Companion (2025)
Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Duits, Spaans en Russisch
Releasedatum: 30 januari 2025
Bekijk via HBO Max
Plot Companion
"Find someone made just for you."
Iris en haar vrienden trekken voor een weekend naar een landgoed van een miljardair dat zich aan een meer bevindt. De miljardair komt te overlijden. Deze dood zet een kettingreactie in gang die ook gevolgen heeft voor de vriendengroep.
- Teaser (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op HBO Max
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 9 januari 2025 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures)
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 9 januari 2025 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures)
EDIT: vanaf 30 januari 2025 in de bioscoop
MosquitoSmasher
Deze draaide vandaag tijdens de Sneak Night. Eindelijk weer eens een echt goede tijdens de Sneak Night.
Het is eens wat anders, en het is goed uitgewerkt. Uitstekend acteerwerk van vooral Sophie en Jack, en tja Sophie is een uitermate leuke dame ook, echt geen straf om naar te kijken. De humor is leuk, er is gore, het verhaal zit leuk in elkaar en er was voor mij geen saai moment. Gewoon echt uitermate goed mee vermaakt.
Alleen iets op het einde wat volgens mij een foutje is, of toch niet?
Tijdens de scène dat Iris aan tafel zit, en Josh zet haar intelligentie op 0, Iris kan niks uit haarzelf doen tenzij Josh haar de opdracht geeft. Zoals dus de armen omhoog etc. Ze kan haar armen niet terugtrekken uit haarzelf en daarom verbranden haar handen. Hieruit haal ik dat zij dus volledig machteloos is. Dan schiet ze zichzelf door haar kop etc.
Dan de scène in het busje waar zij ge-reboot wordt en ze uit zichzelf dus een taser weet te vinden en het busje uit gaat en naar de andere robot loopt die Teddy probeert te doden. Maar dit klopt toch niet? Haar intelligentie stond nog steeds op 0. Of zorgt zo'n reboot ervoor dat alles op default komt weer? Een eerdere scène met de Patrick robot in het bos liet een reset zien en zijn "aggression" stat stond al op max en was niet terug gegaan naar default.
dimi303
Is inderdaad wel eentje om over na te denken op het eind.
Ik vermoed dat Teddy zelf al ingegrepen heeft omdat hij tegen het misbruik van de companions is, en Iris heeft eigenlijk zichzelf bevrijd door de onwetendheid van Josh door zich door het hoofd te schieten. Dacht dat ze daar zelf ook duidelijkheid in schept tegen Josh of ben ik verkeerd. Ik denk dat Teddy zijn ingreep in het busje bij Iris de eindfilm niet gehaald heeft. Alé mijn mening.
Heb het niet echt als een fout gezien aan het eind. Vond het een verrassende film waar je zo blind mogelijk in moet stappen. Geen trailer of dergelijke. Sophie heeft echt iets aparts, komt meer uit de verf als in Heretic.
Walter S.
Ik vond dit een erg te gekke film, in de zes weken hernieuwde Pathe unlimited wel één van de betere wat mij betreft. Is wel beter als je van tevoren niks weet, er zogezegd blind in gaat, wat Dimi303 ook al zegt. Wel een origineel idee en wat mij betreft goed uitgevoerd. Duurt ook precies lang genoeg. Vandaag twee films van rond de 100 minuten gezien, ook wel weer eens fijn tussen al die films van minimaal twee uur en vaak nog langer.
Shadowed
Ik ben ook zeer te spreken over Companion. Zowel inhoudelijk als stilistisch een fijn werkje. Hancock doet een gooi naar beste thrillerfilm van de maand en misschien zelfs wel van het jaar.
stormfox
Na het zien van Subservience (2024) was Companion een verademing. Mijn tip: ga geen trailers kijken of te veel lezen want
deze film is het mooist als je blanko er in gaat.
Het was overigens ook leuk om Gizmo op het witte doek te zien.
