• 9.374.464 stemmen

Familie / Avontuur | 85 minuten

Genre: Familie / Avontuur

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Dirk Beliën

Met onder meer: Katleen Apers, Evelien Apers, Victor Löw

Plot De Zusjes Kriegel

De elfjarige drieling Lien, Fien en Sien zijn geen doetjes. Als ze per ongeluk een brandje veroorzaken is het hek helemaal van de dam.. De zusjes belanden in een instelling. Op het eerste zicht lijkt alles reuze mee te vallen. Meer zelfs, het gesticht is een echt paradijs! Maar dan komen de meisjes er achter dat dokter Vandenkerckhoven,de directeur van het tehuis, zwarte magie op de kinderen gebruikt. De drieling besluit de strijd aan te gaan met de dokter. Naar het gelijknamige boek van Marc de Bel.

avatar van Metalfist

Metalfist

Ik ben een krak in kraken

Het bestaan van de verfilming van De Zusjes Kriegel is me blijkbaar altijd ontgaan. Het was pas met de aanschaf van de DVD van Blinker, een andere Marc De Bel boekverfilming, dat ik een trailer zag van deze film. Leek me wel leuk om eens te zien aangezien de drieling indertijd menig van mijn favoriete boeken van De Bel sierde. Niet lang daarna kwam ik de DVD tegen in de Kringloopwinkel en dan maar meteen meegenomen. Gisteravond nog wel zin in iets luchtigs en kwam zodoende bij deze film uit.

Waar Blinker nog een leuk tripje naar nostalgia lane was, is De Zusjes Kriegel dat niet. De verhalen zitten me heel wat minder vers in het geheugen dan bijvoorbeeld Blinker (ik betwijfel zelfs of ik alle boeken überhaupt wel heb gelezen), maar volgens mij is dit toch wel een erg vrije verfilming. Alleen al het feit dat de openingscredits verkondigen dat het gebaseerd is op een boek van Marc De Bel en niet specifiek op het boek doet al niet veel goeds vermoeden. Hier en daar wel eens een leuke knipoog (één van de zussen die zegt dat ze later in een rockgroepje wilt zitten, ik kan me nog een verhaal herinneren waar dat effectief gebeurt) maar heel dat good vs evil plotje stelt bijzonder weinig voor en bevat ook niet die kinderlijke charme die ik met De Bel associeer. Verder is dit vooral een film die nooit echt goed weet welke richting het wil bewandelen. Regisseur Dirk Beliën laat dit vooral als een jeugd/familiefilm uitschijnen, maar maakt het geheel dan toch net iets te duister vrees ik.

Soit, een drieling dus maar dat bleek moeilijker te vinden dan gedacht. Vandaar dat de zussen Katleen en Evelien Apers worden bijgestaan door Dorien Janssens om de Kriegel kroost tot stand te laten komen. Het resultaat is redelijk met de kinderen als zwakke schakel, maar vreemd genoeg blijken zij niet het slechtste te zijn. De bijrol van Steven Van Herreweghe is gewoon tenenkrommend slecht en Victor Löw doet ook niet veel meer dan wat schmieren en zijn assistente, de immer bevallige Liesbeth Kamerling, bepotelen. Gilda De Bal is nog leuk als grootmoeder Kriegel (alleen had dat bijzonder flauwe 'Oma Kriegel, die is al 20 jaar dood hoor' weer niet gehoeven. Veerle Baetens weet zich als de juf van de drieling ook nog in de film te wringen en de meest geloofwaardige van heel de bende blijkt tenslotte Nico Sturm als vader Kriegel te zijn.

Mjah, niet perse echt slecht en hoewel ik wel een zwak blijf hebben voor dit soort jeugdnonsens, is dit toch eerder een voorbeeld van hoe het niet moet. Het is niet dat alles slecht is aan De Zusjes Kriegel, maar ik begrijp waarom dit indertijd geruisloos ten onder is gegaan. Had in ieder geval meer in gezeten.