Downton Abbey: The Grand Finale (2025)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Simon Curtis
Met onder meer: Hugh Bonneville, Jim Carter en Michelle Dockery
Releasedatum: 11 september 2025
Vanaf vrijdag 23 januari in 2 bioscopen
Plot Downton Abbey: The Grand Finale
"The time has come to say goodbye."
We volgen de familie Crawley en hun personeel terwijl ze de jaren 30 ingaan. Wanneer Mary zich in het middelpunt van een publiek schandaal bevindt en het gezin in financiële problemen komt, worstelt het hele gezin met de dreiging van sociale schande. De Crawleys moeten verandering omarmen terwijl het personeel zich voorbereidt op een nieuw hoofdstuk met de volgende generatie die Downton Abbey de toekomst in leidt.
Mary Crawley
Anna Bates
Daisy Parker
Bertie Hexham
Thorongil
De tv-serie was uitstekend. Ook de 2 films waren goed. Hopelijk nu een mooie 3e slotfilm en dan de serie met rust laten.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 11 september 2025 in de bioscoop (Universal Pictures International Netherlands)
pierre18
Een waardig afscheid van een cult. De serie had voor mij nog tientallen jaren door mogen gaan. Net zo indrukwekkend als de franchise James Bond en Star Wars met hun finale. Alles blijft prachtig binnen de paden van Downton Abbey en is gewoon heel mooi verfilmd, met name de beginscenes in Londen. Iedereen laat zich weer van de beste kant zien en zit op en top in zijn rol, maar de oscar gaat naar de sterke rol voor lady Edith.
Thorongil
De film té veel wat mij betreft. Er is geen deftig centraal plot. Mary wordt hier klaargestoomt om het kasteel te erven. Maar ze komt totaal niet verantwoordelijk over. Ze is gescheiden als de film begint en is hierdoor een paria in de hogere sociale kringen. Als haar oom Harold dan met een gezel uit Amerika komt om financiële hulp te vragen, duikt ze al na een paar drankjes met diens metgezel het bed in. Blijkbaar niet veel geleerd uit seizoen 1
Goeie film waarin het gezin zich in financiële problemen bevindt na de beurscrash. De film doet de titel niet helemaal eer aan, want dit is gewoon meer van hetzelfde en voelt dus niet echt als een grote finale. Niet dat dit erg is, want het blijven fijne personages en de cast is er inmiddels perfect mee vergroeid. Ook de hele aankleding blijft een plaatje.
mrklm
En wat een finale! Nostalgie is troef, ook vanwege de terugkeer van een aantal personages die uit het zicht waren verdwenen. Het is wanneer Harold [Paul Giamatti], de broer van Lady Grantham [Elizabeth McGovern] in gezelschap van Gus Sambrook [Alessandro Nivola] een bezoek brengt aan Downton Abbey. Het is 1930 en Harold heeft een groot deel van het familiefortuin verbrast door slechte investeringen en The Wall Street Crash. Volgens hem kan Gus het geld terugverdienen als zijn zus hem het vereiste bedrag geeft. Lord Grantham [Hugh Bonneville] heeft moeite om de leiding van Downton Abbey helemaal over te dragen aan zijn dochter Mary [Michelle Dockery], mede omdat haar reputatie een flinke deuk heeft opgelopen vanwege haar recente scheiding. Penelope Wilton (als Lady Merton) en Arty Froushan (als de excentrieke toneelschrijver Noel Coward) springen er iets bovenuit in deze schitterend gemaakte afsluiting van de populaire serie. Opgedragen aan de in 2024 overleden Maggie Smith die tijdens de ontroerende slotscène even verschijnt als Violet Crawley.
soom
Wie is wie is wie?
Waarschijnlijk was enige kennis van de serie vereist, hoewel ik ook de film uit 2029, haha 2019, zag zonder enige wetenschap.
Enfin. Tikkeltje chaotisch, maar dit alles is met een zekere charme gedaan/veroorzaakt. Daardoor valt het niet heel erg op.
Mooie Engelse landschappen en dit(t)o voor een paar uitspraken, een plot dat rustig voortkabbelt en weinig, heel weinig, spektakel geeft. Nou okee, scheiden blijft natuurlijk een ding.
Capablanca
Een doorsnee film met een eenvoudig verhaal voor de gemiddelde kijker, maar een feest van herkenning en nostalgie voor de fans van de serie. En daar hoor ik zeker bij!
Bubblez
- 2056 berichten
Twee maanden geleden nog bij het kasteel gestaan, nu weer op het witte doek bewonderd. Blijft een prachtig gebouw.
De film is een nostalgische reünie ten top, een mooie afsluiter van jarenlange succesvolle televisie. Mooi en eervol gedaan.
Joy4ever
Als film minder dan die uit 2022 maar al met al een prima afsluiter. Het is nu klaar.
Prima afsluiting van een mooie prachtige serie.
dekschrobber
Mooie beelden, weinig inhoud. Had meer uitgediept kunnen worden.
De serie heeft natuurlijk destijds al een perfect einde gekregen, maar vooruit, ook de daarop volgende films zijn best leuk, hoewel wat overbodig. Met deze derde wordt alles definitief afgerond. Er zijn natuurlijk teveel personages om iedereen een passend afscheid te geven, maar de film slaagt er redelijk in. De plot is afwisselend grappig en melancholisch en werkt toe naar een prachtige slotscene. Ik ga iedereen missen.
mcdaktari
