• 9.377.311 stemmen

Hitler: The Rise of Evil (2003)

Drama / Biografie | 179 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Drama / Biografie

Speelduur: 179 minuten (miniserie, 2 delen)

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Christian Duguay

Met onder meer: Robert Carlyle, Julianna Margulies en Peter O'Toole

Plot Hitler: The Rise of Evil

Oostenrijk, 1899. De tienjarige Adolf is een jongen zonder sociale vaardigheden. Zijn moeder Klara is de enige die hem een normale jongen vindt. Ze overstelpt hem met liefde. Wanneer ze acht jaar later borstkanker krijgt en nog enkele maanden te leven heeft, kiest Adolf resoluut voor zichzelf. Hij reist naar Wenen om zijn droom waar te maken: een groot kunstenaar worden.

Adolf Hitler

Ernst Hanfstaengl

Fritz Gerlich

Rudolf Hess

Hermann Göring

Helene Hanfstaengl

President Paul von Hindenburg

W.M.J.M

Bij Hitler is het toch nog het ergst. Iedereen heeft Hitler zien spreken, iedereen kent hem als een Duits sprekende man. Als je hem dan in het Engels gaat nadoen, komt dat ongeloofwaardig over, en als je dan de hele film naar een rol zit te kijken die je niet gelooft, dan is dat een serieus minpunt.

RuudC

Voordat er dadelijk misverstanden van komen: Hitler is een uiterst interessant persoon, maar sympathie voor hem heb ik absoluut niet. In elk geval ben ik het er niet mee eens dat Hitler het ultieme kwaad is uit onze geschiedenis. Behalve dat ik niet geloof dat er puur kwaadaardige (of onmenselijke) ‘beesten’ zoals hij zijn, kon zijn tijdgenoot Joseph Stalin er namelijk ook wat van en heeft officieel twee keer zoveel doden op zijn naam staan als Hitler. Ergens begin ik er wel een beetje moe van te worden dat films als deze erop gebrand zijn om Hitler af te schilderen als iemand die onafgebroken kwaad(aardig) is. Ik ben er van overtuigd dat in iedereen een “potentiele Hitler” schuilt. Gelukkig kan het overgrote deel dat eenvoudig onderdrukken. Het is een verademing dat een film als Der Untergang (uitegerekend een Duitse film) durft te laten zien dat hij ook gewoon menselijke trekken had, waarmee die ban doorbroken is.

In elk geval vind ik dat Robert Carlyle best overtuigend is in zijn rol. Zeker in de speeches zie ik wel de Hitler van de foto’s en (horende van de) geluidsopnames. Daarbij wordt er een goed beeld gegeven van de opkomst van het nationaal socialisme. Dat de film engelstalig is, stoort me geen seconde. Interessant zijn vooral de sleutelmomenten: de eerste wereldoorlog, het voor Duitsland vernederende verdrag van Versailles en de onrust die daarop volgde en Hitlers idiote ideeën, maar briljante overtuigingskracht. Jammer dat we continu de Hitler zien vanuit de (westerse) overwinnaarsperspectief zien: de megalomane driftkikker met een onafgebroken reeks van woedebuien. Het is natuurlijk niet meer dan terecht dat de aandacht eveneens uitgaat naar de slachtoffers van zijn regime. In dit geval nauwelijks de joden, maar wel (en daarbij goede rollen van Matthew Modine en Peter Stormare) de andersdenkenden, zij het binnen de partij, maar ook de pers. Al met al schuilt er natuurlijk een goede boodschap achter de film, maar de nadruk ligt er teveel op.

avatar van Sander001

Sander001

Mooi verhaal, maar niet realistisch.

Waarom niet?

avatar van Sander001

Sander001

RuudC schreef:

Waarom niet?

Bedoel het meer als een waarschuwing. Zoiets lijkt niet realistisch, echter is het daadwerkelijk op deze manier gebeurd.

• 2073 berichten

Indrukwekkende miniserie over de opkomst van Hitler. Goed gespeeld, met name door Robert Carlyle. Toch blijven de acteurs te buitenlands, minpunt waarvan ik ook niet weet hoe dat te voorkomen.

W.M.J.M

Door Duitse acteurs te gebruiken?

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

W.M.J.M schreef:

Door Duitse acteurs te gebruiken?

er zijn simpelweg lang niet genoeg duitse acteurs die goed genoeg zijn voor alle films die gemaakt zijn over de eerste en tweede wereldoorlog

en de duitsers zelf zouden de meeste films niet eens zelf willen maken.

Ok Oostenrijkers dan?

• 2073 berichten

In een Canadees/Amerikaanse mini-serie Duitse acteurs en taal? Dat is echt teveel gevraagd.

W.M.J.M

Nee, dat is het niet. Er zijn genoeg Amerikaanse financiele succesen (Passion of the christ, Inglourious Basterds) waar de oorspronkelijke taal wordt gesproken, bovendien komt het de kwaliteit van de film niet ten goede. Een Engelstalige Hitler is belachelijk.

