• 9.374.079 stemmen

Met onder meer: Yilmaz Erdogan, Demet Akbağ en Tarık Akan

Gesproken taal: Turks

Releasedatum: 12 februari 2004

Plot Vizontele Tuuba

Het vervolg van het verhaal Vizontele brengt ons dit keer naar eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, toen de linkse en de rechtse politieke uitingen extreem heersden. In 1974 had een klein plaatsje in het Zuid-Oosten van Turkije kennisgemaakt met de televisie en in 1980 is bijna iedereen thuis aan de buis gekluisterd, kijkend naar de tv-serie Dallas. Deli Emin (Erdogan) verdient zijn kost met het maken van naamborden voor onder andere winkels en voor zowel de linkse als de rechtse parijen, en op elk bord zet hij in een hoekje een duifje. Als er een 'linkse' leraar met zijn gezin in het plaatsje komt wordt Deli Emin verliefd op de dochter van de leraar. De sfeer in het plaatsje echter wordt steeds grimmiger.

Anatolia

Ten eerste: over die positieve discriminatie hoeft niet moeilijk gedaan te worden. Het is een feit dat de smaak van de meeste mensen beïnvloed wordt door hun (culturele) achtergrond. Maar dan nog blijft het een smaak en daar kun niet over discussiëren.

Ik persoonlijk vind deze film ook fantastisch. Erdogan heeft een zeer gevoelig onderwerp (de coup waarvan we de effecten nog steeds ervaren) op een zeer sluwe wijze onder de aandacht van het Turkse (!) publiek willen brengen en laten zien wat hij ervan vindt. De hielenlikkende leden van de Adalet Partisi (rechtse partij van Demirel), de militaire autoriteiten die het volk liever dwaas dan geschoold zien waardoor ze de bibliotheek overhoop halen, de revolutionaire jongeren die eigenlijk helemaal niets kwaads in de zin hebben maar betoverd worden door de utopische voorspellingen van het communisme. Al deze aspecten en meer komen in deze film voor waarvan Erdogan zegt dat het hoofdonderwerp de liefde is tussen de dorpsgek Emin en Tuuba (dat is dus die sluwheid).

Maar het probleem is: deze aspecten zeggen de Turken van tegenwoordig (en dan vooral de Turken in Europa!) heel weinig. Zij zijn die autoritaire periode óf vergeten óf hebben er nooit iets over gelezen. Zij zijn daarom als het ware bijna gelijk aan een willekeurige Nederlander die de film bezoekt.
Vandaar dat we niet moeten opkijken van wat Justice4All zegt: "Ik heb van turkse vrienden/kennis horen zeggen dat ze het niet goed (zal) vinden."
Aan de andere kant: mijn vader die die periode (actief) heeft meegemaakt bijvoorbeeld , was zeer positief over deze film. Hij is van mening dat het een goede weerspiegeling is van de gevoelens van idealistische jongeren uit die tijd.

Dit in ogenschouw genomen is mijn conclusie: het is een geslaagde film die echter ondergewaardeerd zal worden door mensen waarvoor het een ver-van-mijn-bed-show is en die liever Özcan Deniz, Memoli en al die andere Televole-apen in de bios zien. Dit zal tot gevolg hebben dat het bezoekersaantal van Vizontele 3 t.o.v. van de eerste twee delen zal dalen.

Deze film zit naar mijn mening in de Turkse top 5, vandaar: 4,5* (half puntje eraf voor de soms voorspelbare grappen en het feit dat Erdogan zijn standpunt iets té verpakt heeft).

P.S.: ik vond het begin van de film trouwens erg goed (scène waarin zijn leraar Yilmaz een standje geeft omdat hij niets op papier kan zetten waarna je 'Script: Yilmaz Erdogan' in beeld ziet verschijnen als een soort message naar die leraar toe).

avatar van starbright boy

Bedankt voor je recensie Anatolia. Maakt voor ons de betekenis van de film stukken duidelijker.

Justice4All

Ik heb op MM gezien dat eerste deel minder goed is

Anatolia

Doe trouwens maar 4* (zie kritiek in vorige bericht, iets té verpakt)

avatar van titan

titan

Ik ben bang dat ik al die enthousiaste verhalen hierboven niet zo deel. Wat mijn grootste bezwaar tegen de film is, is zijn onevenwichtigheid en stuurloosheid. De film lijkt in het begin af te stevenen op een verhaal vol tienerromantiek. Al gauw verandert het in een luchtige komedie met een overdaad aan flauwe grappen en subplotjes zonder al te veel diepgang. Vervolgens verandert de toon van de film in het laatste half uur drastisch en wordt het een zwaar politiek drama.

Verder is het wel een beetje een gemis wanneer je, zoals ik, niet exact op de hoogte bent van de ins en outs van de Turkse samenleving anno 1980. De slotscene is echter erg mooi. Na het afscheid met Tuuba heeft Emin haar naam op een berg geverfd en de militairen verwijderen dit omdat ze er een afkorting voor een in hun ogen dubieuze groepering in zien: emotioneel en sarcastisch tegelijk. 3*

avatar van yarakhasan

yarakhasan schreef:

Fantastische film

4.5 *

stinissen heb je de film wel gezien? je hebt een 1.5 gegeven

Ik heb hem afgelopen week in Zevenaar gezien maar ik kreeg geen enkele affecte bij deze film, het begon als een flauwe komedie die langzaam maar zeker over ging in een politieke film, mischien als ik de geschiedenis over deze periode beter had geweten dat ik een hoger cijfer gestemd zou hebben.. Het kwam bij mijn allemaal erg knullig en flauw over....nee dit is gewoon geen film voor mijn.

