• 9.374.004 stemmen

Peter en de Vliegende Autobus (1976)

Familie | 88 minuten

Genre: Familie

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Karst van der Meulen

Met onder meer: Lex Goudsmit, Joost Prinsen en Martin Brozius

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 december 1976

Plot Peter en de Vliegende Autobus

Peter zit in een rolstoel en heeft niet veel vrienden. Hij komt in het bezit van een zak toverballen die door een uitvinding van een oude uitvinder en diens snoepgrage zoon de mogelijkheid hebben om te zweven. Een stel klungelige boeven denken geld te kunnen verdienen met de uitvindingen. Als tijdens een schoolreisje de toverballen door de bus rollen, gaat de bus vliegen en hebben ze de avontuurlijkste vakantie van hun leven.

ik heb deze film in mijn bezit, en vind hem heel leuk, al zou Karst van der Meulen later nog betere jeugdfilms maken. De trucages met de vliegende bus zijn heel erg slecht, maar de muziek, de liedjes, het verhaal, als ook de acteurs (kinderen en beroepsacteurs) zijn oke. Charmante jaren 70 nostalgie.

avatar van Mischa

Mischa

Echt een hele leuke jeugdfilm

avatar van markpennings

markpennings

Ook deze film heb ik op hele jonge leeftijd gezien, en sinds dien ook niet meer. Ik vond de film erg leuk, en die slechte trucages had ik toen helemaal niet in de gaten, voor een kinderfilm is dat ook helemaal niet zo erg.

Quido

Leuk om te zien. Een stuk beter dan Oom Ferdinand en de Toverdrank. Soms wat onevenwichtig qua muziek, en de trucages zien er niet echt denderend uit, maar ik vond hem zeer vermakelijk. Het zag er weer allemaal 'natuurlijker' uit, minder gespeeld.

Leuk verhaaltje ook en de chauffeur van de bus (hij komt me zo bekend voor, maar kom niet op de naam) was erg grappig. Muziekje was wel leuk, al werd het soms wat raar gebruikt.

Ach, een vliegende bus... wat wil je nog meer

Gewoon een zeer vermakelijke familiefilm.

avatar van hawkeye

hawkeye

Dit is wel heeeel lang geleden...

Toen was het een leuke film, maar of het anno 2005 nog werkt?

avatar van Anjin

Anjin

Zou graag deze film in mijn bezit willen hebben??

Wie kan mij er hier aan helpen?

rabartels

Leuke, beetje gedateerde, Nederlandse jeugd film, pas weer gekeken nadat ik hem op DVD heb overgezet.

De truckages 'met de vliegende bus en een hond" zijn op sommige punten slecht en doen zeer gedateerd aan. Waarschijnlijk komt dat ook dat het buget laag is.

Jammer dat zulke nederlandse jeugd films op TV worden uitgezonden

avatar van Wouter

Waarom jammer?

rabartels

oops, Ik het woordje niet vergeten.

Ik bedoelde te zeggen dat er weinig oude Nederlandse jeugd films op tv worden uitgezonden

avatar van Wouter

Er worden sowieso niet veel oude Nederlandse films uitgezonden....

Zeer goede film. Ik heb er een videoband van en geniet nog steeds van deze film. Veel acteurs zijn overleden zoals Lex Goudsmit,Rita Corita en Alexander Pola. Regisseur Karst van der Meulen vertelde een aantal maanden geleden in het Theater van het sentiment op de radio dat de opnames van de bus in de studio plaatsvonden en dat het landschap erachter is geplakt. Tegenwoordig wordt zoiets gemaakt met de computer. Ook kan ik erg lachen om Joost Prinsen die verschillende typetjes neerzet zoals een loodgieter,snoepverkoper,verzekeringsagent en dokter. Hij wordt dan op de schouders genomen door de professor en naar buiten gewerkt. Ook de scenes in de Efteling vind ik erg leuk. Kortom deze film is naast de andere films die Karst heeft gemaakt erg grappig.

Rolverdeling:

Moeder van Peter: Henny Alma

Meester van Peter: Allard van der Scheer

Juffrouw van Peter: Hertje Peeck

Directeur pretpark: Alexander Pola

Medewerker van het pretpark die naar de bus

komt gehold en roept: jullie mogen daar niet staan:

Ton Stelloo

Chauffeur bus: Piet Römer

Boze boer: Johan ter Slaa

Van de andere kinderen weet ik zo niet wie wie speelt.

