• 9.370.308 stemmen

Les Soleils de l'Ile de Pâques (1972)

Fantasy / Sciencefiction | 105 minuten

Genre: Fantasy / Sciencefiction

Alternatieve titel: The Suns of Easter Island

Oorsprong: Frankrijk / Brazilië / Chili

Geregisseerd door: Pierre Kast

Met onder meer: Norma Bengell, Françoise Brion en Jacques Charrier

Gesproken taal: Frans en Portugees

Plot Les Soleils de l'Ile de Pâques

Een internationale groep reizigers trekt rond de wereld, van Frankrijk naar Brazilie en Chili en uiteindelijk naar Paaseiland, waar enkelen van hen worden uitverkoren om aliens te ontmoeten die eruit zien als kleine zonnen. Een man gaat stiekem mee en moet daarna voor straf de plek bewaken tot het volgende bezoek, 500 jaar later.

Wat zie ik, nog geen stemmen van de fantasy/ auteurscinema buffs voor een fantasy van auteur Kast ? Kast was zoals de meeste auteurs uit zijn generatie oorspronkelijk een CDC criticus, hij is echter nooit kunnen doorbreken en tamelijke vergetelheid werd zijn lot.

Vergetelheid schijnbaar ook voor deze film, die wel heel erg een kind van zijn tijd is, moeten wij toegeven. Wederom een film met een moeizame ontstaansgeschiedenis : Kast moest het zelf produceren, en schraapte wereldwijd wat extra geld bij elkaar vooral in zuid-Amerika, logisch gezien de settings.

Wat hierboven staat klopt niet geheel in dier voege dat slechts 1 van de reizigers ook als startpunt Frankrijk heeft, met name Garrel, een fysicus. Hij is het ook die in het begin als verteller optreedt in beeld, later overgaand in verteller per voice- off. Hij vertelt eerst over zijn bizarre Epifanie: een soort hallucinatie, beginnend met een geanimeerde zeshoek gevolgd door een montagesalvo van misère en...de beroemde beelden van Paaseiland. De dag hierna blijkt hij de al dan niet gelukkige bezitter van een stigma te zijn, meer bepaald een cirkelvormig, zilverkleurig litteken op zijn handpalm...

We leren vervolgens dat er wereldwijd nog meer mensen dergelijke ervaringen hebben ondergaan, 5 om precies te zijn. Om productietechnische redenen waarschijnlijk allen in Zuid-Amerika, meer bepaald Chili en Brasil. Onder die 5 gelukkig ook Alexandra Stewart , de muze van Kast trouwens. Het gezelschap ontmoet elkaar min of meer toevallig in Valparaiso, en maakt zich op voor een expeditie naar Paaseiland...per boot, nota bene.

Wat ze daar gaan doen ? Als u nieuwsgierig bent kunt u het hierboven al lezen, al weet ik niet of dat de bedoeling is. Laten we het er op houden dat dit allemaal kan worden omschreven als naar het koddige neigende zweverigheid.

Een film als kind van zijn tijd zeg ik, niet allen vanwege de FFX- maar dat weet je vantevoren- maar ook en vooral vanwege de wat cheesy save the world/ heal the planet retoriek i.c.m. toendertijd populaire hocus pocus als geomantie, alchemie, esoterie, Ufologie enz. , en tegen de achtergrond van de toenmalige politieke constellatie : Garrel hoopt dat zonne- energie een eind zal maken aan de gruwelen die vervuilende technologie en kapitalisme heten, Alain is een adept van Reich die naar Chili is afgezakt om daar proletariese psycho- analyse ( !) te bedrijven, Norma houdt zich bezig met verborgen boodschappen in een barokke kathedraal, Stewart vliegt over de geheimzinnige tekens van de Indianen in de Atacama woestijn, en dan hebben we nog de onvermijdelijke Afro medemens die zich bezig houdt met Macumba in de favela's van Rio. Om het gezelschap te completeren is er de entomoloog- echt waar- Helvio, vernoemd naar mede-producent en auteur Helvio Soto.

De settings zijn natuurlijk fraai, al weet ik niet of je hier zin van krijgt om het desolate Paaseiland te bezoeken.

Goedkoper dan een reis is de DVD, die nog altijd 60 euri kost en geen onderschriften bevat.

p.s : in deze film ook cameo's voor auteurs Rui Guerra en Carlos Diegues.