Genre: Thriller / Drama
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 7 juni 2001
Plot Harry, un Ami Qui Vous Veut du Bien
"Who needs enemies?"
Michel en Claire zijn met hun drie veeleisende dochters op weg naar hun vakantiehuisje. Het huisje is verwaarloosd en het opknappen ervan zal hun gehele vakantie opslokken. Bij een tankstation ontmoet Michel een oude klasgenoot, Harry, die hij zich niet meer kan herinneren. Na lang aandringen 'herkent' hij deze Harry. Deze twintig jaar vergeten vriend nodigt zichzelf en zijn vriendin meteen uit voor een gezamenlijke vakantie. Harry dringt steeds verder door in het leven van Michel en laat hem naar zijn pijpen dansen.
Michel
Jeanne
Sarah
Iris
Grote aanrader!
Je krijgt als toeschouwer (waarschijnlijk) langzamerhand een gloeiende hekel aan Harry.
Ik wel in ieder geval. En ik heb me ook een aantal malen betrapt op plaatsvervangende schaamte. Deze film deed dus wel wat met me.
Godzijdank was het einde bevredigend. Gelukkig maar, want anders had ik een aardige kater aan deze film over gehouden..
Dus Harry gaat dood?
Nee, ik zal 'm gaan bekijken, lijkt me idd de moeite waard.
- 1955 berichten
Best 'n goede film, alhoewel het verhaal niet bijster origineel is. Wat ik alleen niet snap, hoe komt 't dat iedereen behalve Michel Harry kende?
Waar ik 'n hekel aan kreeg, waren die vreselijke kinderen! Ik had ze allang aan de kant van de weg gezet!
Oh, volgens mij kende niemand Harry nog van vroeger. Ik vind 't verhaal origineler dan de gemiddelde film..
- 1955 berichten
Jawel, Michels vader. Die had z'n tand nog gerepareerd en zo.
neo
goeie film.ik kreeg zelf al heel snel in de film een hekel aan harry.vreselijk dat hij zo geobsedeerd is door het gedicht en dat verhaal over die vliegende aap.ik dachtin het begin dat harry vroeger was geholpen door michel's vader met een brug bouwen,maar het bleek dus over een tand te gaan.ik hoop dat ik later niet van dat soort kinderen krijg die keihard blijven schreeuwen om een snoepje:) 4 sterren
Telkens als Harry sex heeft gehad eet hij 5 rauwe eieren,weet je het weer?
wackyboy
Thank God voor mijn nieuwe bibliotheekkaart waarmee ik, na betaling van een jaarlijks bedrag, ongelimiteerd gratis DVD's kan huren.
Om die reden (het is toch gratis) liep ik aan tegen dit meesterwerkje.
Je kunt alles van deze film zeggen, maar niet dat het geen orgineel verhaal is. Ik vind het script juist wel orgineel.
En inderdaad, wat een irritant figuur die Harry, zeker als hij dure auto's gaat lopen weggeven , plaatsvervangende schaamte en de gedachte dringt meteen op; "wat moet je doen in zo'n situatie?"
yosemite44
ik dacht in het begin dat harry vroeger was geholpen door michel's vader met een brug bouwen,maar het bleek dus over een tand te gaan.
ja het ging over een brug in de zin van een tandheelkundige ingreep
Freud
In het Frans 'un bridge' genaamd!
Zeer goede film, het is duidelijk dat er heel lang aan gewerkt is en het plezier spat er af. Enkele mindere stukken vielen wel op (zeker na de tweede visie) zoals sommige slordig gevulde gaten in het scenario, maar het geheel is meer dan behoorlijk. Ik denk dat de scenarist zich gigantisch heeft geamuseerd toen hij die kinderen er heeft ingeschreven!
93.9
Hele goede film.
Het schrikt misschien sommige mensen af, omdat het een Franse film is en menigeen daar niets aan vindt (helaas).
Maar iedereen die deze film in handen krijgt, in de videotheek, winkel PAKKEN! 100% vermaak!
Nee, is niet echt vergelijkbaar, hoewel er thematisch wel overeenkomsten te vinden zijn.
