• 9.377.684 stemmen

Johan Cruijff - En un Momento Dado (2004)

Documentaire / Biografie | 90 minuten

Gesproken taal: Catalaans, Nederlands en Spaans

Releasedatum: 19 februari 2004

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Johan Cruijff - En un Momento Dado

In 1974 kwam Cruijff, op een gegeven moment, in Barcelona aan. "Moest deze schriele kettingroker onze club na jarenlange kommer en kwel weer kampioen maken?" aldus een van de geïnterviewden. "Het lukte, maar Cruijff deed meer. Hij gaf de Catalanen hun trots terug na de onderdrukking tijdens de dictatuur van Franco." Ramón Gieling laat vele Catalanen aan het woord. Van de taxichauffeur, de kok, de flamencogitarist die Cruijffs sierlijke acties van muziek voorziet, tot de hartchirurg die Cruijff opereerde na een hartinfarct. Gieling schetst de unieke voetballer die Cruijff was en toont de gekke eigenheid van de leider door de woorden van zijn bewonderaars. Zij hebben Cruijff geanalyseerd, imiteren zijn bewegingen en beargumenteren hun bewondering, zoals de alleenstaande secretaresse die nooit een man heeft kunnen vinden die in de buurt kwam van de eigenzinnigheid, sierlijkheid en 'leukheid' van Johan Cruijff.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Vanavond om 21 uur op Nederland 1. Ik heb mijn video al voorgeprogrammeerd.

avatar van willum

willum

Leuk om deze docu te zien, ik ben een paar jaar terug in Camp Nou geweest en in het muzeum daar zag ik een oud voetbal blad in een vitrine, waarin hij in de begin jaren 70 aangekondigd werd als nieuwe Barca speler. Daarna werd hij 'de verlosser'. Overal kom je zijn afbeelding daar tegen. Ik was het alweer vergeten allemaal, totdat ik deze docu zojuist weer zag.

Het feit dat 1 persoon zoveel invloed op zoveel andere mensen kan hebben....

Ik heb in 2004 een jaar bij de Hogeschool van Amsterdam gewerkt, (de Johan Cruijff foundation is ook daar vertegenwoordigd) en ik heb na afloop een boek gekregen over Johan, gesigneerd door Johan zelf. Na het zien van deze docu, heeft dat boek voor mij nu een nog grotere lading gekregen.

4 sterren.

avatar van james_cameron

Jammer dat ik geen spaans spreek, anders had ik vast ook kunnen lachen om Cruijff's spaanse taalgebruik. Mooie documentaire, interessant zelfs voor een niet-voetballiefhebber als ik. Prachtig gefilmd en gemonteerd, vol leuke en emotionele interviews. Het is maar voetbal, zou je haast zeggen als je de bonte stoet van geobsedeerde Cruijff-fans aan je voorbij ziet trekken.

avatar van the_watcher

the_watcher

Mooie documentaire. Ik heb hem in de bioscoop en videotheek aan me voorbij laten gaan en gisteren voor het eerst gezien. Ik vergeet weleens wat een aardverschuiving Johan Crujief (zoals de Catalanen zijn naam uitspreken) eigenlijk was. Sommige dingen waren me iets te gortig zoals het gezwam over z'n bypass en het doeltjeschieten met het jongetje waar de docu tussen geklemd zat, maar de interviews waren prachtig.

avatar van gotti

Vond hem erg saai, duf en traag. Ik kon nog net wakker blijven.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

james_cameron schreef:

Jammer dat ik geen spaans spreek

In Catalonia spreken ze geen spaans

avatar van Thomassio

Thomassio

ik ben gek van barca als club en als stad en zelf amsterdammer en voetbalfan dus deze docu was zeker aan mij besteed.

otherfool

Aardig onderwerp om een documentaire over te maken, maar wel erg kritiekloos en eenzijdig. Desalniettemin een must voor alles wat zich voetballiefhebber noemt.

3*.

avatar van mikoz

mikoz

Prachtige docu over het voetballeven van Cruijf in zijn tijd bij Barcelona.

Als voetbalsupporter moet ik hier wel een 4 voor geven.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Naomi Watts schreef:

In Catalonia spreken ze geen spaans

Maar Cruyff wel. Jammer dat je james cameron niet helemaal goed quote! Cruyff sprak nooit in het catelaans, altijd spaans. Die foutjes ( het letterlijk vertalen van Nederlandse spreekwoorden naar het spaans)maakte hij dan ook in het spaans.

Mooie docu van een echte held! Ik denk dat we in Nederland niet helemaal beseffen hoe goed deze voetballer was....

avatar van Wouter

Eh, volgens mij wordt dat hier prima beseft, hoor. De man is ook hier een levende legende.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Wouter schreef:

Is wel waar, maar toch...! Hij is NOG groter dan menig Nederlander beseft!

avatar van Yak

Yak

Zojuist gekeken. Ik moet zeggen dat ik de bloemlezing over Cruijff's carrière niet overal even geslaagd vond, er werd me iets te vaak uit het vaatje van blinde adoratie getapt. Niet dat het daardoor vervelend werd om te kijken hoor, maar het kwam een beetje té overdreven op me over.