De filosoof
De kwaliteit van de film is z’n gelaagdheid en omkeringen. Zo lijkt de film in eerste instantie te gaan over echte liefde – wanneer de vonk overslaat – en de liefde die rijkdom kan kopen maar niet zo echt is. Dan blijkt die echte liefde geprogrammeerd en dus juist niet ‘echt’ al werpt het de filosofische vraag op waarom dat geen echte liefde zou zijn (zoals ook de meningen zijn verdeeld over of kunstmatige intelligentie wel of geen ‘echte’ intelligentie is): de vrouw die echt verliefd lijkt blijkt ‘slechts’ een seksrobot. Daarmee is het thema verplaatst naar de rol van robotten en kunstmatige liefde in ons toekomstig leven waarbij het voor de hand ligt dat deze robotten niet alleen voor seks en imitatie van echte liefde kunnen worden gebruikt: de seksrobot wordt hier gebruikt om een moord te plegen waarna de film een thriller wordt want in de nieuwe modus van afweer en agressie die voor de moord nodig was laat de robot zich niet meer zo gedwee uitschakelen en ontstaat een strijd op leven en dood tussen robot en mens. Dan dringt ook de derde gelaagdheid naar de oppervlakte: het hele robotverhaal is in wezen een metafoor voor het patriarchaat waarin met name miserabele mannetjes met kleine penissen (de losers) een vernietigende controle over de vrouw zoeken – in feite een robotvrouw wensen en de vrouw als gebruiksvoorwerp behandelen – om zichzelf op te werken en de vrouw zich daarvan moet bevrijden teneinde onafhankelijkheid en daarmee zelfcontrole (autonomie) te verwerven. De hele strijd ontwikkelt zich op de bekende wijze als een soort sportwedstrijd met voortdurend omkering van de verwachting: dan lijkt de een te gaan winnen en dan toch weer de ander (waarbij de instelling dus programma van de robot in combinatie dat ze als kunstmatige intelligentie ook over leervermogen beschikken aldoor doorslaggevend is).
Ofschoon het allemaal niet erg origineel is – noch qua thematiek noch qua plotontwikkeling – is het allemaal toch goed bedacht en uitgevoerd met vluchtig elementen van humor, horror, liefde, AI en filosofie aangestipt in de vorm van een spannende thriller, zodat het een vermakelijke film is.
mrklm
Iris [Sophie Thatcher] is dolverliefd op Josh [Jack Quaid], maar in de proloog kondigt ze al aan dat ze Josh zal vermoorden. Met enige tegenzin vergezelt Iris haar geliefde tijdens een weekend in de geïsoleerd gelegen villa van Sergey [Rupert Friend]. Het botert namelijk niet zo tussen Iris en Kat [Megan Suri]. Andere aanwezigen zijn Eli [Harvey Guillén] en zijn geliefde Patrick [Lukas Gage], maar het weekend krijgt al gauw een onverwachte wending die onthult wat de oorzaak is van de moeizame onderlinge verstandhoudingen. Begint uitstekend, niet in de laatste plaats vanwege Thatcher sterke vertolking en Hancock haalt interessante dilemma’s aan over de toenemende afhankelijkheid van technologie. Helaas maakt hij veel van het goed werk ongedaan door in het laatste kwart te breken met de regels die hij zelf zo nadrukkelijk had gesteld.
Moviegooner
Blind ingegaan en bijzonder vermaakt. Het leek net of The Coen Brothers Detroit become Human hebben gespeeld. Van alle Coen films, deed mij het meest denken aan hun debuut Blood Simple. Het draait allemaal om geld. Gecombineerd met de robot/menselijk aspect van DBH.
Begin was even inkomen, maar na zo'n dertig minuten (na de twist) was ik 100% locked on. De dude van The Boys & Scream V is een goed acteur, die zijn komische dialogen goed weet te brengen waar ik altijd wel moest glimlachen.
Humor werkte voor mij niet altijd
Met name de flash back scenes die zich te veel herhaalde. Maar verder heb ik een uitstekende middag gehad in de bioscoop zaal. Aanrader en je moet echt blind ingaan in de film. Geen trailer, geen synopsis kijken.
