• 9.370.299 stemmen

Riot (1969)

Geregisseerd door: Buzz Kulik

Met onder meer: Jim Brown, Gene Hackman en Mike Kellin

Plot Riot

"They exploded the ugliest riot in prison history to cover their dangerous, desperate break for freedom."

Drie zware jongens stoken hun medegevangenen op tot een opstand en maken vervolgens van de daaruit volgende chaos slim gebruik.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van blurp194

blurp194

Waar gebeurd.

Jammer wel dat daar niets meer van overgebleven lijkt te zijn dan het feitje dat er een échte prison warden de hoofdrol speelt van de extreem etterbakkige Warden (ja, met een hoofdletter). Oh, en dat er maar liefst 600 extra's uit de gevangenis gebruikt zijn voor de hele productie. Ongetwijfeld geheel vrijwillig.

Langzamerhand terugwerkend door het lijstje films van Gene Hackman kom ik regelmatig dit soort vergeten pareltjes tegen. Deze dus, waarin Jim Brown de held is, want ons'Gene was toen nog maar nauwelijks bekend, net na zijn rolletje in Bonnie and Clyde (1967) maar nog ver voor French Connection (1971). En ook qua acteren zit er wel een tikkie verschil in, want Brown overtuigt vanaf zijn eerste lettergreep, Hackman pas vanaf de tweede. Hoe leg ik dat uit - Brown laat het je voelen, Hackman vertelt je er over, zoiets is het. Wellicht zelfs dat Hackman precies dat van Brown geleerd heeft door deze film.

Verder is er als drama nauwelijks een speld tussen te krijgen. Het plot loopt perfect tussen de paaltjes door, met de klassieke omkering van de sympathie van de kijker. De gevangenis als microcosmos, de verstotenen die de helden blijken te zijn. Jammer dat dat narratief zo verziekt is door de wappies, de ik doe niet meer mee mensen, al diegenen die zichzelf ineens positioneren als helden terwijl ze toch echt het absoluut tegenovergestelde daarvan zijn. Dat verziekt niet alleen de samenleving, het haalt ook een kunstwerk als deze film onderuit.