• 9.177.923 stemmen

Met onder meer: Sjur Vatne Brean, Erik Hivju en Lisa Loven Kongsli

Gesproken taal: Noors

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Nr. 24

Gunnar Sønsteby, een jonge leerling uit het stadje Rjukan, staat op de dag van de Duitse invasie van Noorwegen voor een levensveranderende beslissing. Hij besluit in opstand te komen tegen de bezetter. Wat begint als een verzetsdaad, ontwikkelt zich tot een buitengewone ondergrondse carrière. Sønsteby wordt de leider van de beruchte “Bende van Oslo”, een verzetsgroep die de bezetter herhaaldelijk op de knieën krijgt met zijn riskante sabotagedaden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Gunnar Sønsteby (young age)

Gunnar Sønsteby (old age)

Gudrun Collett

👍
👎

avatar van knusse stoel

knusse stoel

"Nr. 24" is een filmische triomf die geschiedenis, spanning en diepgaande morele vragen combineert tot een aangrijpende ervaring. Gebaseerd op de echte acties van de Noorse verzetsstrijder Gunnar Stønstby tijdens de Tweede Wereldoorlog, biedt deze film niet alleen een opwindend verhaal maar ook een diepgaande verkenning van de menselijke kosten van oorlog en de waarde van vrijheid.

Het verhaal volgt Gunnar Stønstby, een gewone Noorse jongeman, die in buitengewone omstandigheden terechtkomt als de nazi's Noorwegen bezetten. De film richt zich op zijn sleutelrol in de ondergrondse verzetsbeweging waar hij sabotage operaties coördineert, helpt bij het verzamelen van inlichtingen en onvermoeibaar werkt om de Duitse bezetting te ondermijnen.

Wat opvalt aan "Nr. 24", is hoe het de wrede realiteit van oorlog humaniseert.

Stønstby's moed in het aangezicht van constant gevaar wordt met opmerkelijke gevoeligheid weergegeven, waarbij zowel zijn dapperheid als de emotionele tol van het leven in constante angst worden getoond.

Door de hele film heen geven Gunnars ervaringen een huiveringwekkend beeld van wat oorlog werkelijk is: afschuwelijk, chaotisch en diep onmenselijk. Een van de meest opvallende aspecten van de film is hoe het de psychologische last van (de onderlinge) betrokkenheid bij een verzetsbeweging overbrengt. De film schuwt de tol die dit soort werk eist van de betrokkenen niet. Stønstby en zijn kameraden leven met de constante angst om verraden, gevangengenomen of gedood te worden. Toch is er ondanks de gevaren, een overtuigend gevoel van doelgerichtheid in hun acties.

Wat de film echter het meest benadrukt, is Gunnars onwrikbare geloof dat vrijheid niet gemeten kan worden in geld, macht of zelfs veiligheid, het is iets onbetaalbaars dat elk offer waard is!

Zijn acties tijdens de oorlog, van de kleine sabotagedaden tot de grotere risico's die hij nam om levens te redden, worden allemaal gedreven door deze overtuiging. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, zien we Gunnar worstelen met de moeilijke keuzes die hij moet maken, keuzes die vaak een grote persoonlijke prijs met zich meebrengen. In zijn gedachten is de prijs van vrijheid niet iets dat berekend kan worden; het is iets waar voor gevochten moet worden, ongeacht de mogelijke persoonlijke gevolgen.

Het einde van de "Nr. 24", zonder te veel weg te geven, verbindt deze thema's op een manier die zowel emotioneel verwoestend als ongelooflijk aangrijpend is. De laatste momenten van laten je nadenken over alles wat je hebt gezien, en bieden een krachtige boodschap over de ware kosten van oorlog en het belang van vrijheid - een boodschap die nog lang na de aftiteling blijft hangen.

De uitvoeringen zijn uitstekend, met de acteur die Gunnar speelt die een uitvoering levert vol stille intensiteit en diepte. De cinematografie vangt zowel de schoonheid van de Noorse landschappen als de spanning van de verzetsbeweging, met strakke, intieme shots die de persoonlijke inzet van het verhaal benadrukken. De score is even indrukwekkend, en versterkt de spanning en het emotionele gewicht van de film.

Als je films waardeert die je begrip van de geschiedenis uitdagen, rijke karakterstudies bieden en een onvergetelijke emotionele klap uitdelen, dan is "Nr. 24" een must-see. De weergave van de ware kosten van oorlog (momenteel kan je de Ukraine en de Gazastrook als voorbeeld nemen) en de onbetaalbare aard van vrijheid maken dit een van de meest tot nadenken stemmende films van het jaar.

Een echte aanrader, waarvoor een 9!

avatar van Movsin

Movsin

Prachtfilm die de keiharde realiteit dat in een oorlog bij de mens andere wetten gelden.

Schitterend verduidelijk met de emotionele confrontatie tussen de oude verzetsstrijder en het idealisme van een jongere.

avatar van Man of Steel

Man of Steel

Geen heel sterke film. Kan het niet zo goed plaatsen wat ik allemaal gezien heb. En dat was best veel van de Noorse verzetsheld Gunnar Sønsteby. De film heeft een mooi narratief maar dit wordt wel om zeep geholpen door de montage en scenario. Gevolg dat de film nergens spannend wordt, rommelig oogt en af en toe onduidelijk door de grote sprongen in tijd. Het is natuurlijk een indrukwekkend helden epos maar mijn inziens niet goed verfilmd en ook niet slecht. Het laatste kwartier vond ik nog het beste. Maar ook hier maakt het productie team/regisseur weer een verwarrende(of slechte?) keuze met de muziek van Radiohead. Al met al een mager zesje voor deze film.

avatar van The Oceanic Six

Nr. 24 kijkt best aardig weg, maar is voor mij geen hoogvlieger die boven dit soort oorlogsfilms uit weet te komen. Beetje rommelig, niet altijd even spannend. Wel goed dat dit soort films gemaakt blijven worden, zodat mensen nooit vergeten hoe het destijds was en welke risico's werden genomen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2023 berichten

Voor films over het verzet in de Tweede Wereldoorlog ben ik altijd te porren. Deze film bewijst een prima aanvulling te zijn op de al bestaande films over het verzet.
Sowieso liggen de Scandinavische films me meestal wel goed en dat is met 'Nr. 24' ook zeer zeker het geval.

De film gaat over de jonge leerling Gunnar Sønsteby uit het Noorwegen. Hij besluit zich te verzetten tegen de invasie van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gunnar wordt uiteindelijk de leider van de ‘Oslo-bende’, die allerlei verzetsacties uitvoert en hij krijgt de status van held in Noorwegen vanwege zijn daden.

Wat vooral indruk maakte was het gesprek in de tegenwoordige tijd tussen Sønsteby en de studenten. Daarin wordt pijnlijk duidelijk dat er tijdens de oorlog andere regels gelden en niet alles zwart wit is.
Verder is het in alle facetten perfect verzorgd en zijn er weinig minpunten te bedenken.
Erg goede film.

avatar van boemboem27

boemboem27

Meer een docudrama over de verzetsheld nr. 24

Gunnar Sønsteby.

Interessant ,maar geen geweldige film of zo.

Wel indrukwekkende ware gebeurtenissen

avatar van Rubie2208

Rubie2208

erg sterke oorlogsfilm over de Noorse verzetsstrijder . een goed verhaal , die veel spanningsmomenten heeft . altijd een dikke plus als de landen in hun eigen taal spreken , waardoor alles veel geloofwaardiger is .