Shadowed
Erg fijne en originele genremix die zichzelf niet zomaar prijsgeeft en de kijker vooral meeneemt in een vermakelijk gebeuren met genoeg afwisseling. Jack Quaid en Sophie Thatcher zijn beide geknipt voor de diverse rollen die ze toebedeeld krijgen en dragen samen een efficiënte chemie. Regisseur Drew Hancock moet het meer van de inhoud hebben dan de vormgeving, maar ook qua speciale effecten en cinematografie zit het binnen Companion best goed. Het vormt daarmee een bijzonder amusante film die weinig profijt kent van de humoristische kant, maar onvoorspelbaar, spannend en boeiend genoeg blijft om de kijker de hele duur geboeid te houden. De finale zit bovendien bijzonder strak in elkaar en compenseert het feit dat de makers iets te veel gebruik maken van stereotiepe bijfiguren.
Drulko Vlaschjan
Ik had helaas de trailer gezien, waarmee het eerste halfuur van de film flink om zeep was. Dwingende tip: bekijk de trailer niet voordat je naar de film gaat.
Het is dus lastig om een eerlijk oordeel te vellen, maar laat ik een poging doen. Het is een lekker wegkijkfilmpje dat redelijk rechttoe rechtaan verloopt. Het plot vertoont wat gaten, maar als je daar je schouders over op kunt halen is het goed te doen. Mij lukte dat wel, juist omdat het zo'n niet-pretentieuze film is.
Een paar keer moest ik hard lachen (bij het buitensporige geweld tegen de agent en als Iris via de telefoon haar stem verhoogt en verlaagt - niets menselijks is mij vreemd). Het had van mij nog wel wat absurder gemogen, maar dat is puur een smaakkwestie.
Dat Iris in de proloog aankondigt dat ze Josh zal vermoorden vond ik ook niet echt handig. Dat maakte die slotscène toch een stuk minder spannend.
Ik geloof niet dat ik nog vaak aan deze film zal terugdenken. Hoewel de thematiek natuurlijk wel het een en ander zegt over onze huidige maatschappij en over de toekomst die ons te wachten staat, nodigt de film niet echt uit tot diepe bespiegelingen over die zaken. Verstand uit, zak chips erbij, even de boel de boel - zo'n film is het. Lekker toch?
John Milton
Ik vond dit toch een stuk mooiere poster.
Erg benieuwd naar deze. Thatcher beviel me erg in Heretic, benieuwd wat ze hier gaat brengen.
Martin Minderaa
Sterke horror/thriller. Onverwachte plotwendingen. En ook zeer amusant met een geweldige Sophie Thatcher
Ilse_S
Hoe zit het met Patrick de robot, die in het bos terug wordt gezet naar fabrieksinstellingen en later herinneringen heeft aan Eli? Naar mijn idee zouden die herinneringen verdwenen moeten zijn. Dat klopt toch niet of mis ik iets?
Fann
Vandaag deze film gekeken in de bioscoop en keek er al een tijdje naar uit. Zoals meerdere mensen hier zeggen kijk de trailers NIET en ga er blind in. Ik heb beide trailers gezien en ze hebben een heel groot deel van de film verraden al had ik wel een ander idee van de film.
De film begint met een vraag waarbij het plot al word verklapt maar niet storend, de film heeft bijzondere opbouw / wendingen / plottwists en ik was enorm verrast. De humor maakte de film wat luchtiger naast de luchubere moordscenes die plaatsvonden. Ik vond het een erg orgineel verhaal, een goede tijdsduur van de film en nog niet eens zo gek verzonnen. Zou mij niks verbazen als over 10 jaar iedereen een "Iris" (omgekeerd siri?!) kan bestellen met de technologie van nu.
Soms wel een beetje denkmomenten gehad waarbij het niet helemaal klopte maar kon het wel uitzetten en het was niet heel storend. Zeerzeker een film waarbij je bij meerdere kijkbeurten weer andere dingen gaat zien!
Ik vindt Sophie Thatcher een geweldige actrice en hoop ook echt dat dit haar doorbraakrol word voor meer van die soort films maar ook hoofdrollen, ze is er echt voor gemaakt (ik volg haar sinds Maxxxine) en vond het zo gaaf om haar eindelijk in een hoofdrol te zien schitteren en dat doet ze met gemak.
