• 9.371.611 stemmen

Geregisseerd door: René Clément

Met onder meer: Henri Vidal, Jo Dest en Michel Auclair

Gesproken taal: Duits en Frans

Plot Les Maudits

Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog gaat een groep fascisten en collaborateurs van diverse nationaliteiten aan boord van een onderzeeër om naar Zuid-Amerika te vluchten. Bij de Franse kust noodzaakt de verwonding van één van hen de ontvoering van een Franse arts. De dokter begrijpt dat hij uiteindelijk zal worden gedood en begint een kat-en-muis-spelletje te spelen met zijn ontvoerders om te overleven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wouter

Wat zie ik? Heeft U96 deze film nog niet gezien?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

hmm...vreemd.Hoe dan ook:wie Das Boot als maatstaf neemt zal door deze film allicht teleurgesteld worden,al hebben de makers hier wel degelijk de moeite genomen om een u-boot na te bouwen.Maar vergeleken bij de U-96 doet hij bijna cosy aan.

Dat geldt minder voor de crew,trouwens, bestaande uit niet overdreven symathieke mensen.Geen begrip voor de baddies,begrijpelijk zo vlak na de oorlog.

Je zou dit verder ook niet als een actiefilm moeten zien maar eerder als een Hitchcockiaanse spionage thriller,die uitdrukkelijk als een noir is opgebouwd:in het begin zien we de held verdwaasd op zijn bed liggen en hij vraagt zich af wat er de afgelopen tijd met hem gebeurd is,vervolgens begint de flashback die verder de hele film in beslag neemt met de held als voice over.

Moderne kijkers zullen zich storen aan het feit dat de actiescénes op zee zijn aangevuld met stock footage,wat nogal koddig overkomt.

Ik noemde de film net Hitchcockiaans, maar ik zou net zo goed kunnen zeggen dat Hitchcock Clementiaans was.Het is namelijk zonneklaar dat dit werk de inspiratie heeft geleverd voor de beroemdste moord uit de filmgeschiedenis ( ik refereer natuurlijk aan psycho). Kijk naar de moordscéne hier en oordeelt u zelf.

Overigens kunnen "romantici" die zich niet storen aan een politiek incorrecte weergave van gays in film hier hun roze hartje ophalen: de SS überbaddie is een ontzettende nicht die zijn (letterlijk) whipping boy mee aan boord heeft genomen, die hij dan ook regelmatig bewerkt

Het acteerwerk is verder matig,al spreken de baddies onderling gelukkig gewoon Duits, met Frans als diplomatieke lingua franca.

Woensdag 22 juli te zien op TV > ARTE 15:45 uur

* in 1947 op het filmfestival van Cannes onderscheiden als beste avonturen/misdaadfilm

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Dat klopt Brix, maar ik heb hem vanavond al gezien via dezelfde zender. Fijn kadootje wel, want

nog met maar 1 stem, en toch van een redelijk bekende regisseur. Vooral visueel best wel weer

een goede film.

klara

Ik was helaas te laat om de eerste uitzending hier te melden.

Woensdag herkansing.

avatar van Movsin

Movsin

Hier moest nog een Peter Lorre bij gezeten hebben in dat duister groepje "passagiers" van de onderzeeër die vluchtende nazzi's (ze beweren nochtans een missie te hebben), collaborareurs en profiteurs van WO II naar Zuid-Amerika moet brengen.

Henri Vidal speelt het hoofdpersonage (al verdwijnt hij soms een tijdje uit beeld) en is ook de verteller van het gebeuren.

Een broeierig sfeertje heerst er aan boord, de koppen zijn verhit, de discussies complex, de mening sterk tegen over elkaar en dreiging is nooit uit de lucht.

Het lijkt mij echter zo kunstmatig en onnatuurlijk en al moet ge met een film van zowat 75 jaar oud wel automatisch de tijdssprong wat filmmakerij betreft kunnen overwinnen, deze is toch wel erg stuntelig - ook voor die tijd - en gedateerd en hierboven wordt gevat het woord "koddig" gebruikt om bepaalde scènes te omschrijven.

Maar goed, een nog jonge Henri Vidal (en ook Michel Auclair is dat) beleeft het avontuur van zijn leven. Het abrupte slot zou een einde kunnen maken aan zijn beslommeringen.

Vandaag te zien op TV ARTE > 13:40 uur

• 19677 berichten

Beter dan ik verwacht had.

De sfeer is goed getroffen, en de (waarschijnlijk echte) onderzeeër roept het claustrofobische gevoel dat met dergelijke vaartuigen gepaard gaat onmiddellijk perfect op.

De locaties zijn geweldig goed gekozen.

Het dok van waaruit de duikboot vertrekt lijkt mij ook echt te zijn.

Niet zo vreemd zo kort na de oorlog.

Er zullen er nog wel intact geweest zijn.

Het koffiepakhuis in Z-Amerika ziet er ook geweldig uit.

De keuze van acteurs is ook meer dan geslaagd, met allen vooraan Jo Dest als het nazi-zwijn.

Stereotype of niet, ik kan mij niet voorstellen dat om het even welke andere acteur dit beter gebracht zou hebben.

Sterk gespeeld door deze acteur die de perfecte kop meebracht.

Enige minpunt in de cast is Hilde Garosi, die over-acteert (de poster illustreert dat al enigszins)

De rest doet het zeer behoorlijk.

De vuistgevechten hadden een betere choreografie wel kunnen gebruiken, jammer.

In het laatste gedeelte van de film gaat het er stevig en soms zelfs schokkend aan toe.

Het gebruik van Duits en Frans tel ik bij de pluspunten.

René Clément reken ik tot mijn favoriete Franse regisseurs.

Goed bevonden > 3,5*

Edit

(ik kan het helaas niet meer corrigeren in mijn vorige post)

De over-acterende actrice moet natuurlijk zijn : Florence Marly

Hilde Garosi is het personage dat zij in de film vertolkt.