RuudC

En een Engels sprekende Oskar Schindler mag wel?

W.M.J.M

Nee, ook niet, maar bij Hitler is het nog erger. heeft Hitler zien spreken, iedereen kent hem als een Duits sprekende man. Als je hem dan in het Engels gaat nadoen, komt dat ongeloofwaardig over, en als je dan de hele film naar een rol zit te kijken die je niet gelooft, dan is dat een serieus minpunt.

• 2073 berichten

Ik denk dat je teveel vraagt van een commerciële mini-serie. De vergelijking met Inglourious Basterds gaat helemaal niet op, die gaat hoofdzakelijk over Amerikanen. Er zijn veel meer grote films te noemen waar Duitsers Engels praten. Of remakes maken na twee jaar van Zweeds of Israëlische thrillers.

Verder vond ik het niet alleen de taal in deze goede miniserie zo hinderlijk, het waren voornamelijk de acteurs die zo niet Duits waren. En wat de invulling van de rol van Hitler betreft, dat is bijna onmogelijk die man geloofwaardig neer te zetten. Zelfs al laat je die door een Duitser spelen, Duits praten, de man is te bekend om geloofwaardig over te komen.

Zelfs Bruno Ganz in Der Untergang, The Downfall, blijft Bruno Ganz. Waar de vertolking van Goebels het veel makkelijker heeft.

avatar van Mr Montie

Mr Montie

De ongeschreven regels voor dit genre films (WO II in het algemeen) zijn; dat ieder(e) kant / land / natie haar eigen taal moet spreken.

Het onderwerp is ("nog" voor velen) hier TE gevoelig voor.

Zeker om alsmaar algehele vertalingen voor de "vreemde talen" te gebruiken.

Dit is voor velen (inclusief mezelf) een afknapper op de film en het totale acteerwerk. Juist de kracht van bepaald woord gebruik en/of cretologie (vertalingen) valt geheel in het niet. Hierdoor wordt er in die scene met regelmaat een andere sfeer gecreeërd, dan dat er in de originele taal bedoeld is.

Ik snap de regiseurs die een film in dit genre maken en de verkeerde taal hanteren ook niet. Zij moeten toch ook weten, dat dit niet correct is ten aanzien van de kwaliteit van de film.

En dan ben ik nog niet eens over nasynchronisaties begonnen... Dit is met ruime voorsprong op de rest kansloos. (vooral onze buren aan de oost kant) Dit zou verboden moeten worden op alle genres film. 1 Uitzondering: kinder/jeugdfilms.

avatar van AGE-411

AGE-411

Mr Montie schreef:

Vooral in het taalgebied langs de westerzijde is dat een grote plaag. Werkelijk alles moet nagesychroniseerd worden. Tot geïnterviewden op het journaal na.

Dat een film als deze Duits nagesynchroniseerd is, vind ik helemaal niet erg. Meer nog: ik wil Schindler's List wel eens in het Duits bekijken.

avatar van Kokerstraat300

Kokerstraat300

Jammer dat de film Engels gesproken is en soms iets te overgeacteerd. Daarbij komt dat deze Hitler niet echt op de echt op de echte Adolf Hitler lijkt. Voor de rest is het wel een vermakende film en dat maakt de negatieve punten redelijk goed.

avatar van cales77

cales77

Er is maar een goed nagespeelde Hitler en die is te zien in de film "der Untergang"

avatar van Jeremiah1989

Jeremiah1989

W.M.J.M schreef:

sluit ik me helemaal bij aan. Stoort me heel erg. De angst en de woede komt op mij niet over..

avatar van nclo

nclo

Ik had deze film een tijdje geleden bij geschiedenis gezien. Een zeer tegenstrijdige film. Aan de ene kant zit je gewoon niet lekker in je vel wanneer Nazi's Engels gaan praten en Carlyle qua uiterlijk in geen enkele dimensie op de beste man lijkt, maar aan de andere kant is het verhaal zo ingrijpend dat je het de negatieve kanten van het verhaal compenseert. Toch had ik liever een film gehad die 100% objectief was (dat kan natuurlijk niet, maar in dat opzicht kwam der Untergang wel het dichtst bij de werkelijkheid naar mijn gevoel), want hier kijken wij weer in de ogen van een idealist die geloofde dat meneer Adolf alles zelf had bedacht, zelf voor alles verantwoordelijk was en mensen als Goebbels en Himmler (die hij allebei in zijn eerdere bestaan had ontmoet en dus zeer belangrijk waren voor de vorming van de oorlog) niet eens in het verhaal werden opgenomen. Toch krijg je wel een goed beeld van de jeugd van de man en krijg je dus ook meerdere feitelijke bronnen naar de vraag waarom Hitler zo antisemitisch was. Uiteindelijk geef ik het maar drie sterren omdat het verhaal wel erg naar een idealistisch idee neigt, en dat was niet nodig geweest.

avatar van suusjes

suusjes

Boeiende interessante film over de opkomst van Hitler. Zoals vele deel ik de mening dat het jammer is dat de acteurs Engels spreken. Dit ter zijde vond ik de personages erg overtuigend en bleef ik 3 uur lang aan de buis gekluisterd zitten kijken.

avatar van GMovie117

GMovie117

Robert Carlyle speelt de rol van Hitler opzicht goed.

