• 9.372.347 stemmen

Geregisseerd door: Leander Haußmann

Met onder meer: Alexander Scheer, Alexander Beyer en Katharina Thalbach

Gesproken taal: Duits

Plot Sonnenallee

Ook toen de Muur nog stond deelden Oost en West al sommige dingen met elkaar. Zo ook een straat die Sonnenallee heette. Het langste eind lag in het Westen en een kortere in het Oosten. De muur ging er dwars doorheen. En rondom de Sonnenallee ontstaat een web van verhalen. Zoals dat van Michael Ehrenreich: hij is zeventien, wil graag een popster worden, en hij woont aan de kortere kant van de Sonnenallee. Zijn grote liefde is Miriam. Terwijl zijn lijfspreuk is: "erin in de club en van binnenuit omschudden", wordt zijn vriend Mario existentialist. En ook Michaels moeder, de oom uit het Westen en de ABV zorgen ervoor dat de grensstreek nog eens goed wakker wordt geschud.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Afgrijselijke poster.

Deze film maakt nu een rondgang langs de filmhuizen.

FisherKing

Ik doelde op de kleuren, als ik eerlijk ben vind ik de huidige interessanter.

Welke kleur moet het worden ?

FisherKing

Wat denk je van een groene achtergrond en zwarte letters, ofzo ?

avatar van Spiff

Spiff

Erg leuke film waarin zowel het kapitalistische westen als het communistische oosten flink op de korrel genomen worden. De soundtrack is ronduit indrukwekkend, met o.m. Einstürzende Neubauten, Nina Hagen, Toten Hosen, Doors,...

Aanrader!

avatar van Duckish Diver

Duckish Diver

Deze film kreeg ik voorgeschoteld tijdens een aantal lessen Duits, daar de lerares het een boeiende en vermakelijk film scheen te vinden; ik denk daar echter anders over.

Als ik het goed begrepen heb is dit een film die ons een ironische visie op Oost- en West-Berlijn (en daarbij inbegrepen natuurlijk hun politieke stelsels uit de tijd vóór 1989) laat zien, maar het probleem is dat de ironie mij ab-so-lúút niet raakte. De humor was naar mijn mening namelijk veel te flauw en simpel waardoor de ironie totaal niet scherp werd en de gehele film op zich meer overkwam als een zeer slechte komedie dan als een satire.

Daarbij waren de personages ook nog uitermate oppervlakkig en irritant (waarschijnlijk moesten deze een humoristische lading bevatten, maar behalve dat dit niet werkte zorgde het ook nog eens voor een minieme binding met de hoofdpersonen), de cinematografie, de montage en de muziek (behalve afschuwelijk slecht getimed) afschuwelijk en het verhaal inspiratieloos, voorspelbaar maar vooral slecht.

Mja, het kan nog wel een stuk slechter dus 1.5* is laag genoeg.

Ps. Ik vond Good Bye Lenin! niet eens zo heel goed (3.5*), maar tegenover dit stuk schroot is het echt een prachtfilm.

93.9

Volgens mij nu eindelijk weer eens (opnieuw?) gereleased in en voor Nederland

Wilde 'm al heel lang zien omdat ik een Berlijn liefhebber ben.

Door het missen van een trein vanmorgen toch maar weer naar die verdomde Free Record Shop-je moet wat..

En daar lag ie!

12 eurotjes bedankt ns en vanavond lekker kijken en genieten van een portie ostalgie

93.9

85 minuten met ondertiteling duurde hij...

En dat was net lang zat.

Aardig filmpje, maar zeker niet bijzonder

onder=af

avatar van Arnie

Arnie

Typische film over het leven ten oosten van de muur, met de obligate tragikomische taferelen over liefde, dood en nieuwe meubels onder een communistisch regime, maar wel weer zo luchtig dat het leuk blijft. Frisse film, leuke scenes, geen al te memorabele passages maar goed voor een avondje vermaak.

avatar van Fransman

Fransman

De belevenissen van een Oost-Berlijnse familie en hun buren in een straat die gescheiden wordt door de Berlijnse Muur. Film met een hoog komedie- en slapstickgehalte, en dat is niet aan mij besteed. De humor is over de top, een verhaal is er nauwelijks en de nadrukkelijke muziek is niet mijn smaak. De boodschap schijnt te zijn dat je ook in Oost-Berlijn en in de DDR een fijne jeugd kon hebben en verliefd kon worden. Dat geloof ik graag, maar daar heb ik deze film niet voor nodig. Volmondig eens met Duckish Diver. Beter kan ik het niet verwoorden.

avatar van BBarbie

BBarbie

Kinderlijke satire over de jongerencultuur in de nabije omgeving van de Berlijnse muur voor diens val in 1989. Ik heb met de nodige verbazing zitten kijken naar deze rommelige, hapsnap film, die —enkele scènes uitgezonderd— maar niet grappig wil worden.

