Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Bibi Andersson en Anthony Perkins
5,5 (516)
Releasedatum: 23 mei 1979
Plot Twee Vrouwen
"Her name was Sylvia. Her love was a woman. Her mistake was a man."
Laura, een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, ontmoet het meisje Sylvia. Ze worden verliefd en gaan samenwonen. Het is één van Laura's grootste wensen om een kind te hebben, een kind dat ze zelf niet meer krijgen kan. Sylvia legt het aan met Alfred, Laura's ex-echtgenoot, en raakt zwanger. Onmiddellijk keert ze terug naar Laura, die niet beter wist dan dat ze Sylvia kwijt was. Alfred kan Sylvia's verraad echter niet verkroppen.
Laura
The playwright
Raoul
Alan Denderman
Redlop
Toch opmerkelijk dat in een Nederlandse film twee zulke grote sterren meedoen. Ik bedoel dus Anthony Perkins en Bibi Anderson. In deze film is Bibi bi.
Verder ook met Bernard-Pierre Donnadieu die later in George Sluizer's Spoorloos een grote rol zou hebben.
Na vijf weken roulement is de regisseur de bioscopen langs gegaan om een nieuwe versie te monteren, in totaal zes minuten korter. Dit omdat sommige mensen (critici en bezoekers) problemen hadden met de verbrokkelde structuur van de film. Tijdens de montage had hij dramatische blokken naar andere plaatsen geschoven dan hij in zijn eigen script had voorgeschreven. Een van die twee blokken knipte de regisseur in de bioscopen terug naar de aanvankelijke plaats. Het andere blok kon alleen in nieuwe blikken gecorrigeerd worden. Eerder had producent Matthijs van Heijningen de film TWEE VROUWEN niet rondgekregen (met als beoogd regisseur Frans Weisz en Glenda Jackson en Sylvia Kristel in de hoofdrollen). De film kostte ongeveer anderhalf miljoen gulden en werd in 42 dagen opgenomen in de zomer van 1978. George Sluizer, geboren op 25 juni 1932 in Parijs uit een Nederlandse vader en een Noorse moeder, groeide op in Frankrijk, Engeland, Noorwegen en Amerika. Pas op zijn vijftiende ging hij naar Nederland. Hij koos voor buitenlandse namen om de film ook in het buitenland verkoopbaar te maken. Het Nederlandse taalbereik is te klein. Bovendien zei hij in mei 1979 tegen De Tijd: "als ik mijn belangstelling tot Nederland zou moeten reduceren zou ik waarschijnlijk één film in de twintig jaar maken". Zweedse Bibi Anderson werd in New York door George Sluizer bezocht om haar te interesseren voor de rol. Hij kwam op haar naam, omdat hij Scènes uit en huwelijk op tv zag en toen dacht dat zij Laura moest worden. Actrices als Vanessa Redgrave, Jane Fonda, Shirley MacLaine en Ellen Burstyn vonden het lesbische gegeven van de film interessant, maar durfden geen ja te zeggen tegen de rol uit angst hun carrière te ruïneren. In de tijd dat hij in Amerika was, kwam hij toevallig met Anthony Perkins in aanraking op een feestje. Dat moest Alfred worden, waarop hij op Perkins afstapte. Perkins hapte toe, toen hij hoorde dat Andersson zijn tegenspeelster werd.
FisherKing
Gunnel Lindblum en Jean Desailly.
Probleem met het werken met een internationale cast is altijd de taal-synchronisatie.
narva77 (crew films)
Cool, Anthony Perkins, Bibi Anderson en Bernard-Pierre Donnadieu uit Sluizer's 'Spoorloos'.
En natuurlijk met: Gregor Frenkel Frank (Ook dat nog!)
Redlop
De Dans van de Reiger van Rademakers uit 1966 kende ook een internationale cast.
Gunnel Lindblum en Jean Desailly.
Maar die kent vrijwel niemand.
FisherKing
Nog niet, maar zit wel bij de Rademakers-Box die uitkomt. Bovendien kennen veel mensen deze film ook niet.
mdj
Bijzonder goed acteerwerk van Anderson en Perkins maar dat viel ook wel te verwachten. Een van de weinige films waarbij ik de film echt veel beter vind dan het boek (van Mulisch). De personages zijn allemaal vrij afstandelijk wat de film sterker maakt.
mdj
Op internet is nog een bespreking uit 1975 uit de VK te lezen van Kees Fens. Die stelt niet de verhouding tussen de twee vrouwen centraal maar de verhouding tussen Laura en haar vader. Die interpretatie gaat mij te ver, maar is wel heel aardig om te lezen. Zie Volkskrant
Redlop
Grappig om te lezen. Kees Fens gaf les op de KUN en ik heb een paar jaar diverse college's van hem gehad. Het probleem met Fens is dat hij zo akelig veel gelezen heeft dat elk thema, elke zin, elk woord weer een ander idee oproept.
Bij hem dan. Wij zaten verstokt te luisteren naar deze spraakwaterval van nooit in 30 levens te evenaren eruditie.
Begon hij over Vestdijk sprong hij al snel via Toergenjew naar Paul Valéry (wie?? vroegen we ons stiekem af...) daarna schoot hij in de lach omdat T.S Eliot eenzelfde relatie tussen Petrarca en Shelley vooronderstelde om vervolgens mede te delen dat het 6- delig verzameld werk van A. Alberts voor Fl. 215,- te koop was en dat U die niet mocht laten liggen.
