• 8.905.875 stemmen

Geregisseerd door: Yves Robert

Met onder meer: Jean Rochefort, Catherine Deneuve en Philippe Leroy

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot Courage Fuyons

De laffe Martin wordt verliefd op de nachtclubzangeres Eva die hij ontmoet bij een optreden van haar in Amsterdam, waar ze een hardnekkige en bedreigende achtervolger blijkt te hebben. Hij vlucht terug naar Parijs en veinst tegenover zijn echtgenote geheugenverlies. Hij kan Eva, die al even laf als hij blijkt te zijn, echter niet vergeten.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Vreemd dat hier nog niet op gestemd is, want de Yves Robert verfilmingen van Pagnol worden hier toch fel gesmaakt . Bovendien behoeven Rochefort en Deneuve geen verdere introductie. Misschien komt het omdat de Deneuve buffs hier( hun namen zijn me gekend en ik hou ze continu in de gaten...) weten dat dit niet zozeer een Deneuve in 020 als wel een Rochefort in 020 film betreft...

Hoe dan ook, de film begint wel degelijk in de hoofdstad, waar Deneuve en Rochefort gezamenlijk in het " Rembrandt hotel" logeren, waar ze al snel worden gehinderd door een oudhollandse ruzie in de kamer ernaast met heerlijk Hollands gevloek, maar lafaard Rochefort durft er niets van te zeggen...daarna begint een flashback waarin Rochefort verhaalt over zijn ongeneeslijke en overerfde- schrijf je dat zo?- lafheid, culminerend in 68 tijdens de zgn. revolutie waarin hij zijn eigen auto in de fik steekt en apotheek vernielt voordat de studenten het doen.

Maar daarna ontmoet hij dus Deneuve-Eva Silver die werkt als zangeres op de wallen, waarna de setting zich naar de hoofdstad verplaatst waar we Rochefort in actie zien op de fiets, hij aan de slag gaat als n.b. fietsenmaker en later dokwerker, en zich vermaakt in het onvermijdelijke bruine café, net zo onvermijdelijk als de bollenvelden die hij samen met Deneuve bezoekt. Zoals ik reeds aanstipte is vooral Rochefort in de hoofdstad gefotografeerd, Deneuve veel minder. Overigens kon het bureau van toerisme niet ontevreden zijn over de voorstelling van het nog geelbetramde Amsterdam.

Behalve de genoemde 2 zien we o.a. Leroy als mysterieuze stalker en Aumont als broer van de held. Het ruziende Hollandse koppeltje zien we ook heel even in beeld, maar ik kon ze niet thuisbrengen en ze staan ook niet in de credits.

Film stelt op zich weinig voor en is vooral een Rochefort show waarin hij excelleert als vleesgeworden kleinburger, maar zoals anderen reeds aanstipten komt die sowieso tamelijk absurde romance met Deneuve niet echt uit de verf.

Score Cosma.

avatar van cornelis2

cornelis2

Nog steeds goed voor een avondje ongecompliceerd vermaak. Het verhaal doet denken aan andere vergelijkbare verhalen en films, zoals "Der blaue Engel" met Marlene Dietrich als nachtclubzangeres. En ja, dan is er de onhandige amant Rochefort en de voor vele mannen onbereikbare vrouw, behalve voor Rochefort. Deneuve en Rochefort spelen hun rollen adequaat. En leuk dat een gedeelte van het verhaal zich in Amsterdam afspeelt. Alle toeristische plaatjes komen voorbij.