Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996)
Genre: Documentaire
Geregisseerd door: Joe Berlinger en Bruce Sinofsky
Met onder meer: Jason Baldwin en Damien Echols
Plot Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills
"Witchcraft or witch hunt?"
Regisseurs Joe Berlinger en Bruce Sinofsky onderzoeken een gruwelijke moord, waarvan drie tieners, die volgens het gerecht in de ban waren van satanisme en hekserij, worden beschuldigd. Bij nader onderzoek blijkt echter dat er heel wat meer aan de hand is dan politie, rechters en advocaten in eerste instantie dachten.
Zeer indrukwekkende documentaire over een erg omstreden veroordeling van drie jongens voor de moord op drie kleine kinderen. Er is vrijwel geen bewijs (voornamelijk een ingetrokken bekentenis) en het lijkt erop alsof de jongeren zijn veroordeeld vanwege hun "anders zijn" in het dorp. Mensen als Eddie Vedder en (vooral) Henry Rollins voeren actie voor de heropening van deze zaak. Deze documentaire heeft ook een vervolg en beide films zijn zeker twee keer uitgezonden in reportage van SBS6 (overigens een onderschat programma, ik heb er , tussen troep dat wel, al meerdere prachtige documentaires gezien).
Zombie McGruder
Hier komt nu dus een heuse speelfilm van! Met o.a. Michael Pitt, Gina Gershon en Michael Madsen.
U-96
- 2077 stemmen
Deze documentaire maakte destijds toen hij tweedelig werd uitgezonden in het programma Reportage enorme indruk op mij. Ik kan zonder aarzelen zeggen dat dit de beste documentaire is die ik ooit heb gezien. Ik ga hem aanschaffen als ik hem kan vinden.
danuz
Ik ga hem aanschaffen als ik hem kan vinden.
Daar is hij te koop, even de zoekfunctie gebruiken, en voila
danuz
Paradise Lost 1 & 2 (Uk Version)
Berlinger, Joe/Sinofsky, Bruce
Documentaries
U-96
- 2077 stemmen
Inderdaad...
Nogmaals erg bedankt danuz. Binnenkort maar 's bestellen die handel.
Geen dank
Zit er ook over te denken om deze maar eens te bestellen. Maakte destijds veel indruk op mij. Bizar verhaal..
the new guy
Geweldig intrigerende film. Vreselijk wat er met de slachtoffers gebeurd is, maar ook hoe de verdachten door een hel gaan. Ze zijn naar mijn mening namelijk onschuldig.
Verder is interessant dat de hoofdverdachte, Damien Wayne Echols, gesteund wordt door veel Amerikaanse celebrities. Onder andere Metallica. Niet mijn muziek maar toch mooi dat Damien steun krijgt. Een schrale troost voor hem is dat er nieuw bewijs is dat hem vrij zou spreken. Een hele schrale troost is dat hij een boek heeft uitgebracht over zijn leven, een bestseller, en dat hij songtexten heeft geschreven voor Metallica en andere band van dat genre.
Ik geef de documentaire geen 5 omdat ook ik met dit bizarre waargebeurde verhaal een geweldige documentaire zou neerzetten.
lykathea
Ik kan niet anders dan verhogen naar 5 sterren.
Dit is zo'n meeslepend verhaal, zó goed gebracht dat je werkelijk zelf geen idee meer hebt wie nou die vicieuze cirkel vol leugens verspreid.
Er zit zelfs een heuze twist in de documentaire die ik in elk geval niet zag aankomen. - Het beschuldigen van John Mark Byers
Angstaanjagend is het allemaal, want terwijl ik dit typ heb ik een Beherit trui aan die vol met pentagramen zit. Ik was waarschijnlijk gelynched.
erik1677
de eerste keer dat ik deze docu zag op reportage vond ik m al schrijnend.
Nu paar jaar later nog steeds een schrijnend geval van amerikaanse dommigheid, en druk bezig met zonbokken zoeken.
Volgens mij moeten de daders meer gezocht worden tussen de rednekkerige christenen daar.
verbaas me steeds weer over bepaalde achtelijke individuen in de ze docu.
gaat deze documantaire echt zien.
nightbreed
Ik heb in de gids gekeken en op teletekst gekeken maar deze ducu staat niet op het programma. Hoe komen jullie erbij dat deze docu er vanavond op zou zijn?
narva77 (crew films)
Hmm, ik weet niet meer of ik deze docu ooit heb gezien. Ik heb wél een keer een reportage gezien bij een actualiteitenprogramma als Netwerk, Tweevandaag of Nova. Maar die ging over een paar Duitse jongens in een soortgelijke zaak. Heeft iemand die ook gezien, of weet iemand van die Duitse zaak?
Volgens mij waren die Duitse jongens geïnspireerd door déze zaak (van "Paradise Lost" dus). Een geval van copycat dus.
Weet iemand meer info daarover?
Aapje81
Ik vrees dat ik niet erg gevoelig ben voor dit soort documentaires. Het ontbreekt me gewoon aan inlevingsvermogen denk ik. De ouders van de slachtoffers lijken stuk voor stuk inteeltproducten, alle bijfiguren hebben nauwelijks iets interessants te vertellen en het is eigenlijk alleen Damien die een beetje indruk maakt. Vooral de scéne waarin hij zijn pasgeboren zoon vasthoud vond ik erg indrukwekkend.
Het is op zich best een kundig gemaakte documentaire maar hij duurde veel te lang en wist me niet echt te raken.
nightbreed
Onder de noemer Virus dus, grrrr, daar kwam ik pas om 1.10 uur achter. Ik heb dus helaas alleen de laatste 70 min. gezien. In die 70 minuten kreeg ik wel het gevoel dat dit zaakje een beetje stinkt.
Janssen1987
Weet iemand waar ik deze documentaire kan krijgen MET NL ondertitels? Heb hem besteld bij BOL, maar is zonder NL-ondertiteling.
Niet, een DVD met ondertiteling is nooit verschenen.
magic32
wat een rare mensen daar, zowel "daders" als de ouders van de slachtoffers. Verder rammelt deze zaak natuurlijk aan alle kanten.
Wat ik wel opvallend is dat de verdachten zich het oordeel schuldig zo stoicijns op pakten (dit maakte ze wel weer meer verdacht)
maar een super docu kan ik het niet noemen
magic32
En wat ik ook zeer vreemd vond:dat ze niet verder ingingen op de man die bloed aan zijn handen had en modder aan zijn schoenen. in het eettentje in de buurt deze lijkt me toch zeker een hoofdverdachte!!
De Knip
Weinig bewijs, maar als ik die jongens zo zie, denk ik: zo reageer je niet als je onschuldig bent. Ze komen zo gelaten over. Maar, die pa Byers met dat mes, tja....
Het lijkt er op dat de drie jongens elders zijn vermoord, gezien het bloed dat niet gevonden is en zo'n beetje alle sporen zijn uitgewist.
Goeie docu, deel 2 zal ik morgen eens bekijken:
****
Al lang niks meer van vernomen. Er is wel een derde deel van de docu in de maak met een update over wat er zoal gebeurd is de afgelopen jaren.
ILDIB
Zelden 2,5 uur zo geboeid naar iets gekeken. Wel jammer dat ze enkel de rechtszaak volgen en verder weinig info geven over omstandigheden (waar waren de jongens aan het spelen, wie heeft ze het laatst gezien etc). Ook het deel dat vader byers wordt beschuldigd blijft redelijk buiten beeld.
Als je de jongens zo ziet is er geen een die ontkent, dan wel ontkennend handelt. Die damien is de enige met hersens. De doc laat slechts delen zijn, maar ik vind die gast zichzelf wel vaak tegenspreken, danwel aangeven dat hij wel degelijk een fout ventje is.
3525chrisd
Een docu die ongelooflijk tegenstrijdige gevoelens opwekt: In deel 1 had ik die 3 jeugdige" daders", die ik toen voor 100% schuldig achtte wel iets kunnen aandoen, in deel 2 echter geraakte ik overtuigd van hun onschuld en had ik die stiefvader Byers wel kunnen vermorzelen. De docu laat je niet los ... na enkele dagen sloeg de twijfel toch weer toe. Vreemd, maar toch wel ergens te begrijpen... Zo vond ik de onverschilligheid van Damian t.o.p. van die afschuwelijke moorden stuitend: zelfs wanneer je absoluut niets met de moorden te maken hebt, getuigt het toch van een onbegrijpelijke gevoelloosheid wanneer je je uiterlijk minutenlang in een spiegeltje zit te bewonderen. Bovendien riepen geen van beide jongens (Jason en Damian) uit dat ze die moorden helemaal niet gepleegd hadden, integendeel, door hun non-verbale gedrag en hun hoofd diep naar beneden gebogen gaven ze onmiskenbaar toe dat ze zo schuldig waren als maar kon. Zou het niet mogelijk zijn dat ze in die 5 jaar van eenzame opsluiting, weg van mekaars beïnvloeding, veranderd en menselijker geworden zijn? Waarom hebben ze bij die jongens trouwens ook geen leugendetector-test afgenomen? Wat die Byers betreft met zijn theatrale verdriet (want tranen zie je niet) en geroep op "my baby", wel het is zijn "baby" niet! Hij is de stiefvader, niet de vader. Bovendien wordt hij hoe langer hoe agressiever en leugenachtiger, met als druppel het verdachte overlijden van de moeder van één van de jongetjes. En ook niet te vergeten, zonder bevooroodeeld te willen zijn: zijn hersentumor. Ik heb enkele jaren geleden een boek over seriemoordenaars gelezen (De gruweldaden van seriemoordenaars - Werner Eeman) waarbij ik me herinner dat die moordenaars bijna allemaal zonder uitzondering op jongere of oudere leeftijd een hersenbeschadiging hadden opgelopen .... . Misschien heeft hij de moorden wel gepleegd, met onrechtstreeks hulp van Jessie? Kortom, het minste wat je van deze docu kan zeggen is dat de samenloop van omstandigheden en toevalligheden het er de rechtzaak niet gemakkelijker op gemaakt hebben.
Dziban
Aangrijpende documentaire over de moord op 3 jonge jongens en het proces rondom de 3 vermeende verdachten. Wie is er schuldig en wie niet. Mocht je meer informatie willen hebben omtrent deze zaak, check the site www.wm3.org
Free the West Memphis Three

Paradise Lost 3: Purgatory
2011

Paradise Lost 2: Revelations
2000

Vier ongelofelijke documentaires die om verschillende redenen bijna te heftig zijn om af te kijken

O.J.: Made in America

Blackfish
Documentaire, 2013

Brother's Keeper
Documentaire, 1992
child murderarkansasright and justicehorrorthrillermysteriechild murdermiscarriage of justiceeerie atmosphere