• 9.370.338 stemmen

Met onder meer: en Niraj Sah

Gesproken taal: Hindi

Releasedatum: 30 september 1999

Plot Naukar Ki Kameez

In Naukar Ki Kameez wordt er met zowel grove als subtiele voorbeelden een piramide van hiërarchische relaties opgebouwd: van de Sahib, de bestuurder die met zijn vrouw in een bungalow uit de koloniale tijd woont, tot zijn alcoholistische secretaris Bade Babu die op kantoor de tijd doodt met het zoeken naar een huis voor de Sahib, tot de jonge held van de film, Santu, die met zijn vrouw de strijd aanbindt met hun lekkende dak. De taal vol heimelijke manipulaties die de personages gebruiken tegen hun zakelijke, maar ook liefdespartners, maakt van de film bijna een klucht. Alsof het winnen van een discussie de ultieme uitdaging is. Hun vermogen het absurde te verdragen resulteert bij deze mensen in een van traagheid vervulde tragi-komische stemming. Santu's vrouw Bahu, aanvankelijk een huisvrouw uit de lage burgerij, slaagt er langzaam in uitdrukking te geven aan haar innerlijke kracht. Net als de film ontwikkelt zij zich van een typische Indiase tot een gelijkwaardige partij binnen een man-vrouwrelatie.

avatar van Goodfella

Goodfella

Deed me qua leeg- en doelloosheid regelmatig denken aan de iffr-draak Las Horas Del Dia, maar ditmaal gelukkig wel met een paar mooie plaatjes. Misschien zal ik ook wel een hoop nuances gemist hebben, maar ik kon er in ieder geval geen drol mee.