Sci-fi Thriller zal altijd mijn favoriete genre blijven en vind ik ook een genre wat kwa echt goeie films een beetje uitstreft maar deze stak er met kop en schouders weer ruim boven uit en zette het genre weer op de kaart!
Zag net dat deze film in zijn premiere weekend al bijna het budget terug had kwa bioscoopcijfers en dat hij het dus keigoed heeft gedaan. Hoewel de film een post credit scene heeft voor / tijdens de aftiteling hoop ik toch dat het bij deze 1ne film blijft en dat er geen vervolg komt. Ik vond het verhaal prima rond zo!
Deze krijgt een 4 sterren van mij!
mcdaktari
Wat een onverwachte mooie film zeg. Ik wist echt niet wat ik ging kijken en had totaal geen verwachtingen. Ik had bewust de trailer niet gekeken en dat was achteraf ook helemaal geen slechte beslissing. Ik had ook totaal geen flauw idee wat er ging gebeuren en eerlijk gezegd was ik best verrast toen ik te zien kreeg dat Iris een robot bleek te zijn. Dat zag ik dus helemaal niet aankomen. Dat is wel fijn als je van tevoren geen trailer kijkt. Het valt me op dat er best veel kinderen van acteurs ook zijn gaan acteren, net zoals Jack Quaid, de zoon van Dennis Quaid. Ik denk wel dat zulk soort acteurs sneller een rol krijgen met hulp van Pa, ipv acteurs die het echt zelf moeten zien te doen. Ik ben ervan overtuigd dat Dennis Quaid een goed woordje voor zijn zoon heeft gedaan om hem opweg te helpen. Maar "Companion" is een dikke aanrader, met een leuke twist erin die ik tenminste niet aan zag komen.
mcdaktari
Ik vond dit toch een stuk mooiere poster.
Ah natuurlijk ja, van de 'Heretic'!! Ik dacht al waar ken ik haar toch van.
Bak&Braad
Klopt ook niet en zo zijn er zo veel van dit soort dingen, waardoor ik de film ook maar moeilijk kan waarderen.
Wat dacht je van het Duits?
Een robot zou dit uit een database halen en accentloos moeten spreken, niet dus...
mcdaktari
Wat dacht je van het Duits?
Ik ga ervan uit dat je wel door hebt dat het film is he? Of neem je alles heel serieus?
lang pee
Heb dit gekeken na het prachtige Pachinko. Ineens met beide voeten op de grond, dat er toch een hoop rommel word gemaakt. En voor de zoveelste keer ben ik het bijna helemaal eens met The Guardian. Die geven wel nog een half punt minder, empty sc- fi thriller en for a film about advanced technology, it's all awfully simple. Een kinderachtif filmpje over robots met menselijke trekjes. En dan die vreselijke dank u papa en mama. De zoon van Meg Ryan en Dennis Quaid kan helemaal niet acteren en heeft geen greintje charisma....
knuppel ihhh
Een film die lekker wegkijkt. Het enige dat ik wist van de film is wat in de beschrijving op deze site staat. Dus de verrassingen kwamen op het juiste moment. Jammer dat er eigenlijk te veel plot twist en verrassingen in zitten. Je weet dat er weer iets gaat gebeuren. Maar zeker een aanrader.
Brabants
Companion is een interessante film. Het plot weet de wending goed te verbergen. Dit maakt het zeer vermakelijk. Niet echt hoogstaand maar gewoon prima voor een kijkbeurt. Ik ben het wel met meerderen eens dat de zoon van ... niet het talent van zijn ouders heeft. Maar wellicht moet dit nog groeien?
schumacher
Eindelijk: nog eens een goeie film.
Wat ik soms allemaal zie, 80%, soms 90% is echt bucht.
Dit is echt een leuke & vermakelijke film.
