• 9.374.631 stemmen

Alternatieve titel: Haters

Geregisseerd door: Derrick Borte

Met onder meer: Sophie Lane Curtis, Israel Broussard en Jeremy Sisto

Plot H8RZ

In de nasleep van een mysterieus incident op school, besluit de schooladvocaat de enige getuige te ondervragen. Dit om een eventuele rechtszaak af te wenden. Maar wanneer de student ondervraagd wordt, vertelt hij een verhaal waaruit blijkt dat er veel meer aan de hand is dan men in eerste instantie dacht.

avatar van Seam

Seam

Niet eens zo heel slecht. Zowat alle acteurs zijn wel aan het overacteren, maar het kan veel erger. Je ziet in ieder geval wel dat ze iets van talent hebben. Audiovisueel is het redelijk standaard en saai, hoewel ik erg gek vindt dat gekozen is voor een ultrawidescreen verhouding. Het is niet echt bijdragend aan de sfeer.
Het plot, tsja het plot. Er is een reden dat ik dat als laatst bewaar om over te schrijven. Ik zou niet teveel opzoeken qua beschrijvingen of recensies. De film probeert een geweldig spannend mysterie te creeeren, dus als kijker ben je automatisch op zoek naar eigenaardigheden die je kunnen helpen het plot op te lossen. En hierin maakt de film de grootste fout, want menig filmliefhebber voelt al snel aan dat er iets geks aan de hand is. In het begin dacht ik, nee, dat zullen ze toch serieus niet zo gaan doen? Maar helaas, het uiteindelijke mysterie blijkt niets anders dan een schaamteloze plagiaatpoging, waarin de subtiliteit en timing niets in de buurt van het origineel komt. Je blijft hierdoor achter met een zeer nare nasmaak en in mijn ogen een zeer teleurstellende climax. Mocht je per se een mysterie film willen zien, dan kun je deze eens proberen. Als je enkel geinteresseerd bent in het mysterie (en dankzij dit geschreven stukje) kan ik het je spoilen:
Het hoofdpersonage Alex bracht bij mij onmiddellijk twijfels op, want ik heb nog nooit zo'n vrouwelijke jongen/puber gezien. Geen baard in de keel, een vrouwelijker gezicht dan de helft van de vrouwen in deze film en zijn figuur wordt duidelijk grotendeels met baggy kleren verhuld. Ik dacht dus in eerste instantie dat het een transman was en dat dat de grote onthulling was a la een bekende slasher uit de jaren 80. Maar nee, toen viel me de ondervragingsruimte op. En waar hebben we dat eerder gezien? Juist ja, de filmklassieker met Kevin Spacey. Schaamteloos en directe kopie van wat in die film gebeurt. Je ontdekt het allemaal op het einde en dan heb ik denk ik ook reden ontdekt waarom deze film totaal onbekend is. De makers van het origineel zouden deze film bijna kunnen aanklagen voor plagiaat

avatar van Shadowed

Shadowed

Verrassende vondst.

Vooral omdat ik de film aanklikte op een site waar ik tegenwoordig alleen maar bagger vandaan kon halen. H8RZ is daarin een zeer aangename verrassing omdat het voor de verandering eens nadenkt over zijn verloop. Perfect is het niet, maar tussen het gratis aanbod dat de service Plex aanbiedt werkelijk een grandioze verademing.

Verhaal boeit ook nagenoeg direct en heeft in zijn voordeel dat het op een degelijk verloop kan leunen met aardig acteerwerk. Er loopt een best competente en bekende cast in deze film rond, en voor zo'n onbekende film is dat een prestatie. Wellicht dat de namen voor die tijd nog niet bekend waren, maar het valt mij in ieder geval op. Leuk gespeeld met onderscheidende types. Om meer kan ik eigenlijk ook niet vragen.

Het mysterieuze verloop van de film en een sterke prestatie van het personage Alex Thomas zorgen ervoor dat het zich van de andere, soortgelijke highschoolmysteries kan onderscheiden. Je kan als kijker wel denken dat je het verhaal hebt gevonden, maar ik werd hier meerdere keren op het verkeerde been gezet. Handig is het overigens als je de film tijdens het kijken niet opzoekt, want de uiteindelijke vork in de steel valt dan makkelijk en vooral ongelukkig te vinden.

Het mist wel de audiovisuele kracht om tot een topper uit te stijgen, maar voor wat er staat is het best solide. Degelijk verteld, aardig geacteerd en een mysterieus opgezet verhaal. Regisseur Borte heeft vooral het gebrek aan centjes in zijn nadeel om er een wat strakker geheel van te maken, maar verder kent deze film een erg aardige opzet die van begin tot eind weet te vermaken. Een aardige film binnen zijn soort, dat is zeker.