• 9.372.844 stemmen

El Espanto Surge de la Tumba (1973)

Horror | 95 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titel: Horror Rises from the Tomb

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Carlos Aured

Met onder meer: Paul Naschy, Emma Cohen en Víctor Alcázar

Gesproken taal: Spaans

Plot El Espanto Surge de la Tumba

Een warlock wordt onthoofd en zijn familie wordt gemarteld totdat ze dood zijn. 100 jaar later komt de warlock terug om wraak op zijn familie te nemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Alaric de Marnac / Hugo de Marnac / Armand de Marnac

Maurice Roland / Andre Roland (as Vic Winner)

Mabille De Lancré

Alain 'Le Raté' - a thief

avatar van Patat

Patat

Trage film met weinig sfeer en een verhaal dat zich weinig ontplooit. Aleric en zijn minnares Mabille worden veroordeeld en onthoofd in Frankrijk tijdens de Middeleeuwen. Honderden jaren later trekken een aantal jongeren, -na een sfeervolle seance (zowat het enige lichtpunt in de film)-, richting Frankrijk om de geheimen van het verleden bloot te leggen. Uiteindelijk komt Aleric terug tot leven, en zowat gedurende de gehele film worden mensen bezeten door zijn kwade krachen en slaan aan het moorden (die overigens weinig opvallend zijn).

Naast het slome tempo en de sfeerloze setting is de film gekruid met een verschrikkelijke soundtrack (een orgel) die vrijwel constant te horen is. Te vermijden, zelfs voor horrorfans is deze film weinig interessant.

Mijn oordeel: een slechte 1/5.

avatar van Friac

Friac

Ik volg mijn voorganger over de hele lijn, al zorgt de barslechte montage bij momenten eerder voor een te haastig tempo dan een traag, al is het wel zo dat er over de hele lijn weinig te beleven valt zodat deze 'Horror Rises from the Tomb' een eerder slaapverwekkende vertoning is met vreselijke montage en treurig acteerwerk.
De verhaallijn deed me denken aan Bava's 'Black Sunday' (twee dode satanische geliefden die terug uit de dood opstaan om op volgende generaties wraak te nemen), maar de film weet deze premise niet goed uit te werken. Amper een handvol shots zijn de moeite waard en nagenoeg alle moorden gebeuren volledig off-screen.
Wat ik persoonlijk wél fijn vond is dat er aan deze film een Night of the Living Dead-achtig einde wordt gebreid Niemand van de hoofdpersonages overleeft en ik vond overigens het idee dat Maurice, onder invloed van de booswicht, zijn beste vriend vermoordde op zich wel interessant. Zo'n grauwe eindes zie je in die periode (begin jaren '70) wel vaker, maar het blijft een soort van macabere verademing om eens niet met een 'happy end' opgescheept te zitten.

Een lelijke film met helaas een te groot gebrek aan sfeer en inhoud.

avatar van Noodless

Noodless

Slome horrorfilm die geen spanning of leuke kills weet te bieden. Paul Naschy speelt Aleric die onthoofd wordt in de middeleeuwen. Ook zijn geliefde Mabille ( Helga Liné ) moet het ontgelden. Jaren later komt hij terug om wraak te nemen en om zijn geliefde terug op te roepen uit het rijk der doden. Paul Naschy speelt hier een dubbelrol want in de nieuwe tijd moet hij samen met zijn vriend Maurice Roland ( Víctor Barrera ) afrekenen met Aleric en Mabille. María José Cantudo (Chantal) en Emma Cohen (Elvire) zijn twee mooie verschijningen, maar krijgen weinig invulling in hun personages. Op gebied van naakt is het wel heel braafjes. Beetje bloot krijg je te zien van sommige dames behalve Elvire. In zijn geheel een saaie horrorprent ! 3/10

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

In het middeleeuws Frankrijk worden Warlock Alaric de Marnac en zijn verleidelijke maar gemene gezellin Mabille de Lancre beschuldigd van een aantal nare dingen, waaronder het drinken van bloed en het zich tegoed doen aan menselijk vlees. Hij wordt onthoofd en zij wordt ondersteboven opgehangen terwijl ze schreeuwt dat ze zich zal wreken.

Eeuwen later (begin jaren 1970) ervaren een afstammeling van Alaric genaamd Hugo en zijn vriend Maurice ook een afstammeling van een man die het kwade duo de dood in stuurde, zeer vreemde gebeurtenissen die te maken hebben met de vloek die op hun bloedlijn rustte. Na een wilde seance besluiten ze hun zinnen te verzetten door hun vriendinnen mee te nemen en naar het oude familiekasteel te rijden om de begraven lichamen van Alaric en Mabille te zoeken.

“El Espanto Surge de la Tumba” is een middelmatige horrorprent die in verschillende versies werd uitgebracht met meer of minder gore en naakt. (een Spaanse versie en een internationale export-versie). Er was ook een tv-versie. Naschy in een drievoudige rol heeft niet het talent van Britse acteurs maar doet toch zijn best. Hij schreef ook het scenario en nam een groot deel van de film op in het statige landhuis van zijn ouders, wat de film een groter budget gaf. Geen hoogvlieger maar ik heb slechtere Spaanse horror gezien.