• 9.375.568 stemmen

Hitler: The Rise of Evil (2003)

Drama / Biografie | 179 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Drama / Biografie

Speelduur: 179 minuten (miniserie, 2 delen)

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Christian Duguay

Met onder meer: Robert Carlyle, Julianna Margulies en Peter O'Toole

Plot Hitler: The Rise of Evil

Oostenrijk, 1899. De tienjarige Adolf is een jongen zonder sociale vaardigheden. Zijn moeder Klara is de enige die hem een normale jongen vindt. Ze overstelpt hem met liefde. Wanneer ze acht jaar later borstkanker krijgt en nog enkele maanden te leven heeft, kiest Adolf resoluut voor zichzelf. Hij reist naar Wenen om zijn droom waar te maken: een groot kunstenaar worden.

Adolf Hitler

President Paul von Hindenburg

avatar van Dutch Ownage

Dutch Ownage

hellblazer93 schreef:

Het is een prima film en Robert Carlyle speelt Hitler best goed, maar hem grootste minpunt is dat de film Engels is gesproken. Dit is erg jammer en het stoorde me eigenlijk ook wel.

En Schindlers list dan? Ook gewoon engels gesproken, maar daar storen zich duidelijk veel minder mensen aan. Persoonlijk vind ik het prettiger om naar een engelse taal te luisteren dan naar een duitse taal.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Dutch Ownage schreef:

Schindler's List heeft van mij ook niet de volle 5 sterren gekregen, deels door de gesproken taal, want ik vind het zelf juist wel mooier dat er de echte taal gesproken wordt in een film. Maar ik geloof dat ik me er toen bij Schindler's List minder aan heb geïrriteerd en hoe dat kan? Geen flauw idee eigenlijk... Ligt misschien aan het acteerwerk dan.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Het valt ook veel meer op als een persoon als Hitler engels praat dan dat een paar joden engels praten.

avatar van MNV2

MNV2

De speeches van Hitler missen hun werking en hun kracht in het Engels. Bij Joden valt het idd niet zo hard op, en ik had bij Schindler's List het gevoel dat men Engels praat met een Duits accentje erbij, waardoor het ook minder leek te storen.

avatar van H1DD3

H1DD3

Deze film maakt mij goed duidelijk hoe Hitler aan zijn macht is gekomen, daar gaat het om vind ik. Daarom geef ik deze film ook een 4.5. Wel jammer is dat het Engels is gesproken.. maarja..

avatar van de-paps

de-paps

de film krijgt van mij 3,5 ook ik vind het jammer dat de film in het engels is het onderwerp vond ik wel erg interessant en robert carlyle vond ik best goed

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Mooie film met een duidelijke levensloop van Hitler. Jammer dat ie in het Engels is maar toch vond ik deze film wel prettig om naar te kijken.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Ik ben vooral geimponeerd door de geweldige sfeeerbeelden van de periode 1919-1935 in Duitsland. De aankleding is geweldig en zeer overeenkomend met de toenmalige werkelijkheid. Minpuntje vind ik de invulling van de rol van Hitler. Enige dichterlijke vrijheid mag ook in de film, maar deze Hitler is de hele film door knettergek In werkelijkheid was Hitler absoluut een psychopaat, maar dat zie je niet zo aan de buitenkant als bij deze Hitler wel het geval is. Daardoor heb ik steeds het gevoel naar een karikatuur te kijken.

Toch een dikke 4 gegeven.

avatar van jordandejong

jordandejong

De kostuums en het acteerwerk zijn redelijk tot goed, alleen vind ik de man die Hitler speelt er echt niet uitzien, Dat maakt allemaal niet zoveel uit. Wel jammer dat hij engels is. Al met al heb ik niet echt kunnen genieten van deze film.

avatar van alex____94

alex____94

Had deze film vroeger al gezien en toen maakte hij redelijk veel indruk op mij, maar na hem gisteren nog eens te herbekeken hebben vond ik hem zeer tegenvallen!

