• 9.375.420 stemmen

Yacht Rock: A Dockumentary (2024)

Documentaire / Muziek | 95 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: Music Box: Yacht Rock: A Dockumentary

Geregisseerd door: Garret Price

Met onder meer: Christopher Cross, Michael McDonald en Steve Lukather

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Yacht Rock: A Dockumentary

Documentaire over ‘Yacht rock’, een lekker in het oor liggende mix van rock, pop en r&b. Het genre was immens populair in de late jaren 70, maar kwam tien jaar later in de uitverkoop terecht. Vandaag is het genre, grootgemaakt door Toto, The Doobie Brothers en Steely Dan, aan een revival bezig.

Heerlijk stukje muziekgeschiedenis weer.

Hoogtepunt de kinderen van Michael McDonald: 'Can you do the Warren G version cause yours is lame'

Hahah.

avatar van tbouwh

tbouwh

Toto, Steely Dan, The Doobie Brothers en vooruit, zelfs Warren G. Het zijn allemaal namen die menig platenverzamelaar als muziek in de oren klinken, maar is het ook logisch om deze artiesten onder één noemer samen te brengen? Op de vooravond van YouTube meende een stel creatievelingen van wel. In 2005 verscheen de eerste aflevering van Yacht Rock, een satirische webserie die de spot dreef met lichtvoetige rockmuziek uit de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig. Yacht Rock: A Dockumentary (de alternatieve spelling is geen toeval) traceert de hoofdrolspelers en schetst een aandoenlijk beeld van een prettig vrijblijvende scene.

volledig

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

Zeer leuke docu. Heerlijk inkijkje in deze muziekstroom die iedereen kent maar waar nu maar een naam aan is gegeven. Leuk om te zien hoe deze muziek invloed heeft gehad op de latere hiphop.

kos schreef:

Heerlijk stukje muziekgeschiedenis weer.

Hahah.

Mooier vond ik de quote van Donald Fagen op het eind

Haha, ja. Volledig te verwachten ook, Fagen kennende.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Laat ik maar vriendelijk blijven en hier geen commentaar gaan plaatsen.

avatar van james_cameron

Heerlijke, vaak erg grappige documentaire van HBO over een muziekgenre dat pas 25 jaar na dato een naam heeft gekregen. De mix van softrock, pop en r&b, in de jaren '70 groot gemaakt door bands als Toto, The Doobie Brothers en Steely Dan, wordt gekscherend Yacht Rock genoemd in een komische online serie in 2005, waarna dit wereldwijd aanslaat en een eigen leven gaat leiden. De zeer onderhoudend in elkaar gezette documentaire heeft precies de juiste balans tussen humor en respect voor de muziek, waarbij de artiesten van toen en de fans van nu uitgebreid aan het woord komen. Het is allemaal een feest der herkenning en vaak hilarisch, met geweldige anecdotes en eersteklas archiefmateriaal. De sketch met Rick Moranis, die als Michael McDonald als een kip zonder kop van studio naar studio rent, is bijvoorbeeld fantastisch.

avatar van chevy93

chevy93

Vermakelijke, interessante docu. Lekker luchtig ook, geheel in lijn met de muziekstijl. Wel vond ik de montage een beetje mêh. Moeilijk de vinger erop te leggen waar het aan lag, maar misschien had de muziek iets meer naar de voorgrond gemogen i.p.v. praten over muziek.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Aardige docu over de uitvinders van de kut-muziek.