Anatolia

Ik kan me stinissens commentaar heel goed voorstellen. Zijn situatie is te vergelijken met die van een Turk (uit Turkije) die naar Van Kooten en De Bie kijkt.

chiquita

Ik vond het enkel jammer dat de film niet genoeg diepgang had met betrekking tot het politieke aspect. Daar zullen natuurlijk genoeg redenen voor zijn. De grappen zijn fantastisch en hiernaast heeft Yilmaz Erdoðan meer dan één keer de gevoelssnaren bij mij weten te raken.

Welverdiende 4*

Overigens klopt de eerste zin in de plot hierboven niet. De strijd in de jaren '80 ging niet tussen rechts en links, maar tussen links en links. Om precies te zijn tussen de linkse kemalisten en leden van de linkse arbeiderspartij (Türkiye Isçi Partisi).

chiquita schreef:

ik denk dat linkse Kemalisten degelijk rechts zijn, of ik vergis me?!

Justice4All schreef:

ik denk dat linkse Kemalisten degelijk rechts zijn, of ik vergis me?!

Ik denk dat jij je vergist door inmenging van de term Kemalisme. Men maakt wel eens de fout het nationalisme enkel toe te schrijven aan rechts. Links nationalisme bestaat namelijk ook. Progressief links zal zich eerder berusten op de principes van het Kemalisme (tot hoeverre hier sprake van is) dan conservatief rechts. Linkse Kemalisten zijn dus absoluut niet rechts.

Het waren juist ook de linkse Kemalisten die in de jaren '80 als uiterst links werden ervaren. De sosyal-faºistler of andere linkse groeperingen die niet links genoeg waren, werden de TIP'ciler (Türkiye Iºçi Partililer) genoemd.

Let maar eens op de snorren in de film. Daar kan je aan zien, dat het geen strijd was tussen rechts en links, maar dus links en links.

chiquita schreef:

Euh, dat is niet waar. Er was wel degelijk sprake van een strijd tussen links en rechts rond de coup van 1980.

Is dit misschien een poging om de handen van bepaalde personen in onschuld te wassen?

In de film gaat het inderdaad slechts om de strijd tussen een linkse en een andere linkse groepering. Maar dat komt doordat er geen 'ülkücüler' (Grijze Wolven) waren in Erdogans dorp.

Maar dat wil niet zeggen dat het in de werkelijkheid (in andere gebieden) de situatie hetzelfde was.

Ik geef je één voorbeeld: de linkse journalist Abdi Ipekçi wordt in 1979 vermoord door Grijze Wolf Mehmet Ali Agca. Als je wil kan ik er nog meer geven?

avatar van Diesel

Diesel

Anatolia schreef:

Diesel schreef:

Ow, excuses dan.

chiquita

Anatolia, ik hoef jou niet te vertellen dat het in Turkije altijd tussen extreem rechts en links is geweest. Kenmerkend voor de sfeer van de jaren '80 was de breuk en strijd binnen links. Die breuk heeft rechts sterker gemaakt. Ik heb het niet nadrukkelijk over de daadwerkelijk coup, maar over de algehele tijdgeest, wat niet enkel neerkwam op de al reeds bekende botsingen tussen rechts en links. Dit heeft Yýlmaz Erdoðan ook meegenomen in zijn film.

Anatolia schreef:

Niet zomaar conclusies trekken uit enkele simpele politiek-georiënteerde zinnen op een filmsite.

Ik moet opeens denken aan Passion of the Christ waar Pilatus letterlijk zijn handen wast in onschuld.

chiquita schreef:

Hieruit maakte ik op dat je rechts volledig uitsluit van het 'strijdtoneel', dat de coup tot gevolg heeft gehad.

Maar nu zie ik dat je ergens anders op doelde. Ik zal er maar niet over verdergaan, want men zal het denk ik niet op prijs stellen als er weer een politieke discussie komt (waarbij ik weer ben betrokken).

Zal ipv daarvan je een boek aanraden: Emre Kongar, '12 Eylül ve Sonrasi'.

chiquita

Ik heb de jaren '80 (nog) niet helemaal bestudeerd, dus ik zal dat boek van Emre Kongar zeker in aanmerking nemen.

Diesel schreef:

Ik ben ook links!?

Ik bedoel links met linkshandig

Sorry, ik ben een beetje melig vandaag

Justice4All schreef:

Ik ben ook links!?

Ik bedoel links met linkshandig

Sorry, ik ben een beetje melig vandaag

Ik ben niet links, ook niet rechts. Geen Kemalist, geen Islamist. Ik ben een gematigd pragmaticus. Het is dat Diesel mij graag in een hok stopt.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

ERG MOOI MEISJE, dat allereerst. dat was echt een van de weinig positieve dingen in deze film. Naja ik heb de film voor 8 euro gekocht, bleek het een gekopierde versie te zijn (doh). naja ik vond dat opzich oke, dus ik ging hem maar kijken. Ik heb helaas deel 1 niet gezien, dus dat kan zo zijn dat dit een van de redenen is dat ik deze film niet zo fantastisch vond. Voor de rest komt de film erg moeilijk opgang, en heeft het geen vaste fundament. Acteerwerk werd ik niet warm of koud van. Zaten echter wel een aantal leuke scenes is. En omdat ik deel 1 niet gezien heb. naja what the hell 2.5/5

avatar van neo

neo

Vond Vizontele een leuke film. Tuuba heb ik nu net na een half uur al afgezet van de verveling. Misschien dat ik mij er later toe kan zetten de film af te kijken, maar vond dit stukken, stukken minder.

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Ik heb turkse films nooit goed gevonden vergeleken met hollywood of Asia behalve die oude yesilcam films, die zullen wij turken nooit vergeten. ik ga deze nu kijken misschien dat deze mij boeit.