• 9.372.315 stemmen

Geregisseerd door: Richard Fleischer

Met onder meer: George C. Scott, Tony Musante en Trish Van Devere

Gesproken taal: Engels, Portugees en Spaans

Plot The Last Run

"In the tradition of Hemingway and Bogart."

Een gangster uit Chicago heeft zich teruggetrokken in een Portugees vissersdorpje. Hij besluit nog een laatste keer zijn vleugels uit te slaan: in opdracht van enkele Franse gangsters gaat hij iemand bevrijden uit een Spaanse gevangenis om hem naar Frankrijk te smokkelen.

avatar van 53dick

53dick

Hallo,

Kan iemand mij helpen aan een video van "the last run" met George C. Scott.

In deze film komt een achtervolging voor tussen een Alfa Romeo en een Jaguar XJ6.

Ik ben een jaguar liefhebber en ben sinds een half jaar in bezit van een jaguar, zoals in deze film voorkomt.

Ik heb dit fragment enige tijd geleden op de duitse TV gezien, en was toen niet in de gelegenheid om het op te nemen.

Alvast dank,

Dick van Laar

avatar van djelle

djelle

Beste Dick, deze film wordt regelmatig op TCM gedraaid.

Onlangs gezien op deze zender. Niet slecht, maar zeker geen hoogvlieger. De motieven van onze zogenaamde gangster (niet altijd even overtuigend vertolkt) zijn op zijn zachts gezegd nogal 'bedenkelijk'. De rest van het verhaal was gelukkig minder vergezocht en het had wel wat spannende momenten en interessante dialogen in petto.

Feitelijk kwam het erop neer dat de teruggetrokken crimineel zich nog een laatse maal wou bewijzen. Vooral ten opzichte van zichzelf wilde hij weten of hij het nog 'had'. Het beeld van de doorwinterde maar onderschatte ouwe rot-in-het-vak met de geschetste eenzaamheid (wederom: niet slecht gedaan, maar kon nog een stuk beter uitgewerkt) kwam eerder (té) zielig over dan pathetisch.

Sommige passages waren ook een beetje aan de banale kant (zelfs vrij kinderachtig soms) en vormden een jammerlijke contradictie met de (nogmaals) steengoeie dialogen die er toch inzaten.

De actiescenes vormden dan weer een groot pluspunt. Goed gemaakt, fijn gevonden en vermakelijk kijkvoer.

Al bij al een stevige middelmaat dat zeker de moeite waard is om eens te kijken. Al komt er niet veel actie in, ze is wel knap gemaakt. Buiten dit en de sterke dialogen is hij ook erg genietbaar vanwegege de mooie wagens. Het is ook het soort curiosum dat wel eens aangenaam is om te ontdekken. 2,5*

avatar van Muggsy

Muggsy

Een lekkere zuiderse sfeer, een gezapig tempo dat af en toe onderbroken werd met een actiescène, en George C. Scott, zorgden ervoor dat ik me redelijk geamuseerd heb met deze film. Vond echter dat men meer gedaan kon hebben met de driehoeksverhouding van onze protagonisten. Soms handelde men niet in overeenstemming met vorige daden en dit zorgde ervoor dat het geheel warrig werd. Zoals djelle ook al aanhaalde haalde Scott tevens niet alles uit de kast, en op momenten vond ik de voor mij onbekende Tony Musante zelfs beter spelen. Hoogtepunt was voor mij de achtervolgingsscène met de witte Jaguar. Kon echter niet de hele tijd m'n aandacht vasthouden. 2,5*

avatar van gotti

De film kent zo zijn mindere momenten, maar er klopt ook heel veel wel aan deze film. Effectieve fotografie van Sven Nykvist, de goeie kop van Scott en de scherpe dialogen van Alan Sharp.

Op de set was het trouwens hommeles:

Star George C. Scott fought with legendary director John Huston during the filming over script rewrites as well as the leading lady, Tina Aumont. After engaging in shouting matches with Scott, Huston quit the film. Fatefully, Aumont was replaced with Trish Van Devere, whom Scott fell in love with and married. Huston was replaced by Richard Fleischer, and the movie bombed both with critics and at the box office.

Hier is in de film weinig van te merken overigens...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Erg matig. Komt rommelig over en de verhoudingen tussen de drie hoofdpersonages voelt niet aan als een meerwaarde voor de film. De gangster Rickard is zelfs licht vervelend met zijn voortdurende "uncle".

De semi-romance haalde voor mij tempo en belangstelling weg waardoor de film als een lange zit aanvoelde. Enkele fikse auto-achtervolgingen wel maar dat maakte het zeker niet tot een goede film ditmaal.

Het scheelt dus niet zozeer aan het sterke camerawerk van Ingmar Bergman medewerker Sven Nykvist (meester!) noch aan de acteurs maar echt wel aan een zwak uitgewerkt script. Uit de trivia leer ik dat John Huston om die reden de regie van deze film heeft afgewezen... Ook Fleischer kan wel eens blunderen.

avatar van Lakte

Lakte

Als liefhebber van George C. Scott moest ik deze film zien!

Aardige en leuke film maar ook niet echt meer dan dat. Scott en Van Devere spelen erg sterk! Het personage van Musante wat hierboven ook al vernoemd word is inderdaad echt heel erg irritant. Leuk gegeven maar kon beter uitgevoerd worden.

De film voelde erg Frans aan en deed het hem daarom niet niet echt in een Amerikaanse setting. Had een aantal dingen weg van Le Samouraï en The Driver. In een Franse setting was dit een topfilm geweest.

De film is officieel alleen op DVD uit. Her er der zwerft er nog wel eens een mooie HD versie rond.