Eerst een vooral het engels in de film, ik heb geen problemen met een film die zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt en in het engels is, maar in deze film stoorde dat verschrikkelijk.

Hitler zijn speeches misten inderdaad veel kracht (juist door het engels) en ik had ook vaak niet het gevoel dat dit over Hitler ging.

Ook de rol van Hitler vond ik zeer slecht gespeeld, dat Hitler een onzeker, Chaplin-achtig mannetje is in het begin van de film vond ik zelf vrij grappig om te zien, maar dat ze hem zo ook blijven afbeelden tot op het einde was vrij ongeloofwaardig. Vond de rol van Hitler gewoon rotslecht gespeeld

De kostuums en de set was dan wel weer in orde.

Al bij al kan ik bij deze film niet verder komen dan 2,5*

avatar van ErwinH

ErwinH

Prachtige beelden van vooral de jaren 20 en 30, en een goed verhaal waarin duidelijk wordt hoe het mogelijk was dat zo'n figuur aan de macht kwam. En hoe haat kan worden gekweekt. Helaas Engels gesproken, maar toch een goeie vertolking door Carlyle. Jammer dat het zo'n onduits ielig mannetje is. Er is een duits nagesynchroniseerde versie, maar dat is het ook niet echt.

Wel erg langdradig.

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

Langdradige film en Carlyle is allesbehalve geloofwaardig als Hitler.

2 **

avatar van _RIP_Ivanhoe

_RIP_Ivanhoe

Op zich echt geen verkeerde film, zelfs nog veel van geleerd

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Ik vond dit persoonlijk een mooie documentaire, maar ik ben dan ook geïnterreseerd in de WO II. Mensen die de WO II (of Hitler) niet interessant vinden raad ik het niet aan om deze film te kijken.

avatar van Kingart

Kingart

Ik heb de film net helemaal bekeken en heb zeker 5 minuten moeten huilen. Waarom?? Niet om de kwaliteit maar om de inhoud.

De manier hoe de makers weergeven wie Hitler eigenlijk was en wat zijn motivatie(??) is geweest is zeer goed overgekomen bij mij.

Hitler kon goed manipuleren en daardoor diverse mensen (zelfs zijn 'vrienden') hiervoor benadelen.

Pijnlijke dingen die in deze film goed aangestipt zijn.

Hij ging over lijken dat weet iedereen nu wel, maar hoe hij (en vooral de meerderheid van de Duitse bevolking) er toen gekomen is om een hele natie tot moorden aan te zetten dat kan je ontdekken in deze film.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Film is erg goed. Stoorde me net als heel veel ook aan de Engelse taal. Er zijn genoeg talentvolle duitse acteurs.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Cinemaniak schreef:

Er zijn genoeg talentvolle duitse acteurs.

True, maar als jij daar in Amerika zit (probleem 1), die talentvolle duitsers waarschijnlijk niet eerder in een film hebt zien spelen en dus nog moet ontdekken (probleem 2) en waarschijnlijk niet al te best duits spreekt wat toch problemen oplevert met regisseren (probleem 3) dan is de keuze voor Engelse spraak nog wel ergens te begrijpen. Ik begrijp verder wel dat mensen zich eraan kunnen storen, ikzelf had dat (gelukkig) niet zo

En over de film.. Aardig. Vind deze films altijd moeilijk om te beoordelen omdat er simpelweg zoveel films over zijn. En dan is dit voor mij nog het meest oninteressante gedeelte ervan (vind het vanaf dat hij echt aan de macht was enz. zelf interessanter/zie ik liever op beeld dan de opbouw ernaartoe). Ondanks dat hebben ze het nog degelijk interessant kunnen verfilmen.

Best stevig acteerwerk nog.

Ook een goede, wel veel herhaalde, score.

