• 9.372.317 stemmen

Dollar for the Dead (1998)

Western | 95 minuten

Genre: Western

Alternatieve titel: Un Dólar por los Muertos

Oorsprong: Verenigde Staten / Spanje

Geregisseerd door: Gene Quintano

Met onder meer: Emilio Estevez, William Forsythe en Joaquim de Almeida

Plot Dollar for the Dead

Vier holsters, verdeeld over vier mannen. Dooley, in het bezit van zo'n holster, en The Cowboy, zijn naarstig op zoek naar de overige drie. Samengevoegd vormen de vier holsters een kaart waarop de locatie staat aangegeven van een half miljoen dollar aan goud. De zoektocht van de twee wordt er niet makkelijker op gemaakt wanneer ze blijken te worden gevolgd door de 'Regulators' en de de 'Red Legs', twee groepen niets en niemand ontziende huurlingen. Hun weg leidt naar een Mexicaans stadje dat in een ijzeren greep blijkt te worden gehouden door een groep Federale soldaten. Wanneer deze groepen met elkaar in botsing komen, breekt de hel los en lijkt het goud verder weg dan ooit.

avatar van Barfly

Barfly

Voor wie van actie houdt en Emilio Estevez wel aardig vindt, is dit een aanrader.

Het verhaal is op zich wel redelijk maar de uitvoering mislukt jammerlijk. Estevez past voor geen meter als coole held, gehard door zijn verleden. Dat komt eigenlijk alleen al door zijn baby-face, bovendien vind ik het maar een matige acteur.

De makers van de film verliezen bovendien enig gevoel voor realisme en zitten er tal van onlogische gebeurtenissen in de film.

De muziek zit vol met verwijzingen naar klassiekers onder de western en dat vond ik eigenlijk wel aardig.

De film is dan ook een spaghetti-western look-a-like. Waarschijnlijk gemaakt met een knipoog, maar de bedoelde humoristische knipoog miste zijn doel bij mij als kijker. Ik had het gevoel dat de film hinkte op twee gedachten: (subtiele) humor en verwijzingen naar eerdere westerns aan de ene kant en aan de andere kant toch proberen een film te maken die op zichzelf zou kunnen staan.

Met een andere hoofdrolspeler was dit niet eens een onaardige ode aan de spaghetti-western geworden.