Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Bart Layton
Met onder meer: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo en Barry Keoghan
Releasedatum: 12 februari 2026
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Zaterdag 25 april in één bioscoop (The Hague)
Plot Crime 101
"Always have an exit."
Davis is een dief die zich dikwijls op juwelen richt. Hij steelt enkel wat door de verzekering kan worden vervangen en hij plant alles zorgvuldig zodat niemand ooit gewond raakt. De misdaden van Davis zijn zo verspreid en zijn doelwitten zijn zo divers dat de politie niet eens beseft dat ze met elkaar verband houden. Politieman Lou Lubesnik ziet op een dag eindelijk het patroon en is er zeker van dat het om dezelfde dader gaat. Davis is tot nu toe voorzichtig geweest, maar hij beseft niet hoe dicht hij bij zijn arrestatie is.
Mike Davis
Sharon
Detective Lou Lubesnick
Ormon
Maya
Tillman
Money
UmbraVitae
Heel brave misdaadthriller, weinig spannend, middelmaat in het kwadraat.
boemboem27
ondanks een paar grote namen is dit maar een vrij zwak filmpje.
wordt nergens echt spannend .
een paar aardige achtervolgingen en dat was het dan wel.
2.5 ster mede door de mooie Halle Berry een half puntje extra anders maar 2 sterren
ChantalParis
ondanks een paar grote namen is dit maar een vrij zwak filmpje.
wordt nergens echt spannend .
een paar aardige achtervolgingen en dat was het dan wel.
Ik heb een halve ster meer gegeven voor de mooie Chris Hemsworth
De film "Crime 101" probeert een stijlvolle misdaadthriller te zijn, maar slaagt daar maar gedeeltelijk in. Vanaf het begin zet de film een intrigerende toon neer met een reeks inbraken / overvallen langs Highway 101 langs de Californische kust. De cinematografie is verzorgd en weet de sfeer van spanning goed neer te zetten. Toch blijft het verhaal zelf te vaak hangen in clichés en is het verhaal ook wat te langdradig.
De cast bestaat uit grote namen zoals Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Barry Keoghan, Halle Berry (is met bijna 60 jaar nog steeds een mooie vrouw en haar decolleté werd in het begin van de film ook een aantal keren fraai en beeld gebracht), Nick Nolte en Jennifer Jason Leigh. Ondanks hun talent slagen zij er niet altijd in om hun personages echt tot leven te brengen. De hoofdpersonages missen diepgang, waardoor het lastig is om met hen mee te leven.
De dialogen voelen op sommige momenten geforceerd en weinig natuurlijk. Hoewel de opbouw richting de ontknoping duidelijk aanwezig is, ontbreekt echte verrassing. Veel plotwendingen zie je al van ver aankomen. De film probeert inspiratie te halen uit klassieke misdaadfilms, maar weet daar geen eigen draai aan te geven.
Dat maakt het geheel voorspelbaar en soms zelfs wat saai. De muziek ondersteunt de spanning redelijk, maar springt nergens echt uit. Wat wel werkt, is het tempo, want de film blijft redelijk vlot doorgaan zonder echt in te zakken. Toch is dat niet genoeg om het gebrek aan originaliteit te compenseren.
De chemie tussen de acteurs is wisselend en draagt niet altijd bij aan de geloofwaardigheid. Hierdoor blijft de emotionele impact beperkt. De climax, die juist krachtig had moeten zijn, voelt daardoor wat vlak en teleurstellend.
Al met al is "Crime 101" geen slechte film, maar zeker ook geen memorabele. Met 2,5* blijft hij precies in het midden hangen: niet slecht genoeg om af te raden, maar ook niet goed genoeg om echt aan te bevelen.
Uitstekende misdaadthriller die qua sfeer wel wat wegheeft van een genregenoot als Heat. Ook hier wordt ruim de tijd genomen een groot aantal personages te introduceren en is er sprake van meerdere plotlijnen die uiteindelijk op bevredigende wijze in elkaar grijpen. Stijlvol in beeld gebracht (let bijvoorbeeld maar eens op de fraaie auto-achtervolgingen) en de hele cast levert degelijk werk.
wouds601
Net wat te langdradig actiefilmpje. de vergelijking met Heat is snel gemaakt maar daar staat deze nog ver vanaf. Op zich kijkt het allemaal aardig weg maar had het graag een half uur korter gezien. dat romantisch subplotje voegt ook niks toe wat mij betreft. Cast doet het overigens wel prima. 3*.
Phantasm
Matige film die wel een half uur korter had kunnen duren. Spannend wordt het nergens, de achtervolgingen waren dan wel weer leuk.
Had gehoopt deze film wat leuker te gaan vinden.
Het is allemaal prima kijkbaar en hier en daar wat leuke vondsten, maar over het geheel genomen veel te rommelig. Jammer.
Met name de rol van Keoghan is vrij vaag en eigenlijk gewoon irritant. Film wil heel veel maar doet alles maar half.
TMP
- 1926 berichten
Een nogal doorsnee film met een flinke sterrencast (Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Halle Berry, Barry Keoghan, Nick Nolte). De film kent veel bekende gezichten en het acteerwerk is naar behoren. Een bijzondere rol zit er echter niet tussen. Het plot is onderhoudend genoeg, maar uiteindelijk niets bijzonders. Verder ziet het er visueel allemaal zeer gedegen uit, het wordt allemaal goed in beeld gebracht. Van een film met een cast als deze verwacht je wellicht iets meer, maar het is geen verkeerde film.
ghostman
De film begint erg sterk , maar het einde valt tegen .
De film heeft iets van Heat (1995) , heeft ook iets van Jackie Brown (1997) , maar uiteindelijk weet Crime 101 geen onderscheidende identiteit neer te zetten .
*** / *****
AniSter
Met zo'n cast had ik wel iets meer verwacht. Niet echt een verhaal met een lijn. Eerder chaotisch hier en daar; eerst twee uur lang een rommelige opbouw, dan een einde dat in 15 min. afgeraffeld wordt, Money was ineens verdwenen, etc. Helaas, deze film is niet voor herhaling vatbaar.