Geen uitblinker, maar dat ik ondanks de lange speelduur me niet heb geërgerd getuigt er tegelijk van dat het ook niet slecht was. Ruime voldoende 3,5*

avatar van Demeter

Demeter

alex____94 schreef:

[...]

De kostuums en de set was dan wel weer in orde.

[...]

Ik vond Hitler juist heel erg goed gespeeld door Robert Carlyle! Die onzekerheid waar jij het over hebt zag ik helemaal niet. Ik zag juist vaak de woede en de haat op zijn gezicht. Eigenlijk maakt hij zich constant druk over de joden, de communisten en de zittende regering en dat deed de echte Hitler volgens mij ook.

avatar van Fonk

Fonk

Het is volstrekt belachelijk dat deze film zo hoog scoort. Deze film hangt namelijk van onwaarheden en overdrijvingen in elkaar dat het gewoon irriteert.

Hitler was bijvoorbeeld een dierenliefhebber maar wordt in deze film afgebeeld als een ordinaire hondenhater en iemand die nog te dom was om zijn schoenen te strikken maar wél in staat was om driekwart van Europa te veroveren. Het toont gewoon niet de realiteit en dat is een kwalijke zaak.

Dit is meer een zoveelste demonisering uit Hollywood van de persoon Hitler en dat is jammer. Der Untergang daarentegen is vele malen beter.

avatar van jmch303

jmch303

Mooie film die sympathie bij mij heeft opgewekt.

avatar van jimmydl

jimmydl

Matige film. Ten eerste stoort het Brits accent verschrikkelijk, ten tweede is de acteur die Hitler speelt ongeloofwaardig en ten derde heb ik hiervoor Der Untergang gezien en als je dan deze ziet is dat kwalitatief echt een wereld van verschil!

avatar van Dee Al

Dee Al

Fonk schreef:

Dat is nogal overdreven. In de hele film zit volgens mij een scène waarin hij een hond slaat met een riem (en dat is toen hij in het leger zat: nog voordat hij bekend werd). Hij heeft zich trouwens eerst over de hond ontfermd (wat helemaal niet dieronvriendelijk was) en slaat hem pas als de hond niet naar hem luistert en hem zo voor schut zet bij zijn makkers. Daarbij kan ik me voorstellen dat Hitler dierenliefhebber werd nadat de hond 'hem het leven had gered; 'dat hij daadoor overtuigd werd van de intelligentie van dieren'. In ieder geval: om na een dieronvriendelijke scène in het begin van de film al meteen te zeggen dat het Hitler als een hondenhater wordt afgebeeld vind ik te snel geoordeeld.

avatar van Dee Al

Dee Al

Echt een goede film. Voortdurend interessant om naar te kijken. Het feit dat er Engels gesproken wordt heeft me nauwelijks gestoord: ik was er zo aan gewend. Robert Carlyle zet een goede Adolf Hitler neer. Vooral tijdens zijn vertolking van Hitler's beruchte speeches kreeg ik kippenvel. Voordat ik aan de film begon was ik bang dat Carlyle's veel vriendelijkere tronie dan die van Hitler me zou storen (Bruno Ganz bijvoorbeeld heeft wel die onvriendelijke tronie die Hitler had), maar dat was niet het geval. Vooral op het einde kreeg ik een enorme hekel aan hem (wat in deze rol toch wel de bedoeling is).

Hoewel de film minder sfeer heeft als Der Untergang, kijk ik hier liever naar. Het is gewoon een interessant gegeven hoe Hitler in een relatief korte tijd zoveel macht kon krijgen. De snelle groei van Hitlers macht werd nog een benadrukt door het feit dat hij personen waar hij eerst respect voor toont (Ernst Rohm, Generaal Ludendorff, Ernst Hampfstaengl) in korte tijd neerbuigend begint te behandelen. Dat was echt raar om naar te kijken, want de transformatie is enorm. Aan het begin is Hitler een irritant ventje waar niemand naar luistert, aan het eind is hij de Fuhrer, Rijkskanselier/rijkspresident van Duitsland. Vandaar dat de titel Rise Of Evil ook wel goed is. Er zitten genoeg interessante scènes in (de mislukte staatsgreep van Hitler, Hitler's proces, de brand in de Reichstag, de nacht van de Lange Messen) Een kritiekpuntje bij deze film is ook wel altijd dat hij historisch niet helemaal klopt. Dat merkte ik eigenlijk helemaal niet. Behalve dat hij een hond sloeg, maar daar heb ik me hierboven al over uitgelaten.

