• 9.421.174 stemmen

Met onder meer: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo en Barry Keoghan

Releasedatum: 12 februari 2026

Plot Crime 101

"Always have an exit."

Davis is een dief die zich dikwijls op juwelen richt. Hij steelt enkel wat door de verzekering kan worden vervangen en hij plant alles zorgvuldig zodat niemand ooit gewond raakt. De misdaden van Davis zijn zo verspreid en zijn doelwitten zijn zo divers dat de politie niet eens beseft dat ze met elkaar verband houden. Politieman Lou Lubesnik ziet op een dag eindelijk het patroon en is er zeker van dat het om dezelfde dader gaat. Davis is tot nu toe voorzichtig geweest, maar hij beseft niet hoe dicht hij bij zijn arrestatie is.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een professionele crimineel die zijn overvallen tot in de puntjes plant. Een meer dan solide misdaadfilm die goed gemonteerd is. Een sterke opening en een aantal spannende scenes. De film deed me meerdere malen denken aan Heat (dat niveau wordt wellicht niet gehaald, maar komt wel in de buurt). Een goeie cast met aardig wat bekende namen. Een ruime 4.0 sterren.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Prima Misdaadthriller,

Heel erg mee vermaakt, natuurlijk waren er weer een paar jongeren -16 jaar voor de duidelijkheid die deze film verpesten door geroep gepraat etc...

Voor de rest prima vermaakt !

3.5

avatar van The Brain

The Brain

Inmiddels behoor ik ook al zo’n beetje bij de “Vroeger was alles beter” generatie. Er waren toen minder mensen, er was geen klimaatcrisis, er werd nog goede muziek gemaakt en voor film ging je naar de bioscoop. Niet gek dat retro tegenwoordig helemaal in is, het stikt van de coverbands en ook klassieke films worden opnieuw uitgebracht.

Crime 101 is een nieuwe, moderne film die teruggrijpt naar de klassieke misdaad thrillers. Geen overdadige ontploffingen of spectaculaire special-effects, gewoon gedegen acteerwerk en een goede achtervolging. Een niet al te ingewikkeld verhaal lijntje, waarvan de voorspelbaarheid groot is, en vooral acteurs waar naar het prettig kijken is.

Vernieuwend is deze film allerminst en je hoeft hem ook niet speciaal op het grote doek te zien, toch juich ik het toe dat er meer van dit soort films worden gemaakt. De speelduur mag echt wel korter zijn waardoor er meer snelheid in de film komt, deze is behoorlijk traag. Gewoon een degelijke film, zonder al te veel pretenties “net zo goed als vroeger”.

avatar van AngelicV

AngelicV

What when your whole world gets turned around. Just breath in.......and exhale....You are exactly in the right place where you have to be. Dit dekt de gehele lading van de film. Goede cameraposities. Controverses op en top, waarbij de gehele samenleving onder de loep ligt. Sterk spel van Hemsworth Rudfalo en Berry en Nolte...85jr alweer. Mooie link naar klassieker met Steve McQueen. Tijdsduur top, hadden nog 10 minuten bijgekund. Goede finale, weinig clichés. 3,7*

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke misdaad thriller. Het verhaal zit best aardig in elkaar. De uitwerking is wisselend maar over het algemeen positief. De opbouw is goed, hoewel de karakterontwikkeling beter had gekund. De film kent een lekker tempo en verveelt niet. Als kijker heb je wel het idee dat de film op een gegeven moment moet gaan pieken in spanning of moet komen met een leuke plottwist, maar dat blijft helaas uit. Verder is de film erg sfeervol en visueel sterk gefilmd. Het acteerwerk is over het geheel solide maar niemand piekt. 3.5

avatar van lang pee

lang pee

Goede film, en mijn god wat moet die geld gekost hebben, met zo een ongelooflijke cast. Zelfs een kleine rol voor Peyman Moaadi van o.a de prachtige films A Seperation en About Elly.

De ster was toch de fantastische Ruffalo, en voor het slapen gaan is kijken naar Halle Berry ook niet echt een straf.

Maar ik trek een punt af, met zo een cast en dan kies je voor de hoofdrol als crimineel Hemsworth?

Zoals hier al gezegd word, sorry dat gaat gewoon niet. Heeft noch de tronie, het charisma en het talent niet om deze rol te spelen.