Maar tjonge de jonge... dat afsluitende interview met Cruijff is echt zó godsallemachtig mooi. Het is een groot mens, dat wist ik al, maar deze persoonlijke verhalen doen hem nog bijna boven zijn eigen legende uitstijgen. Het is jammer dat deze documentaire niet veel meer van dat soort momenten had, want eerlijk gezegd: mensen aan het woord horen over hoe geweldig ze Johan Cruijff vinden vond ik nou niet echt heel interessant. Maar zodra Cruijff zelf aan het woord is wordt het wonderbaarlijk. 3,5*

avatar van markie1978

markie1978

Cruijf is het grootste wonder mens van de laatste 2000 jaar. Zijn denken is groots en simpel.

Denken is simpel, maar simpel denken is het moeilijkste wat er is.

Dat deze man nog kritiek in Nederland krijgt vind ik ongelooflijk, wat hij betekent heeft voor ons land is niet te beschrijven.

Ik geef deze ultieme goede film 5*

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Ik zie nu dat ik deze nog geen cijfer had gegeven. Heb ik denk ik een jaar geleden of zo in de Toneelschuur gezien, mooie docu, maar helaas interesseert het onderwerp me geenszins.

avatar van robertus65

robertus65

Teleurstellende docu over Johan Cruijff over z'n Spaanse voetbal en trainerscarriere en over de uitspraak 'En un momento dado'. Allerlei Spaanse Jan met de pet figuren geven hun mening over Johan, af en toe onderbroken door voetbalbeelden. Had er meer van verwacht.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Je krijgt toch duidelijk mee wat de impact van Johan in Barcelona is geweest en dat was volgens mij ook de bedoeling.

Ik vond het een prachtige docu.

Als je die oude man 30 jaar na dato nog ziet janken als hij het heeft over een met 5-0 gewonnen wedstrijd in Bernabeu (Real Madrid) met Cruijff in de hoofdrol dan krijg ik kippenvel.

Heb hem gezien in de bios en daarna ook de DVD aangeschaft.

El Salvador

avatar van markie1978

markie1978

Sven, ben er helemaal mee eens.

avatar van Reinbo

Eerste deel is erg zwak. Hoop oninteressante spanjaarden aan het woord en weinig voetbal. Tweede helft als het drama toeneemt. (Bypass operatie ontslag) wordt het iets boeiender. Nipte 3* ben zelf nog bij zijn laatste wedstrijd als coach in Bernabeu geweest, toen werd het ook 5-0 .... voor Madrid.

markie1978 schreef:

otherfool schreef:

['t is maar een spelletje hoor... Verder is Cruijff buiten zijn voetbalkwaliteiten niet echt een inspirerend figuur.

Dan ga je toch wel heel makkelijk voorbij aan zijn filosofische kwaliteiten. Hij heeft bovendien meer bekende spreuken aan ons vocabulaire toegevoegd dan Koot en Bie.

Reinbo schreef:

Hij is een beetje als Sellers in Being There. Eerst leuk natuurlijk, maar na verloop van tijd toch wat zwakzinnig...

avatar van Reinbo

Je onderschat 'm nog al, vrees ik. Voordat je die fout maakte, maakte je 'm niet.

Kom nou, het is een leuk fenomeen. Maar je kunt hem toch niet serieus nemen (buiten voetbalkwaliteiten).

avatar van Reinbo

Absoluut wel. Voor jou geldt. 'fouten maken is goed, want dan maak je 'm de volgende keer niet."

avatar van Reinbo

Hier nog een rijtje om over na te denken, begin maar met de eerste en als je die niet snapt mag je stiekem even naar de tweede kijken en als je het dan nog niet ziet moet je maar even op de derde wachten, maar verlies geen hoop, want ook als je het ineens wel ziet is het maar de vraag of je er beter van wordt, zo zal blijken uit de vierde.

Simpel is het moeilijkst.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

Ieder voordeel heb ze nadeel.

Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.

Ik maak eigenlijk nooit fouten want ik heb enorme moeite om me te vergissen.

Je moet schieten anders ken je niet scoren.

Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.

Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.

Je ken beter ten onder gaan met je eigen visie als met de visie van een ander.

Voetbal is simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent moet je eerder vertrekken.

Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen.

Om te beginnen is er maar één bal en die moet je dus hebben, maar waar het dus in wezen om gaat, is: wat doe je met die bal ?

Vaak heb iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak.

Toeval is logisch.

Praten....als ik alles zo zou kennen als praten....

Je kan maar op een moment op tijd komen, want op elk ander moment ben je te laat of te vroeg.

otherfool

Als je buurman dit soort dingen zegt sluit je hem op en gooi je de sleutel weg...

avatar van Reinbo

Dat zegt een hoop over jou...maar deze 'fouten maken is goed, want dan maak je 'm de volgende keer niet." gaat inderdaad niet voor je op.

en deze wel: Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

avatar van MXO

MXO

'Hun verdediging is net geitenkaas'

Ook een mooie . Of het nu een foute woordspeling is of niet hij is briljant. Ik snap hem overegens niet.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een echte voetballer die Cruijff, het zijn allemaal inkoppertjes.