avatar van caelers8

caelers8

Ik vond dit een ontzettend interessante film, maar ik kan er gewoon niet tegen wanneer een dergelijk verhaal in het Engels wordt gesproken. Het hoort niet, het past niet, het klink niet; kortom, het is gewoon krom. Ik had totaal geen moeite om de lange speelduur met interesse de film te blijven volgen, wat ik bij andere films vaak wel heb. Aan het einde van de film had ik daarnaast het gevoel dat ik echt wat geleerd heb, ik vind het namelijk een ontzettend informatieve film.

avatar van caelers8

caelers8

Dutch Ownage schreef:

1) In Schindlers list spelen de kopstukken van het Nazi Regime niet of nauwelijks een rol. Van deze personen ben je gewoon gewend dat ze Duits spreken, maar bij de hoofdrolspelers in Schindlers List heb je geen verwachtingen. Daardoor had ik er bij die film nauwelijks last van.

2) Ik ben wel benieuwd naar de reden waarom je Engels 'prettiger' vindt klinken dan Duits. Ik ben namelijk zo gewend geraakt aan de Engelse taal in films dat ik het echt een opluchting vind om soms Deens/Spaans/ Frans/ Duits te horen.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

caelers8 schreef:

....maar ik kan er gewoon niet tegen wanneer een dergelijk verhaal in het Engels wordt gesproken. Het hoort niet, het past niet, het klink niet; kortom, het is gewoon krom. .....

kennelijk hebben best veel gebruikers hier op moviemeter hier last van, maar voor mij en de rest van de wereld blijft dit gewoon onzin.

Eigenlijk heb je een keuze, in dat we wachten elke keer tot een film wordt gemaakt over de oorlog met duitse acteurs, dat dan door de meeste engels sprekende mensen op aarde wordt genegeerd, of de engels sprekende film studios maken films in hun eigen taal voor het brede publiek?

zie ook mijn post van 7 mei 2011, 13:19 uur over dezelfde issue bij

Boy in the Striped Pyjamas, The (2008)

avatar van Strike0ut

Strike0ut

Uzza_Sparta schreef:

zie ook mijn post van 7 mei 2011, 13:19 uur over dezelfde issue bij

Boy in the Striped Pyjamas, The (2008)

en engelsen kunnen een film ook gewoon met subs bekijken, maar dat vertikken ze..

ik vind het dan ook onzin dat de duitsers alles nasynchroniseren, mjah daar zijn ze nu al eenmaal mee opgegroeid, dus dat zal ook niet snel anders worden..

avatar van herder

herder

Hitler die Engels spreekt? Hmmmm

avatar van herder

herder

Fonk schreef:

Het gaat hier niet om een geschiedenisboek, maar om een Hollywood movie.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Strike0ut schreef:

wil je het goed doen, moet je het netzo als der untergang in het duits doen. en niet zoals valkyrie en deze film alles in het engels. het past gewoon niet bij het genre......

En met die argument in welke taal zou Gladiator, dat in jou top 10 staat, moeten zijn?

Het is gewoon onzin dat sommige mensen blijven door zeuren over engels in plaats van duits in 1e en 2de wereldoorlogsfilms, terwijl de meeste van die zelfde mensen het wel accepteren met Ben Hur, Gladiator, Troy, of elke andere film dat afspeelt in een niet engelstalige land!