Karst :

" De kans dat mijn films op DVD gaan uitkomen is wel wat gestegen. Vanaf begin volgend jaar wordt in ieder geval een aantal uitgebracht " (oktober 2005)

En deze is vanaf 09-02 op dvd verkrijgbaar (Just Entertainment) ! Hopelijk volgen al zijn films en series !

avatar van pablo petresco

pablo petresco

Mooie film. Tien april op dvd! Kopen dus.

avatar van mdegreef28

mdegreef28

Eindelijk is ie dan op dvd verschenen Peter en de vliegende autobus. In de voorstukjes zie je fragmenten uit Martijn en de magier en de Bende van Hiernaast. Je hoort dan de stem van Arend Langenberg (bekend van het nieuws en voice over van Peter R. de Vries) roepen De Bende van Hiernaast. De film bevat nog wel wat beschadigingen. Ik heb namelijk ook de versie van de televisie opgenomen uit 1987 bij de VARA. Bijvoorbeeld: als Felix in de provisiekast een fles wijn wil halen en de hele boel in elkaar stort zie je op de dvd: pa ik heb je al zovaak gezegd dat je de boel niet zo hoog op moet... het stuk provisiekast valt weg dit is niet het geval bij de televisieversie. Ook als Alfons Punt in de val wordt gelokt in het pretprak de Efteling dus zeggen de kinderen tegen elkaar daar komt ie dat is op de dvd weggevallen. Verder is en blijft het een goede film.

avatar van Quentin

Quentin

Maak gratis kans op de dvd van "Peter en de Vliegende Autobus"!

www.neerlandsfilmdoek.nl

rabartels

Mijn vraag is waarom besteden ze niet meer tijd en wat geld om een film goed te restaureren. Er zijn zat programma's om zelfs de beeldbeschadigingen (en geluid) weg te werken.

Omdat waarschijnlijk de serie nog in het omroep archief zit zo dat gemakkelijk hebben gekund.

Ik heb de film van VHS naar DVD omgezet, en daar kon ik de provisiekast gedeeltje niet vinden.

Quido

De eerste uit een reeks films die van Karst van der Meulen op dvd worden uitgebracht. Lees hier de dvd-recensie.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

jammer dat er af en toe wat beschadigingen inzitten,maar beter dan niks.

by_the_way

Ik vond de special effects nog niet eens zo beroerd alleen dat met die hond dat was wel erg nep.

*3.5

by_the_way

Je ziet wel veel verschil met het film gebruik toendertijd. Als je andere films uit uit 75/76 bekijkt zijn die toch wel veel beter (met veel minder beschadegingen) Of het ligt eraan hoe zijn die afgelopen 30 jaar met de filmrollen zelf zijn omgegaan.

De film is buiten dat erg leuk en de acteurs spelen goed. Behalve Peter wat speelde die jongen slecht, niet echt een natuurtalent.

avatar van Waku

Waku

Ik had niet verwacht dat deze film beschreven zou worden..

Ik zie dat hij op DVD is?

Ga het weekend gelijk kijken om hem in huis te halen.

Puur sentiment!

avatar van Ricker

Ricker

Goeie film!

avatar van Patat

Patat

Nederlandse jeugdfilm uit de 70's, mij vooral bekend omwille van de scènes in de Efteling. De film straalt pure nostalgie uit met onnozele maar gezellige humor, een geschifte professorfamilie en een zielig kind in een roelstol dat logischerwijze de held van het verhaal wordt.

De special effects zijn nogal crappy, maar meer verwachtte ik ook niet van zo'n Nederlandse film uit de 70's. De film is gewoon gezellig kijkvoer voor een vrije namiddag. Het laatste kwartier in de Efteling is wel leuk om te zien. Leuk om te zien dat het parkgedeelte van het Sprookjesbos niet erg veel is veranderd na al die jaren.

Mijn oordeel: een goede 3/5.

• 11906 berichten

Wil deze film zo ontzettend graag zien, maar is nergens te huur!

by_the_way

Vind je het geen kopen waard?? 7,99 bij Intertoys. Ook bij andere dvd zaken.

• 11906 berichten

Jaa, dat weet ik inderdaad. Misschien dat ik toch nog even wacht tot ie goedkoper is.

avatar van robertus65

robertus65

Vermakelijke jeugdfilm die wat oubollig overkomt, wat betreft trucages en geluid.

De film speelt zich veel af op de Efteling.

by_the_way

Veel? Alleen het slot dacht ik.

• 11906 berichten

Eindelijk gezien. Leuk om een keer bekeken te hebben, al is het alleen maar voor die jaren zeventig sfeer. Nederland was nog groen!!! Ben erg benieuwd wat er van die kinderen is geworden. 3*