Genre: Misdaad / Komedie
Alternatieve titels: Fatal Error / Outsider in Amsterdam / Grijpstra and De Gier
Nederland
Geregisseerd door: Wim Verstappen
Met onder meer: Rutger Hauer, Rijk de Gooyer en Willeke van Ammelrooy
6,2 (673)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 20 september 1979
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Grijpstra & De Gier
De rechercheurs Grijpstra en De Gier worden naar de Haarlemmer Houttuinen gestuurd, waar een man ogenschijnlijk zichzelf heeft opgehangen, in een centrum voor Oosterse meditatie. Met de vaststelling dat het echt om zelfmoord zou gaan, lijkt de zaak gesloten, maar dezelfde nacht wordt er een poging gedaan om in te breken. De sporen lopen al gauw dood, en maken iedereen verdacht die met het lijk van doen heeft gehad. Naar het boek 'Het Lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Jan-Willem van de Wetering.
Henk Grijpstra
Mevrouw Grijpstra
Treesje
Beuzekom

lars-pixar
Om precies te zijn duurt de film volgens de klok 84 Min.
En de meeste dvd’s hoesjes zitten er altijd bijna 1 a 3 min naast.

erik1677
heb deze oerholandse politiefilm al tig malen keer gezien.
En nu vorige week hier op de braderie maar voor een mooi prijsje aangeschaft.
Persoonlijk hou ik wel van deze degelijke nederandse kost.
De gooier zit wel optimaal in zn rol, als norsigge en beetje een smeerzak van een rechercheur.
Rutger hauer is dan weer een beetje de goedzakkerige tegenhanger.
prachtig vind ik de nu typische nederlandse taffereeltjes.

Simon Smith (crew films)
Om precies te zijn duurt de film volgens de klok 84 Min.
En de meeste dvd’s hoesjes zitten er altijd bijna 1 a 3 min naast.
Pal speedup! Dvd duurt 5% korter dan film in bioscoop.

maurice74
Totaal niet spannend, meestal niet leuk en met onverstaanbare Donald Jones als ongeloofwaardige bad guy.
Allerlei scènes die als los zand weinig met het verhaal te maken, zoals met scheten, Rijk de Gooyer die aan het drummen is, Rutger Hauer die de eendjes voert. Kan me haast niet voorstellen dat dit prul in 1979 in de bioscoop draaide.

Quido
Kan me haast niet voorstellen dat dit prul in 1979 in de bioscoop draaide.

maurice74
Ongelofelijk! Het is een soort middelmatige aflevering van Derrick.

Lars Film
Gijpstra en de Gier, een beetje slap verhaal, het wordt gelukkig gered door de acteurs en de sfeer.De actie valt best mee en het verhaal is te verwachten alleen de humor is heel sterk en houd de film nog net recht. 3,5*

Davidus
Nederland jaren 70. Mooi tijdsbeeld, alles was simpel en wat naïef. En zo is deze film ook; amateuristisch vergeleken met de huidige films, maar toch echt wel vermakelijk.
Alleen, wat zijn we met de Hollandse films toch weinig opgeschoten sinds die tijd (enkeling daargelaten). Het amateurisme viert nog steeds hoogtij...

Petina
Dat komt waarschijnlijk omdat jij de jaren 70 bewust niet echt hebt meegemaakt.

Humphrey
Hééérlijke typisch Nederlandse prent uit de zeventiger jaren. Volop genieten van een Rutger Hauer en Rijk de Gooyer in hun glorietijd. Nostalgisch. 3,5*.

tommykonijn
Had 'm wel al eens eerder gezien. Gisteravond ook weer en ik vind het best een aardige Nederlandse film. De film had wel wat dingen die ik toch minder vond. Het geluid was niet erg goed, en ik moest me vaak moeite doen om te verstaan wat er gezegd werd. Daarnaast ook dat sommige dingen erg voorspelbaar waren. En de film is natuurlijk erg verouderd, en komt daardoor vaker een beetje houterig over. Desondanks bevat de film wel aardig acteerwek van Rutger Hauer en Rijk de Gooyer, maar de film wordt dan wel gedragen door deze twee want sommige andere acteurs vond ik slecht overkomen. Gelukkig verveelt de film niet echt, en ben je toch benieuwd naar de ontknoping. Al had het einde wat mij betreft nog iets beter gemogen. Gewoon een simpele, maar wel vermakelijke film. Een krappe:

Phantasm
Leuke misdaadfilm met een aardig verhaal, hier en daar wat aktie.

Robi
Prima onderhoudende politiefilm uit lang vervlogen tijden met een cast van topsterren uit die tijd.
En met een hoop functioneel bloot zoals gebruikelijk in de Nederlandse (en vele andere nationaliteiten) film van die tijd.

Indiana007
Leuke gedateerde film.
Boek is wel anders.
Veel beter dan de serie.
Wel veel haar ?

Quentin
Amerikaanse trailer (geen enkele zin dialoog, dus waarschijnlijk niet gedubd): Fatal Error Trailer 1983 - YouTube

puppet master
Wat heeft Rob Houwer hier mee te maken?
Deze film zit in "de grote rob houwer film collectie"?
Ik snap het even niet, wie kan me hier uitleg over geven aub??

Lovelyboy
We hebbuh een dooie hier, stuur de hele boel maar.
Toch wel een erg bekende titel en had ik dit al eens gezien...? Vermoedelijk ben ik in de war met Moord in Extase van Baantjer. De cijfers voorspelden vooraf weinig goeds en dat kwam wel behoorlijk uit. Deze film is prima over te slaan.
Verkeert begint het toch niet. Grijpstra en de Gier als sarcastisch duo, toch twee zwaargewichten als acteur in de vorm van Hauer en De Gooijer die in eerste instantie de aandacht trekken, de omgeving in de vorm van Amsterdam met een fraai tijdsbeeld, uiteraard hier en daar typisch Nederlands en een mysterieus sfeertje. Niet te vergeten de vele bekenden in de vorm van Jones, Jaap Stobbe, Van Ammelrooy en Frederik de Groot om maar eens een paar te noemen.
De pratende mond, iedere keer als de centrale contact zoekt, is eerst niet een irritatiepunt, maar wordt het op een gegeven moment wel. Net als de vreemde muzikale intermezzo's, in hemelsnaam waarom? Is dat grappig? Moet dat grappig zijn? Samen met andere koddige dingen zoals het vast rijden van de kever in de steeg en de Gier's sluimerende fantasieën/verlangens begint Grijpstra en de Gier heel snel een vaag en onsaamhangend geheel te worden, die voor de helft nog, en we hebben het over maar 71 minuten, al niet meer boeit.
Een grote naam is Grijpstra en de Gier wel, maar dat zal aan de serie liggen. Deze film kan best overgeslagen worden en zal ook heel snel weer uit mijn geheugen verdwijnen.

robertinho
Die vrouw over de politieradio, met die lippen, waar Rutger Hauer mee eindigt, wie is dat eigenlijk? Ik vraag dit voor een vriend.

De Ratelrat
1987

Netflix onthult releasedatum van nieuwe Zweedse misdaadserie, Aangrijpende documentaire stoot 'The Electric State' van de troon | MovieMeter Recap

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

'Severance' krijgt een derde seizoen op Apple TV+

Dit zijn op dit moment de tien populairste films op HBO Max
amsterdam, netherlandsmoordbuddy detective duo
Social media