De meeste proza en poëzie ging uiteindelijk om de literatuur zelf, klonk het geregeld. Ook Twee Vrouwen is dus niet zozeer een liefdesroman...maar luidt de dood in van het fenomeen liefdesroman. Kees Fens...ik was hem al bijna vergeten.
avanasselt
Ik heb deze film meer dan tien jaar geleden gezien en was er toen erg van onder de indruk. Is er iemand die me kan vertellen waar ik deze film kan huren/kopen?
Quido
Heb toch moeite met het verhaal. Het is me wat te toevallig en het wordt veel te afstandelijk gebracht. Enkel de lekkere jaren 70 sfeer, het goede spel van Anderson en Perkins en de mooie Sandra Dumas (ik kan er niet omheen) hielden deze film lange tijd boeiend. Naar het einde toe begon het toch wat te trekken. Anderhalf uur was lang genoeg geweest. Zal binnenkort het boek eens lezen (meteen maar even gezocht op zolder), kijken of ik er dan wat meer in zie.
BOND31
Goede film, mooie beelden, de muziek van Willem Breuker vond ik wat minder geslaagd. Maar alleen al de moeite waard vanwege het trio Anderson-Perkins-Dumas. Deze laatste is echt betoverend mooi! Twee Vrouwen lijkt een beetje op Een Vrouw als Eva, rond dezelfde tijd uitgebracht, maar deze film heeft meer kwaliteit, het verhaal heeft alle trekken van een Griekse tragedie, en het acteerpeil staat op een hoger niveau. Een boeiende film, zoals Quido ook zegt, leuk ook vanwege de jaren 70 sfeer, en enkele bekende NL acteurs in bijrollen zoals Kitty Courbois, Adrian Brine en Hans Veerman. 3,5.
Waku
Nederlands zogenaamd kwaliteitsprodukt.
Toegegven er wordt redelijk in geacteerd maar het verhaal is zo ver gezocht en ongeloofwaardig dat je je toch snel gaat vervelen.
Quentin
Ik heb hier een prachtige poster van liggen, eens kijken of ik die kan digitaliseren.
Alastor
We zijn inmiddels een paar jaar verder, dus ik zal de vraag nog maar eens stellen:
Is deze film ergens te koop of te huur?
Ik hou me graag aanbevolen.
Mug
Is deze film ergens te koop of te huur?
Ik hou me graag aanbevolen.
Een re-release in de Nederlandse zalen (Filmmuseum) is aanstaande...
Quentin
zondag 16 november
Twee vrouwen
George Sluizer (NL 1978)
Nostalgie in Tuschinski
10:30 - Tuschinski-theater
De Mees
Heb ik gelezen op je site.
Moest wel even zoeken of het deze film betrof, omdat er geen jaartal achter staat.
Nog niet gezien, dus of de bios of dvd kopen.
mjk87 (moderator films)
Het is altijd makkelijk te roepen dat het boek beter is. Soms wel, soms niet. Maar in dit geval zeker wel. De film is gewoon slecht. Om te beginnen met het hele Engelstalige gebeuren. De redenen zullen vast commercieel liggen maar neem dan acteurs wiens moedertaal de Engelse is. Nu krijg je acteurs die hun best doen goed engels te praten, terwijl je hoort dat ze dat niet zijn. Perkins wel, en dat merk je. Daarnaast is Dumas ook niet de beste actrice, en voor zo’n belangrijke rol had je wel iemand anders moeten vinden. Andersson doet het nog wel aardig, en ze komt nog geloofwaardig over. Ook de dialogen zijn nou niet de beste. En van de vele symboliek in het boek komt maar weinig terug. Alleen tijdens de uitvoering, maar dat is dan weer overduidelijk.
Zo af en toe nog wel een glimlach gehad, het camerawerk was aardig en de muziek was zeker in het begin prima. Maar dat werd ook steeds vervelender naar het einde toe. Daarnaast was het geheel nogal rommelig en zeker in het begin in zo’n vaart dat het totaal ongeloofwaardig werd. Waarom kregen die twee überhaupt wat. Daar draait de film om. Naarmate de film vordert krijg je wel stukjes van de puzzel, maar het gevoel is er nooit geweest. Helaas, had veel meer ingezeten.
Quido
Op die site staan ook radio-fragmenten van destijds, filmfragmenten, de trailer, achtergrondinformatie in de vorm van tekst en een interview met de restaurator. Materiaal dat allemaal interessant was geweest als extra op de pas uitgegeven dvd, maar helaas moeten we het daar stellen met een enkel tekstscherm. Waarom wordt zoiets nooit gebruikt als het er is? En, aangezien deze release tot stand kwam in het kader van Beelden voor de Toekomst en men dus samenwerkte met Beeld en Geluid, waarom is er geen gebruik gemaakt van extra materiaal dat daar nog in de archieven ligt?
wolfmanrene
Terechte vraag, Quido. Ik weet er niet het fijne van, maar ik neem aan dat het mede komt doordat deze film door Dutch Film Works op dvd is uitgebracht en niet door het Filmmuseum of Beelden voor de Toekomst. Dat maakt de laatsten geen partij in het bepalen van wat er wel en niet als extra's op de dvd komt.
Het Filmmuseum heeft uitsluitend theatrical rights voor de film in licentie. DVD-rechten zijn in handen van DFW.
Hopelijk is op toekomstige dvd-uitgaven ihkv Beelden voor de Toekomst meer zichtbaar van dit samenwerkingsverband tussen FM, B&G en de bibliotheek en de mogelijkheden die dat biedt, maar voor het Filmmuseum geldt dat een en ander altijd afhankelijk is van gelicenseerde rechten.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime