• 9.373.522 stemmen

Verder Dan de Maan (2003)

Oorsprong: Nederland / België / Denemarken / Duitsland

Geregisseerd door: Stijn Coninx

Met onder meer: Johanna ter Steege, Huub Stapel en Neeltje de Vree

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 27 november 2003

Plot Verder Dan de Maan

Het is 1969. De wereld is in afwachting van de landing op de Maan. Tegen de achtergrond van deze historische gebeurtenis worstelt het boerengezin Werner met het dagelijks bestaan. Als de 9 jarige Caro (Neeltje de Vree) op school over de op handen zijnde maanlanding hoort, kan ze het niet geloven. Thuis, op de boerderij, bij haar broers en zusjes, vindt ze niet veel gehoor voor haar getob. Haar diepreligieuze vader Mees (Huub Stapel) maakt zich misschien nog meer zorgen dan zij. Hij is boer in hart en nieren en de nieuwe tijd is niks voor hem. Hij kan er niet in mee, ontduikt de verantwoordelijkheid voor zijn grote gezin (een zesde is op komst), vlucht steeds meer in drank of verbergt zich achter zijn clowneske kant. Niet alleen de relatie met zijn vrouw Ita (Johanna ter Steege) komt onder druk te staan, maar ook de gezinsverhoudingen komen op scherp te staan.

Mees Werner sr.

Mees Werner jr.

Nostalgische ontroerende film.

De jonge Neeltje de Vree laat zien een natuurtalent te zijn.

Huub Stapel heeft in het begin wat moeite met zijn rol lijkt het, al weet ik dat de scenes niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde werden opgenomen.

Het boerengezin heeft te lijden van de drankzuchtige Stapel. Een sterke ondermijning van de stabiliteit in het gezin.

Een film over eind jaren zestig, de tijd van de eerste man op de maan, de tijd nog van de verzuilde maatschappij.

De kerk en het christelijke geloof speelt een rol in de film. Hier zal niet iedereen wat mee kunnen laat staan waarderen. Ik wel, het had nostalgische waarde voor me.

De constructie rond het maan-thema rammelde hier en daar wat, is hier en daar wat geforceerd. Toch, als het meisje zo in de ban van het maangebeuren is, waarom ook niet.

Het mooiste vind ik de manier waarop alles in beeld gebracht wordt; veel mooie beelden van een dorp aan het kanaal.

Ik kreeg een beetje het Daltons gevoel; de film heeft raakvlakken met deze VPRO jeugdserie. Dienterverstande dat in De Daltons de wereld van de volwassenen vredig en stabiel is, hier niet.

Johanna ter Steege vind ik itt Wouter wel goed acteren. Speciale vermelding verdient ook Anneke Blok.

avatar van gotti

Een behoorlijk vol scenario, zoals hugohei hierboven al meldt. Iets te vol af en toe. Stapel is wel fantastisch...

avatar van Pacino74

Pacino74

flauw boerendrama over een aan alcohol verslaafde varkensboer. Alcohol en varkens : een dodelijke combinatie ! Ben nooit echt meegenomen geweest in het verhaal, altijd bleef er een soort afstand en onbeholpenheid in de film. Toch puike prestaties van de Hollandse toppers Huub Stapel en de ravissante Johanna Ter Steege. Het is me dan ook een raadsel waarom dit een Belgische film wordt genoemd

avatar van Robi

Robi

Film over een jong meisje in een groot katholiek gezin met een alcoholistische vader. Er zitten een boel elementen in het verhaal die de film boven de gemiddelde jeugdfilm uittillen. En ook wordt er over het algemeen best goed geacteerd. Vandaar dat ik de film toch een 3.5 * geef. Hoewel er ook nogal wat ongeloofwaardigheden of overdreven zaken in de film zitten waardoor ik dan naar een 3* zou neigen.