Hij laat een machtige en een overtuigende houding zien tijdens scenes met toespraken die Hitler zelf ook had.

Maar lang niet zo'n geweldig rol als Bruno Ganz in Der untergang

avatar van stinissen

GMovie117 schreef:

Robert Carlyle speelt de rol van Hitler opzicht goed.

Maar lang niet zo'n geweldig rol als Bruno Ganz in Der untergang

Kun je gewoon niet vergelijken de een speelt de nog jonge Hitler de andere de oude

avatar van Phantasm

Phantasm

Nou, hier moet je dus van houden, ik vond dit allemaal veel te langdraderig voor zo'n lange film, iederzijn smaak, niet mijn ding.

avatar van H1DD3

H1DD3

Een goede verfilming van één klein deel van het levensverhaal van Hitler. Toch miste ik heel wat sleutelfiguren zoals Heinrich Himmler en Martin Bormann. Ook de introductie van Goebbels was wat vaag en samen met Gorring hadden ze een te kleine rol. Robert Carlyle speelt goed als Hitler, deze film is zeker het kijken waard!

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Redelijk, maar niet echt goed. Het begin is erg rommelig en allemaal veel te snel. De beschrijving hierboven wordt er in slechts enkele minuten doorheen gejast. Het karakter van Hitler blijft te plat en ook ik mis sleutelfiguren. Eva Braun is nauwelijks meer dan een figurant.

Drie uur is niet genoeg om dit verhaal volledig te vertellen.

avatar van perreke

perreke

Weer een stukje geschiedenis

Kreeg er kippevel van

Onvoorstelbaar onwerkelijk maar toch waar

Verschrikkelijk

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

Prima film. Leerzaam maar niet altijd geheel accuraat. Robert Carlyle zet zijn rol prima neer. Er is duidelijk voor gekozen om vooral de politieke en persoonlijke relaties uit te werken. Wat was het voor man en hoe kwam hij als führer aan de macht. Belangrijke (gewelddadige) gebeurtenissen die daar het gevolg van was waren vaak maar kort te zien of werden even benoemd.

Ook treurig dat Goebbels vrij onderbelicht bleef en bekende figuren als Himmler en Heydrich er zelfs helemaal niet in voor kwamen! Als je een film als "The Rise of Evil" (een titel die ik zelf niet zou gebruiken) kijkt, dan zouden dé sleutelfiguren toch (in voldoende mate) moeten worden belicht. De plannen werden veelal niet eens door Hitler zelf bedacht. Hij hield van extreme ideeën. Hoe extremer hoe beter. Daar werd hij dan ook alsmaar maar meer mee gevoed door deze personen. Het was een besloten groepje figuren die - hoe triest het ook is - elkaar steeds probeerden te overtroeven met ideeën en gruwelijkheden, waardoor een ongekend bruut en haat zaaiend regime ontstond. Jammer dat deze personen en hun verhoudingen niet in de film is meegenomen.

Al met al, leerzaam, boeiend en een goede les voor nu en in de toekomst. Immers is geen enkele quote meer dan waar: "zij die de geschiedenis lezen maar niet begrijpen, zijn gedoemd hem te herhalen".

avatar van Ruiter13

Ruiter13

Dacht niet dat ik dit ooit in mijn leven zou vragen maar kan ik misschien de nagesynchroniseerde duitse versie krijgen? Britse Hitler

avatar van Kondoro

Kondoro

Hitler: The Rise of Evil

Ik zelf kijk vaak dingen over de tweede wereld oorlog. Ik weet niet wat het is, maar ben er erg gedesinteresseerd door.. Maar om meteen te zeggen, ik vond de ideeën van Hitler erg psygolochisch. Maar zoals je hier in deze miniserie ook ziet, het werd Hitler eigenlijk allemaal ingefluisterd.. Ik wist al wel dat het hem allemaal teveel werd met de joden in WWI en dat hij ook een hondje had..

Robert Carlyle vond ik opzich wel geschikt als Adolf, net zo'n rot kop dan Adolf had in het echt..

Het slechtste aan deze film vond ik dat de Duitser Engels praten... Mocht je zo'n miniserie als dit in elkaar zetten, doe het dan ook goed en neem Duitse acteurs.. Dat maakt het een stuk leuker! En, het kom gedesinteresseerde over. Echter vond ik het verhaal goed, maar wel jammer dat ze lieten zien WAAROM die zo werd, en niet nog een aflevering erachter aan gooiden dat ze lieten zien hoe het ging tijdens de oorlog zelf... Paar minpuntjes!