Ik heb de serie nooit gekeken dus ik weet ook niet of het nodig is om deze film te kunnen kijken. Maar eerlijk gezegd vind ik dit ook niet echt een film die me aantrekt. Dat was met de serie ook al zo. Op de één of andere manier heeft me dat nooit aangetrokken. Maar als ik dat zo lees moet dat toch best wel een prima serie geweest zijn. Het zag er voor mij tenminste als een saaie Britse serie uit. Ik kan me natuurlijk vergissen, want dat zou niet de eerste keer zijn.
Graaf Machine
Van de serie heb ik nooit een minuut gezien, maar dat is voor de drie films ook niet nodig. Ze zijn prima te volgen zonder de echte kennis (je mist natuurlijk wel wat, maar dat vul je dan zelf wel in).
De eerste film uit 2019 vond ik echt wel goed, de tweede van een paar jaar later was wat minder. Deze is weer een tandje minder, gewoon omdat het eigenlijk nooit echt lekker op gang wil komen.
Toch hier ook weer alles zeer verzorgd en mooi geschoten. Dat is gewoon heel prettig kijken.
Fransman
Ook ik heb een traantje weggepinkt. We hopen dat Lady Mary het allemaal gaat redden met dat grote huis. Ja, aan alles komt een eind, zelfs aan Downton Abbey. Mooi om te zien dat de zussen Edith en Mary toch voor elkaar klaarstaan, al blijft het schuren. Ze worden nooit vriendinnen. Mooi ook om te zien hoe Lord Grantham als kat in een vreemd pakhuis door dat appartement loopt, een overgang die ook wel erg groot is. Gelukkig hebben ze het huis van z'n moeder nog, de hier zo node gemiste Maggie Smith, met haar vileine opmerkingen. Mooi ook om te zien hoe Royals niet eens in de ruimte mochten blijven van een gescheiden vrouw. Nou, dat kon verkeren, in 1937 wilde de toenmalige koning trouwen met een gescheiden vrouw. Dat ging toen ook niet door. En nu is daar iedereen gescheiden, inclusief de koning.
Een schok der herkenning ook voor de aanwezigheid en het optreden van Noël Coward, in een rol dan natuurlijk. Zanger, tekstschrijver, acteur, toneelschrijver, een halve god in het Verenigd Koninkrijk van de jaren twintig en dertig, zelfs tot in naoorlogse jaren. Hij symboliseerde in z'n eentje het Britse establishment, ook al wist iedereen dat hij homoseksueel was, een misdaad in die jaren. Er valt dus veel te genieten in deze film. De aankleding is natuurlijk weer fantastisch, je komt ogen te kort: de interieurs, de auto's, de kostuums. Alleen al die beelden van de paardenrennen van Ascot. Ze zeggen dat het er nu nog precies zo toegaat. Let op: geen zwarte hoge hoeden, maar grijze. Ook wel een puntje van kritiek, het verhaal is niet het sterkste deel van de film, het is vooral afronding, zonder een dragend thema. Maar ach, er blijft nog zo veel over om van te genieten.
jorrit3
Een onschuldige lieve film, goed voor mijn teerhartige Woemi, die het thuis met haar nieuws en ellende vretende grumpy old mannetje al zo zwaar te verduren heeft.
Even lekker zwijmelen bij extravagante weelde en prachtige kostuums, genieten van het verfijnde Engels, je verbazen over de verstikkende conventies van toen, kijk eens hoe vrij en blij we zijn geworden.
Onschuldig? Niets is wat het lijkt. Het is niet zo onschuldig om het verleden neer te zetten als de goede oude tijd om daar natuurlijk onze tijd als onzeker, bangmakend en gevaarlijk tegenover te zetten. Dat is het beeld dat populisten maar al te graag schetsen van onze wereld. Een leugenachtig beeld dus.
In 1930, het jaar waarin de film speelt waren door de grote depressie miljoenen mensen werkeloos geworden. Er hoefde niet gediscussieerd te worden over de hoogte van AOW of WAO want die bestonden domweg nog niet. Over bestaanszekerheid gesproken.
Een warme band tussen ouders en kinderen? De upper class had wel wat beters te doen dan voor zijn kinderen te zorgen, vraag bijvoorbeeld eens aan de huidige koning hoe gezellig het was op de kostschool, en voor de lagere klassen was een kind vaak niet meer dan een mond om te voeden en een paar handen om te helpen.
Van enige interactie tussen de klassen was- en ik vrees is- geen sprake, of het was dat de zonen des huizes in de gelegenheid werden gesteld om een dienstmeisje te bezwangeren.
Maar zwijmel rustig verder..
ibendb
Ze hadden dit Downton Abbey: The Moderate Finale moeten noemen.
Het plezier van het kijken naar een stoïcijnse familie die zich op dramatische wijze door kleine tegenslagen manoeuvreert, houdt de wereld al geruime tijd in zijn greep. De aantrekkingskracht van het besef dat je nooit, maar dan ook nooit deel zult uitmaken van deze specifieke rijkdom en pompeusheid, werkt als een nederige betovering op het publiek.
En toch aanbidden we deze groep uitzonderlijk Engelse mensen en laten we uiteraard een traan wanneer we vaarwel moeten zeggen. Afscheiden die ons worden voorgeschoteld via melodramatische flashbacks, visioenen of simpelweg mensen die met hun hond door de velden richting de toekomst wandelen, badend in een filmisch perfecte zonsondergang.
Alsook: Maggie Smith wordt pijnlijk gemist in elk frame.

Downton Abbey: A New Era
2022

Downton Abbey
2019

Eerste trailer voor 'Downton Abbey: The Grand Finale' luidt emotioneel slotstuk in voor fans
schandaalvervolghistorical fictionaristocratfinancial crisishistorical dramaaristocracyjaren 30series finale begin 1900downton abbey based on tv seriesmulti generational 20th centuryromantic dramasequel to tv series