Ik had hier het e.e.a. van verwacht, maar helaas wist de film mij geen moment te boeien.

avatar van Kuck-x

Kuck-x

De bedoeling van deze film is duidelijk en wordt aan het eind nog eens uitgelegd: ook in de DDR kon je een gelukkige jeugd hebben. Ik denk dat het ook de reden van de makers verklaart. In 1999, tien jaar na de Wende, werd vanuit het Westen nogal meewarig op het Oosten terug- en neergekeken. Tegelijk ontstond in de voormalige Volksrepubliek de zogenoemde Ostalgie: een zeker terugverlangen naar producten die bij de Duitse eenwording verdwenen waren (niet alleen levensmiddelen, ook bijvoorbeeld tijdschriften en radio- en tv-programma's). En het besef dat een Ossie zich niet alles af hoeft te laten nemen door arrogante Wessi's. En zeker niet zijn herinneringen. En zijn jeugd.

De DDR was een dictatuur die mensen het leven heeft gekost. Een dictatuur waarin uiteindelijk niemand een ander kon vertrouwen. Wat niet betekent dat er nooit gelachen werd... al is dat in de beeldvorming vaak gesuggereerd.

Wat Sonnenallee wil doen is aantonen dat een jongere met allesoverheersende energie en ongebreidelde luchtigheid door en langs de dodelijke ernst kan laveren. Met levenskunst en luchtigheid die alleen de jeugd bezit. Maar de film doet meer. Ik krijg als kijker de bril van die Oostduitse jongeren opgezet. En door die bril zie ik de rake ironie. De satire. De absurditeit (die knap versterkt wordt door dat vervreemdende decor in het Grenzgebiet). En soms gewoon ontzettend leuke grappen die me luiduit deden lachen. Het totaal zorgde er in ieder geval voor dat ik de film met interesse maar vooral ook plezier uitkeek.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Fijn stukje geschiedenis weer.

Locatie: Sonnenallee, nog geen steenworp van de Berlijnse muur af. Het oostelijke gedeelte. De jeugd geeft al snel mee dat een leven in de DDR niet zo heel zwaar hoeft te zijn. We volgen een familie, waarvan de tiener Michael een deelgenoot is. Michael is een stuntelige type die vaak rondhangt met zijn schoolvrienden en daarmee ook zo veel mogelijk de gesmokkelde muziek uit het westen probeert te bewonderen, alvorens het in beslag genomen kan worden door de Stasi. Daarnaast heeft hij een oogje op de mooie Miriam, die op haar beurt niet zo erg op hem zit te wachten. Is daarmee alle toegang ontzegd? Nee hoor...

Zo werken we toe tot de ode aan de liefde in de DDR, terwijl we lekker rustig en met een hoop plezier door de scenes heenkabbelen en te maken krijgen met kleurrijke karakters en interessante situaties (voornamelijk als het draait om het smokkelen van westerse artikelen, maar ook... de standplaats boven de muur, waarop Westerse toeristen het Oosterse volk kunnen uitjauwen en bespugen) Het grauwe Oost-Berlijn lijkt kleur te krijgen, en of het ook echt zo genadeloos is als hoe het ons werd voorgelegd? Dat lijkt mee te vallen. Het zou net aan de humeur van zo'n commandant moeten liggen...

Hoogtepunten: De liefdesverklaring... maar ook de scene waarbij Michael en zijn jongere broertje op het balkon dansen op rockmuziek en zo de omgeving weten te inspireren, die gestreste stasicommandant, het schoolbal, het appartementenfeest..

Ja, voor mij was Sonnenallee een fijn en indrukwekkend tripje in een voormalig dictatuur. Opmerkelijk dat deze film zich volgens bronnen in 1973 afspeelt. Qua muziek en situaties had het zich beter in 1979 ofzoiets kunnen plaatsvinden.

Fijn!