Clover
De film boeide me zeer. Het had van alles in zich. Thriller/komedie snap ik echter niet zo. Weinig komedie m.i. Al zou je het verhaal an sich nog als zwarte komedie kunnen beschouwen, maar dat is heel wat anders. Ik zou kiezen voor het genre thriller/drama.
Er werd goed geacteerd. De locatie bij het vakantiehuis en de weg ernaar toe, prachtig! Shots in de woning van de (groot)ouders vond ik goedkoop en ouderwets overkomen.
Op bepaalde punten waren situaties niet goed uitgewerkt vond ik. Maar misschien was dat nodig voor de suspense.
Al met al een aparte, boeiende film!
mikey
Wat een verrassing; een spannende franse thriller zonder al teveel geouwehoer. Boeiend tot het einde, maar niet erg origineel. 3.5
ÿíóñ
Deed me wat denken aan Spoorloos. De ontmoeting op de parkeerplaats, dezelfde sfeer. Het verhaal zit echter stukken minder goed in elkaar. Sommige dingen zijn er met de haren bijgesleept.
Overbekend uitgangspunt, maar zeker in de eerste helft erg goed uitgevoerd. In het midden kantelt de film naar een nogal groteske thriller. En vanaf dat moment interesseerde de personen in de film me niet zo veel meer. Best amusant nog. Soms erg grappig. Maar uiteindelijk niet echt mijn ding.
Martin Van K
Ik vond hem wel goed. Harry deed mij een beetje denken aan Henry (uit Henry, portrait of a serial killer): alles en iedereen die hem irriteert een kopje kleiner maken. Het viel mij toch wel op dat ook de titels van beide films toch gelijkaardig zijn. Het verschil met Henry is wel dat Harry hier geen "partner in crime" meesleurt, maar er zelf door vermoord wordt.
Maar beide films zijn zeker de moeite. 4 *
xenne
vermakelijke onfrans ogende film die moeilijk in een vakje te plaatsen is (zwarte komedie / thriller / drama), vooral een sterk eerste deel nadien begint het wat saai & ongeloofwaardig te worden, al blijf je wel geboeid zitten te kijken om te weten hoe het gaat aflopen. een grote aanrader zou ik het niet noemen, maar wel een aangename film. en wat is Sophie Guillemin sexy in deze film, met zo'n vriendin kan je wel wat eieren gebruiken ... 3
Spartaan1986
Sterke Franse Misdaad/Thriller die enigszins wat langzaam op gang komt maar telkens boeiend blijft.
Dat is mede te danken aan het acteerwerk wat werkelijk grandioos was en het onheilspellende sfeertje wat constant aanwezig was.
Wat mij betreft zeker een aanrader. 4*
gondwana
Heel erg goeie film, enkel intrigerende personages, mooie regie, schitterende dialogen en Sergi Lopez die fantastisch speelt.
Ik vraag me af wat er eigenlijk met deze harry scheelt...
felix89
wat een filmpje.
heb deze 's nachts eens op canvas gezien en ik kreeg er gewoon de rillingen van. Hoe Harry zijn obsessie voor Michel groter word, ik ben er nog niet goed van.
wel grappig vond ik harry met zijn eieren. 4*
Prudh
Immens saaie film zeg... ik zag allerlei lovend commentaar alhier, maar deze film boeide me van begin tot eind niet. Het liet me compleet koud wat er met wie gebeurde, ik vond de personages op Harry na bijzonder oninteressant en kil, het verhaal was langdradig en de humor niet grappig genoeg. Pluspunten zijn enkele fraaie shots (vooral tijdens de aantiteling mooi gedaan) en Harry zelf, best een geschikte vent, ondanks zijn... trekjes.
Ik heb na 60 minuten, toen de film bijna niet vorderde in verhaal en karakterontwikkeling, getwijfeld hem vroegtijdig uit te zetten en heb dit gevoel tot het einde gehouden. Achteraf had ik daaraan moeten toegeven.
FisherKing
Op zich wel, maar 't einde... Ik verwacht dan wel iets beters.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Le Couperet
Komedie / Drama, 2005

La Graine et le Mulet
Drama, 2007
plattelandpsychologieauvergne vriendschappsychopaatmysteriefamiliefamily holidayaspiring writergate crashingcountry cottage