De dvd die A-Film heeft uitgebracht is magertjes, als extra's drie trailers (waaronder die van Cloaca). Beeld is goed, maar het geluid klinkt een beetje hol. Ben benieuwd of de dvd van Video Film Express beter is.
jordybeukeboom
Nooit geweten dat Huub van der Lubbe geacteerd heeft. Doet ie t een beetje goed?
BOND31
Soeteman is beter op zijn plaats als scenarioschrijver, dat is duidelijk. Regisseren moet hij aan iemand anders overlaten, bijv. Verhoeven, die er ongetwijfeld een boeiender geheel van had weten te maken. Saai, zonder enige kracht deze film. Het gegeven heeft ook weinig gewicht. Thom Hoffman voldoet.
Redelijk, maar had het na drie kwartier wel gezien. Te veel gewauwel. 2*
raymon
Ik vond het een redelijke goeie film.
De sfeer die Soeterman creeerd komt toch goed over.
Jammer vind ik is dat het begin van de film een beetje is verpest. Het beste eigenlijk van de hele film is de ontsnapping van Hoffman het spannendste eigenlijk van de gehele film en het boeienste stukje. Hoffman speelt het wel goed maar ja weet je teleurstellent.
Waar ik me aan stoorde was het holle geluid was in het begin wel even wenne. Wat ik echt vreselijk vond, nee echt waren de geluids effecten: Het alarm bij eerste ontsnapping jeetje kan het nepper!
maar voor de rest is het een goeie film, die veel en veel beter had kunnen worden als misschien de regie wat beter was toch een 3,5***half
robertus65
Helaas komt de film niet helemaal uit de verf, het leek vaak teveel op een verfilmd toneelstuk.
MR J 1987
Dit is een vage film de spanning wordt steeds beter opgebouwt MAAR ER GEBEURT DE HELE FILM GEWOON NIETS een beetje jammer 1 ster voor de moeite van het maken van deze film
=michael=
1 ster is denk ik wel erg weinig...
Schiedammer
Een film waar veel meer in had kunnen zitten. Verhaal sprak mij wel aan maar was helaas slecht uitgewerkt. Film lijkt nu net een goedkope ontsnappingsfilm en dat terwijl er veel meer in zat. Beeldkwaliteit van de film had ook veel beter gekund en het geluid zoals eerder vermeld was ook slecht. Weet niet of het aan mij lag maar ik kon de personages in de film moeilijk verstaan. Ik zou de film eigenlijk een onvoldoende moeten geven maar omdat het verhaal mij wel aansprak geef ik toch maar 3* maar doe dat niet van harte.
Bibelonseberg
Goede film, jammer dat het einde zo een beetje afgeraffeld werd.
Ze hadden wat mij betreft ets meer van het na-oorlogse moeten laten zien. En de vereniging met z'n familie.
De spanning is echter tijdens de film weldegelijk voelbaar en Thom Hoffman een hele goede acteur die zijn rol goed neerzet.
Een aanrader om naar te kijken vooral vanwege de echtheid en de het besef dat dit geen verzonnen verhaal is.
Er zitten harde en schokkende momenten in en dat houdt je over de hele linie scherp.
Renkum
De personages waren inderdaad moeilijk te verstaan. Maar dat is meestal met een 'oude' Nederlandse film. Ik vroeg mijn vriendin: wat voor een cijfer zou je geven op de schaal op 10? ZIj zei: ik geef een 7. Dus voor deze website wordt dat dus een 3,5. Ik was het hier wel mee eens. Het is (voor Nederlands) een goede in - elkaar gezette film.
Ik denk als je de hoofdrolspeler na de ontsnapping zou sturen naar zijn familie etc, dat dan het einde slechter zou zijn. De film draait om het 'ontsnappen van de bunker'.
1 ster is denk ik wel erg weinig...
Vier is daarentegen wellicht wat veel...
Lrhodes
Slechtste Nederlandse oorlogsfilm ooit.
Smaken verschillen, vind het met afstand de beste Nederlandse oorlogsfilm tot nu toe gemaakt.
Huh? Dat is de eerste keer dat ik dat hoor.
Je enige stem. Familie van de maker?
LimeLou
- 2048 berichten
Grappig eigenlijk.... 'M'n moeder's en mn opa's achternaam is Kleinveld
Redelijke film, niets bijzonders 3 ***
Arnhemmer
Historisch correct, maar is soms inderdaad wat langdradig. De film geeft in ieder geval wel goed de sfeer weer in bezet Nederland en diens gevangenissen. Mede daardoor is het, naar mijn mening, toch nog een aardige film.
RuudC
Deze film zag ik eens in de eerste helft van de jaren ’90. Toen deze dus nog niet zo heel lang uit was. Het beeld van de acteur Thom Hoffman die met een lepeltje probeert uit te breken is me altijd bijgebleven. Omdat mijn smaak behoorlijk veranderd is (zeker vanaf mijn zevende), ben ik altijd een beetje huiverig geweest om deze film opnieuw te zien, omdat ik die herinnering niet wilde aantasten. Kort geleden zag ik de film toch voor een mooi bedrag liggen, dus heb ik de dvd meegenomen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.
Donker, rauw en intrigerend. De Bunker gaat over een zwarte pagina in onze geschiedenis en specifieker over de opsluiting en ontsnapping van verzetsheld Gerrit Kleinveld. Het is een oorlogsfilm die niets laat zien over de situatie aan het front, dus dan zal die een flink aantal mensen behoorlijk tegenvallen. Sterker nog, het grootste deel speelt zich af binnen een viertal grauwe muren. De situatie is uitzichtloos en daardoor kan ik juist voor begrip opbrengen voor het persoon van Gerrit Kleinveld. Hij is niet de enige persoon die in de bunker opgesloten is. De interactie tussen deze personen kan zich makkelijk meten met die van internationale gevangenisfilms (zelfs The Shawshank Redemption). Het oubollige camerawerk en dito taalgebruik werkt hier juist in de voordeel van de film, want daardoor komt het veel authentieker over. Misschien niet de beste Nederlandse film over de tweede wereldoorlog, maar wel een heel erg goede. Ondanks het grote gebrek aan actie, is De Bunker wel heel sfeervol.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus