• 9.370.105 stemmen

Geregisseerd door: Nouchka van Brakel

Met onder meer: Marina de Graaf, Gerard Cox en Kitty Courbois

Gesproken taal: Nederlands

Plot Het Debuut

Een schoolmeisje wordt verliefd op haar aangetrouwde oom als deze op bezoek is voor een feestje. Naast veel plezier op het strand, waar ze allemaal gezellig vliegeren, krijgt ze bij hem ook haar eerste seksuele ervaringen, maar dit debuut moet wel geheim gehouden worden voor zijn vrouw en haar ouders, want niemand zal hun plezier accepteren, zelfs haar beste vriendin niet. Verfilming van Hester Albachs gelijknamige roman.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Hopeloos gedateerd.

Je vraagt je af of Nouchka van Brakel Kubrick's Lolita wel gezien heeft. Ze had die film als studiefilm moeten gebruiken.

Overbodige film, al zal de film bij uitbreng vast taboedoorbrekend zijn geweest.

avatar van Zinema

En wederom een Nederlandse film uit de jaren zeventig die ontzettend amateuristisch is. Vanwege het onderwerp een redelijk kassucces maar werkelijk alles aan deze film is beneden de maat. Slecht.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Geen debuut.....

Of toch wel, want het had in de bioscoop nog best goed gescoord.

Ooit eens bij de Vroom & Dreesman gekocht. Het was een prijsje van niks, dus ik nam het maar mee. Dit is inderdaad slecht. Het verhaal is best wel gedurfd maar de film zelf is zeer beneden de maat en gewoon zwak. Vond de film ook niet interessant. Dvd had ik alweer bij Terre Des Hommes gebracht dus nooit meer gekeken. Bij deze film hoef je je in ieder geval niet te schamen dat je dit in de schappen laat liggen, als dit nog enigszins wordt verkocht. Brakke 1,5.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Natuurlijk blijf ik me wel vermaken in oude en nieuwe NL-films. Zo heb ik ook Het Debuut maar eens aanschouwt, waarvan ik enkele jaren hiervoor die "ik ben ontmaagd" scene heb gezien bij een programma over NL-regiseurs (2007 volgens mij). De film zelf was ook zeker niet slechten ook weer typische jaren 70 normvervaging, en dit keer ook met een sexuele relatie met een leeftijdsverschil van maar liefst 30 jaar. Was het in de jaren 70 soms legaal om als veertiger "geile kleine meisjes" van 14 te neuken.

Wat hierin volgt is een wankelende wispelturige relatie (ja logisch) dat door de emoties en het leeftijdsverschil slechter gaat dan de Caro had verwacht. Caro is ook schitterend neergezet als een te hard van stapel lopende naive meid en dan Hugo, die als 44 jarige vent niet van dat meisje af kon blijven. En ja, dan gaat het fout.

Had zelf ook niet veel verwacht van de film, maar toch is Het Debuut op vele momenten erg boeiend met de vele oei-momenten. Ook is het altijd leuk om in nl-films terug te zien hoe het in de jaren 70 hier allemaal was.

Verder prima NL-film

avatar van BBarbie

BBarbie

Enigszins tegenvallende verfilming van Hester Albach's prikkelende debuutroman (destijds zeer controversieel). Tevens het debuut van Marina de Graaf, die het prima doet hoewel ze eigenlijk een beetje te oud is voor de rol. Ook Kitty Courbois is goed bezig, zij het in een bescheiden rolletje. Maar de rest van de cast trekt de kwaliteit van het Lolita-achtige verhaal en daarmee van de film naar beneden door uiterst matig te acteren. De keuze voor Gerard Cox voor de rol van de oudere minnaar vind ik een miskleun.

Al met al erg jammer want het semi-autobiografische boek van Albach had best een heel interessante en intrigerende film op kunnen leveren. Dat is het nu niet.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op een mooie gerestaureerde Blu-ray!

Via Amazon weten te bemachtigen en de beeld kwaliteit is zeer goed te noemen.

In de film zit wel een leuk verhaal met een jong meisje dat verliefd wordt op een oudere man, Marina de Graaf was toen die tijd een hele mooie verschijning, deze films zouden nu niet meer gemaakt kunnen worden.

Verder gebeurd er niet zoveel, maar hij blijft wel boeien tot het einde.