Voor de rest best vermakelijk...

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Goede film! Eigenlijk 4,25 qua waardering.

Deed me denken aan Heat, maar dan zonder het excessieve geweld. 'Crime in progress with cop hunting.'

avatar van Jynxter

Jynxter

Goede, solide misdaadfilm met een degelijk scenario dat door een sterke cast overtuigend tot leven wordt gebracht.

Crime 101 heeft een aantal spannende momenten, duidelijke thema's en komt op filmisch vlak af en toe vrij origineel uit de hoek. De soundtrack zet in iedere scène de juiste sfeer neer, en natuurlijk ontbreken de nodige actie en achtervolgingen niet.

Het is allemaal niet grensverleggend, maar het staat als een huis.

avatar van boemboem27

boemboem27

ondanks een paar grote namen is dit maar een vrij zwak filmpje.

wordt nergens echt spannend .

een paar aardige achtervolgingen en dat was het dan wel.

2.5 ster mede door de mooie Halle Berry een half puntje extra anders maar 2 sterren

avatar van Theunissen

De film "Crime 101" probeert een stijlvolle misdaadthriller te zijn, maar slaagt daar maar gedeeltelijk in. Vanaf het begin zet de film een intrigerende toon neer met een reeks inbraken / overvallen langs Highway 101 langs de Californische kust. De cinematografie is verzorgd en weet de sfeer van spanning goed neer te zetten. Toch blijft het verhaal zelf te vaak hangen in clichés en is het verhaal ook wat te langdradig.

De cast bestaat uit grote namen zoals Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Barry Keoghan, Halle Berry (is met bijna 60 jaar nog steeds een mooie vrouw en haar decolleté werd in het begin van de film ook een aantal keren fraai en beeld gebracht), Nick Nolte en Jennifer Jason Leigh. Ondanks hun talent slagen zij er niet altijd in om hun personages echt tot leven te brengen. De hoofdpersonages missen diepgang, waardoor het lastig is om met hen mee te leven.

De dialogen voelen op sommige momenten geforceerd en weinig natuurlijk. Hoewel de opbouw richting de ontknoping duidelijk aanwezig is, ontbreekt echte verrassing. Veel plotwendingen zie je al van ver aankomen. De film probeert inspiratie te halen uit klassieke misdaadfilms, maar weet daar geen eigen draai aan te geven.

Dat maakt het geheel voorspelbaar en soms zelfs wat saai. De muziek ondersteunt de spanning redelijk, maar springt nergens echt uit. Wat wel werkt, is het tempo, want de film blijft redelijk vlot doorgaan zonder echt in te zakken. Toch is dat niet genoeg om het gebrek aan originaliteit te compenseren.

De chemie tussen de acteurs is wisselend en draagt niet altijd bij aan de geloofwaardigheid. Hierdoor blijft de emotionele impact beperkt. De climax, die juist krachtig had moeten zijn, voelt daardoor wat vlak en teleurstellend.

Al met al is "Crime 101" geen slechte film, maar zeker ook geen memorabele. Met 2,5* blijft hij precies in het midden hangen: niet slecht genoeg om af te raden, maar ook niet goed genoeg om echt aan te bevelen.

avatar van james_cameron

Uitstekende misdaadthriller die qua sfeer wel wat wegheeft van een genregenoot als Heat. Ook hier wordt ruim de tijd genomen een groot aantal personages te introduceren en is er sprake van meerdere plotlijnen die uiteindelijk op bevredigende wijze in elkaar grijpen. Stijlvol in beeld gebracht (let bijvoorbeeld maar eens op de fraaie auto-achtervolgingen) en de hele cast levert degelijk werk.

avatar van TMP

TMP

• 1926 berichten

Een nogal doorsnee film met een flinke sterrencast (Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Halle Berry, Barry Keoghan, Nick Nolte). De film kent veel bekende gezichten en het acteerwerk is naar behoren. Een bijzondere rol zit er echter niet tussen. Het plot is onderhoudend genoeg, maar uiteindelijk niets bijzonders. Verder ziet het er visueel allemaal zeer gedegen uit, het wordt allemaal goed in beeld gebracht. Van een film met een cast als deze verwacht je wellicht iets meer, maar het is geen verkeerde film.