• 9.372.548 stemmen

Genre: Misdaad / Horror

Geregisseerd door: Roy William Neill

Met onder meer: Boris Karloff en Marian Marsh

Plot The Black Room

"Dead or Alive... He could kill!"

Een voorspelling vertelt dat de jongere tweeling Anton zijn broer Gregor wil vermoorden in de Zwarte Kamer van het kasteel. Gregor is een slechte baron, gehaat door iedereen en Anton wordt hoog in de vaandel gehouden. Wanneer Gregor jaloers wordt, probeert hij een drastisch plan te verzinnen om zijn broer te vermoorden en zo zijn titel weer terug te krijgen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Baron Gregor de Berghman / Anton de Berghman

Thea Hassel

Lt. Albert Lussan

Col. Paul Hassel

Beran - the gypsy

Baron de Berghman

Paul Hassel as a young lieutenant

Peter, the majordomo

Inn Waiter (onvermeld)

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ouderwets spookverhaal met Boris Karloff in een glansrijke dubbele rol. Voortrefffelijk geacteerd en boeiend van begin tot einde. Een must voor fans van klassieke horror en minstens even goed als de prenten van Tod Browning en James Whale.

Onbekend is onbemind. Uit Regio 1 als onderdeel van een box set met 4 films: "Icons of Horror Collection: Boris Karloff"

avatar van Dutchfan

Dutchfan

Voor het publiek in 1935 moet dit een enge film geweest zijn,anno 2012 schrikken we niet meer zo.

Toch een zeer vermakelijke film met goed acteerwerk van Karloff en een hele mooie hoofdrolspeelster,Marian Marsh.

Onlangs zag ik een foto van Marsh ,60 jaar later,bij een premiere,midden jaren 90...toen een charmant omaatje van ver in de 80 met een rollator...

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een film die draait om een voorspelling die plaats zal vinden in de Black Room, waar Anton zijn broer Gregor zou willen vermoorden. Om die reden wordt deze ruimte dichtgemetseld om de voorspelling tegen te gaan. Het is wat mij betreft een leuk verhaal met een aardig onderwerp. Boris Karloff speelt als broers Anton en Gregor een dubbelrol die hij overigens prima invult. Het verhaal kent een aantal verrassingen maar verrassend was het niet dat Gregor Anton ook uiteindelijk zou vermoorden, want dat werd mij wel al duidelijk. Alleen het hoe was mij een raadsel, maar het werd uiteindelijk een val in een put in de verborgen ruimte. De film kent helaas wat mij betreft te weinig horror en de misdaad (Gregor vermoord een aantal mensen) vond ik net wat meer vertegenwoordigd. De gedaanteverwisseling is goed bedacht en de film kent een sterk einde. Toch was het qua sfeer en spanning niet helemaal wat ik ervan gehoopt had.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Sterke dubbelrol van Boris Karloff die zowel de goede als slechte tweelingbroer speelt. Andere goed epunten zijn de setting en de duistere sfeer. Ook het verhaal op zich is goed bedacht al is het soms een tikkeltje voorspelbaar. Kan ik het de film kwalijk nemen als ik als kijker vaak een stap voor ben. Ook zijn er een aantal acties waarvan ik denk nou dat was niet erg slim zoals Anton die zijn sluwe broer Gregor volgt in de zwarte kamer, de kolonel die Gregor ontmaskert en dit meldt terwijl hij met de slechterik alleen is
En dan is er nog het gegeven van de zwarte kamer is verzegeld maar bleek al die tijd gewoon toegankelijk voor Gregor. Al bij al toch van genoten.

avatar van joolstein

joolstein

Het plot is simpel; een oude vloek luidt dat de jongere tweeling Anton zijn broer Gregor wil vermoorden in de Zwarte Kamer van het kasteel. Maar dat plot is veel meer een Gothic-melodrama dan een horrorfilm. Alhoewel Gregor duidelijk een kwaadaardig personage is, is er niets macabere aan hem. De omstandigheid achter zijn uiteindelijke ondergang zijn nauwelijks bovennatuurlijk. De identificatie dat de film een horrorfilm is alleen maar dankzij de aanwezigheid van Boris Karloff maar heel erg is dat niet!

En die Boris Karloff geef hier een topprestatie! In de jaren na Frankenstein (1931) speelt hij toch vaak in horrorfilms waarin hij monsterlijke make-up draagt. Het is bijna bijzonder om hem dus zonder te zien. En als bonus zien we hem in een dubbele-rol, waarbij hij beide helften van een set identieke tweelingen speelt. Daarnaast heeft regisseur Roy William Neill's gevoel voor sfeer. Met name het kasteel van de Berghmann-tweeling ruikt naar de oudheid, het interieur baadt in schaduwen, stof en spinnenwebben.

Ondanks enkele mindere goede punten, is The Black Room een ​​prima film voor degenen die van ingetogen (laten we het toch maar op) horrorfilms houden en hun monsters volledig menselijk.En Boris Karloff willen zien, in één van zijn betere acteerprestaties van zijn carrière. Heeft aan deze wat onbekendere een hele goede film!