Leuk verhaal, goei acteurs enz...
zegmaarmaarten
Ik vond deze film niet slecht maar toch wat tegenvallen. Door alleen al één foto uit de trailer gezien te hebben, en de omschrijving dat het iets met AI te maken heeft, weet je al (te) veel.
Dat Iris dus een soort van robot is, kwam niet als een verrassing. Zelfde geldt voor Patrick.
Iris verhoogde haar intelligentieniveau van 40% naar 100%, daar verwacht je dan van dat ze hele slimme beslissingen neemt, maar dat viel wel tegen.
Toch kijkt de film wel lekker weg, duurt ook niet zo lang.
De soundtrack is best wel goed, vergat ik even te melden.
Typisch zo'n film die het best tot zijn recht komt zonder enige voorkennis van plotdetails. Dat geldt natuurlijk voor de meeste films, maar zeker voor deze. Spannend, grappig en voortdurend inventief, met prima rollen van Jack Quaid en Sophie Thatcher.
filmkul
Aardige thriller waarbij je beste zonder voorkennis in kunt stappen. Het verhaal zit leuk in elkaar met aardige plottwists. Het tempo is goed en iedere keer als je denkt te weten welke kant het opgaat, verandert er weer wat aan de situatie waardoor het best vermakelijk is. Men slaat gelukkig ook niet te ver door waardoor het niveau constant blijft. Het acteerwerk is verder prima. Visueel ook in orde met een paar sterke scenes. 3.5
"You're an emotional support robot… that fucks."
Hoewel het allemaal niet bijster origineel is (zo moest ik o.a. denken aan de jaren 80 Actie / Scienceficti film "Cherry 2000 (1987)", met Melanie Griffith als seksrobot) en hetzelfde geldt voor het plot (waarbij het draait om het geld van een rijke Rus), is "Companion" wel een aardige film.
Weet je nog die allereerste keer dat je de ware in de ogen keek en wist: dit is ‘m? Dat had Iris (Sophie Thatcher Sophie Thatcher) toen ze haar Josh (Jack Quaid) op de groente-afdeling van een supermarkt tegen het bevallige lijf liep. Maar hij lacht net iets te overdreven en zij is net iets te blij. Wat er mis is, blijkt als ze in hun zelfrijdende auto welgestelde vrienden in een afgelegen luxe-verblijf aan een meer van miljardair Sergey (Rupert Friend) bezoeken.
De slachtoffers stapelen zich rap op in deze vermakelijke thrillerkomedie, die de spot drijft met clichés over controlfreakerige mannen en pleaserige vrouwen. Over ware gevoelens, opportunisme en verraad. En de keerzijde van rijkdom en high tech. Soms is de film best hard, want zo wordt het gezicht van een politieman (Marc Menchaca als Deputy Hendrix) door een andere robot (Lukas Gage als Patrick) ingeslagen met een politie pistool en krijgt Josh op het einde zijn verdiende loon van Iris met een elektronische kurkentrekker in zijn hoofd.
De cast is eigenlijk op twee handen te tellen en Jack Quaid (als Josh) en Sophie Thatcher (als robot Iris, een veredelde sekspop, zoals Josh haar oneerbiedig noemt) speelden hun rollen goed en de laatst genoemde zag er ook niet onaardig uit. Dat de film ook maar 92 minuten duurt, is ook een pluspunt. Al met al een een leuke, vermakelijke en onderhoudende Komedie / Thriller film.

Heel goed gestreamd: deze tien films doen het nu het beste op HBO Max

Zeer goed bekeken op HBO Max: deze tien films doen het nu het beste

Dit zijn de tien films die momenteel het best worden bekeken op HBO Max

Zeer goed bekeken op HBO Max: deze tien films doen het nu het beste

Heretic
Horror / Thriller, 2024

Reflet dans un Diamant Mort
Thriller / Actie, 2025
kunstmatige intelligentieandroidcabinerobotboyfriend girlfriend relationshipquestioningduringcreditsstingerphilosophicalrobot girl weekend getawayhuman android relationshiptoxic relationshipabusive relationshipmalfunctioning androidsentient machine intensesinistersci-fi horrorhuman vs machinescybernetics android horror