• 9.460.591 stemmen

La Messagerie du Crime (2024)

Documentaire | 90 minuten / 52 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 90 minuten / 52 minuten (ingekorte tv-versie)

Alternatieve titels: The Crime Messenger / Sky ECC, the Crime Messenger

Oorsprong: België / Frankrijk

Geregisseerd door: Nicolas Jaillard en Guillaume Dasquié

Plot La Messagerie du Crime

De berichtenapp Sky ECC stond bekend als onhackbaar. Ontwikkeld door Jean-François Eap en gepresenteerd als de veiligste ter wereld, werd deze app snel populair bij de internationale georganiseerde misdaad. In de overtuiging dat hun communicatie veilig was, deelden criminelen cruciale informatie over hun illegale activiteiten en bespraken ze zelfs moordplannen.

avatar van Dries666

Dries666

• 1989 stemmen

Bekoorlijke docu zonet gezien op canvas. Is geen docu waarbij de spanning er van kan aflopen, maar brengt wel mooi in beeld hoe er dubbele waarden ontstaan zijn bij de evolutie in onze technologische wereld. Daar waar het recht op privé en eigen mening kernwaarden zijn in zowel de meeste westerse landen, lijken deze waarden plots te verdwijnen binnenin de technologische wereld. De laatste quote in de docu, van Edward Snowden (geen spoiler nodig dunkt me) vat dit mooi samen; "Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say."

Maar waar trek je de grens???

Denk niet dat er twijfel is dat encryptie het middel bij uitstek kan zijn voor criminelen om te communiceren. Een middel dat - normaal gezien - 100% veilig geweest had moeten zijn. Ware het niet dat ons klein Belgenlandje toch slimmer is dan de meesten denken en het voortouw nam in de decryptie van de toestellen van Sky ECC.

Ik denk ook niet dat we zo naïef mogen zijn, te denken dat de bedenkers van deze geëncrypteerde toestellen op geen enkel moment ooit tot het besef zijn gekomen van "hmm, het lijkt er op dat criminelen wel heel gegeerd zijn op onze toestellen". Over het feit of ze dit medeschuldig maakt of niet, laat ik me niet uit. Wat zeg je dan over andere mogelijkheden of apps, bellen met elkaar, walkie talkie,.. ik verzin zomaar wat. Het is niet omdat je een aap een nootje aanreikt, dat je die verplicht om dat op te eten?

Dat er hier discussie over heerst en men de bedenkers van deze technologie het kwalijk neemt, ga ik dus niet mee akkoord. En laat me dus wel over in over het feit of ze schuldig zijn of niet. In mijn ogen niet. Zij reiken een technologie aan die voor iedereen beschikbaar is. Mensen doen er vervolgens mee wat ze willen. Is het dan het recht van een overheid of politiedienst om op te eisen die technologie onder controle te krijgen, wat het hun mogelijk maakt om iedereens boodschappen mee te lezen? Te lezen wie vreemd gaat, er rare manieren op over houdt, of in druk overleg is om die halve ton cocaïne te kunnen vervoeren?

In mijn ogen - en ik sta zeker open voor discussie - neen.

MAAR.... Wat zeg je dan over terroristen die een aanslag plannen of concreet maken? Moordenaars of sektes, criminele bendes, die aanslagen plannen?

Telt mijn mening dan ook hier? Daar wil ik me toch voorzichtiger over uitlaten. Dus ja, ik vind het een moeilijke discussie. Dat de bedenkers buiten schot staan, lijkt me normaal. Die Eap hoeft voor mij niet aangeklaagd te worden.

Maar hoe eis je het recht op, die encryptie te kunnen doorbreken? Kan een oplossing zijn dat men vraagt van bepaalde individuen die nader gevolgd worden, hun boodschappen wel te zien te krijgen? Dat gaat niet want is net een speerpunt van die encrypties. Dat de makers ervan zelf de boodschappen op geen enkele manier te zien kunnen krijgen. Dat is wat encryptie ook betekent. Als je het van één individu kunt lezen en dus doorbreken, kan je het bij iedereen.

Dus dit is geen optie lijkt me.

De enige andere optie lijkt me, dat de politiediensten beter maar hun broek wat aanspannen en hun voorbereiden op elke nieuwe vorm van technologie om deze te doorbreken. Wat gelukt is bij SKY ECC, kan perfect ook voor iets anders. Je ziet wel, iets die zogezegd onbreekbaar is, wordt toch doorbroken. Eigenlijk is dit niets meer dan de serie 'The Wire'. Had perfect een vervolgseizoen kunnen zijn. Wie weet!

Niets is geheim uiteindelijk. En in dat opzicht wil ik dus ook besluiten hiermee. Ja, ik vind het recht op privacy online als in het echte leven even belangrijk. Ook al heb ik niets te verbergen (toch niets crimineels ), ik wil niet dat mijn digitale leven doorlicht wordt.