• 9.416.826 stemmen

Geregisseerd door: Derek Cianfrance

Met onder meer: Channing Tatum, Kirsten Dunst en Lakeith Stanfield

Releasedatum: 9 oktober 2025

Plot Roofman

"Based on actual events. And terrible decisions."

Jeffrey Manchester is een voormalig militair die eind jaren 90 tientallen McDonald's-restaurants in de VS beroofde. Zijn reeks overvallen – naar verluidt tussen de 40 en 60 – nam een ​​bizarre wending toen hij verhuisde naar een Toys "R" Us in Charlotte, waar hij maandenlang onopgemerkt woonde. Hij overleefde op babyvoeding en kindersnacks en gebruikte een fiets om na sluitingstijd mee te sporten.

avatar van knuppel ihhh

knuppel ihhh

Lees hier vooral positieve reacties en dat was voor ons de reden te gaan kijken. Is natuurlijk een geromantiseerd verhaal van een overvaller die mensen bedreigd en die je bij Opsporing Verzocht voorbij ziet komen. Maar in de film wordt hij een beetje als held neergezet hoewel hij niets anders doet dat stelen en bedriegen. Begint redelijk snel maar kakt daarna in en uiteindelijk zit je te wachten op het eind. En als dat bestaat uit vluchten of de liefde dan weet je alweer hoe laat het is......

avatar van Collins

Collins

Roofman vertelt het enigszins absurde en waargebeurde verhaal van inbreker Jeffrey Manchester. De man met de bijnaam roofman die hij kreeg omdat hij bij zijn inbraken bij McDonald's filialen altijd via het dak binnenkwam. Dat hij zich zo bij meer dan 40 filialen toegang verschafte is al opzienbarend. Nog opzienbarender wordt zijn verhaal als hij zich op de vlucht voor de autoriteiten in een speelgoedwinkel schuilhoudt en daar een half jaar verblijft zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Het is een bijzondere geschiedenis die een leuke film oplevert.

De film duikt weliswaar ook in de voorgeschiedebis en laat zien hoe en waarom Manchester het criminele pad opgaat, maar het hoofdbestanddeel van de film bestaat uit de fase dat hij in de speelgoedwinkel verblijft. In de winkel creëert Manchester een parallelle leefomgeving die is samengesteld uit dingen die hij in de winkel vindt. Een absurde, bewonderenswaardige en bijzonder komische situatie ontvouwt zich. De toon die de film hanteert is als gevolg daarvan vooral luchtig. Tussendoor is ruimte voor serieuze en zelfs ontroerende momenten. Een beetje van dit en een beetje van dat. De film schiet daarbij niet door in het een of in het ander. De diverse toonaarden zijn goed in balans.

Bij de speelduur kun je vraagtekens zetten. Ik vond een speelduur van 126 minuten aan de hoge kant. Hier en daar duurt het allemaal wat lang en werd ik wat onrustig. Hier en daar had een scène best wat ingekort of wellicht geschrapt kunnen worden. Ondanks deze minpuntjes is de film over de gehele linie absoluut onderhoudend. De aanwezigheid van Channing Tatum heeft daar zeker iets mee te maken. Een leuke energieke hoofdrol en de sympathieke spil van de film.

avatar van AngelicV

AngelicV

Weer een voorbeeld van een waar gebeurd verhaal, waarbij Tatum zich door het leven beweegt na een militair verleden met een bepaalde gave. Ook hier heeft de hoofdrolspeler moeite om zich aan te passen aan het "normale" routinematig leven van de gemiddelde Amerikaan. Dit mondt uit in een ontwikkeling waarbij t draait om liefde, gezien worden, afwijzing en er mogen zijn, ook de impact van rouw wordt goed weergegeven in het verlies wat verschillende personen hebben meegemaakt. Dit alles drijft Tatum in zijn rol tot de daden die hij verricht. Ook Dinklage is goed in zijn rol. Al met al een goede film, waarbij eerlijkheid het langste duurt. 3,7*

avatar van Zinema

Sympathieke schurk.

Deze misdaadkomedie moet het niet allen hebben van de waargebeurde saus of het romantische jasje, al zit dat laatste wel erg goed. Nee, Roofman moet het bovenal hebben van hoofdrolspeler Channing Tatum, die de doorgewinterde crimineel een uiterst vriendelijke aanblik geeft. Natuurlijk is het script hier geromantiseerd, maar het blijft wonderbaarlijk dat het verhaal over een crimineel die mensen met een geladen geweer overvalt toch een beetje begrip weet op te wekken. Want vriendelijkheid - ook tijdens een roofoverval - kost niets.

De acteur kan als geen ander een naïeve jongen spelen, en mede daardoor wordt deze pathologische leugenaar al snel een beminnelijke boef. Dat hij telkens met goede bedoelingen lijkt te handelen zou je bijna willen geloven. Zoals gezegd; de waarheid zal ongetwijfeld minder zoet smaken. Zo laten de makers gelukkig ook doorschemeren tijdens de aftiteling, die bijna in zijn geheel wordt gereserveerd voor de mensen die het daadwerkelijk hebben meegemaakt. Maar ook hier blijft de boventoon gevoerd dat de schurk sowieso sympathiek was.

De film wordt vlot verteld en kent genoeg interessante types en wendingen om je als kijker gemakkelijk de lange tijdsduur te doen vergeten. Je raakt vanzelf nieuwsgierig waarom de innemende indringer niet kan stoppen met liegen en best heftige misdaden pleegt. Hoe klunzig ook uitgevoerd. Dit begint met name te schuren tijdens het romantische avontuur met een uitstekende Kirsten Dunst. De verschillende genres worden op prima wijze met elkaar gemixt en wellicht zit daar de allergrootste kracht. Aangedikt of niet, het moet gezegd; wat een verhaal.

***½

Met dank aan Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

avatar van stinissen

Niks van verwacht en wist ook niet dat het op ware feiten berust. Desondanks had ik toch liever een ander einde gezien maar ja dat is de romanticus in me. Verder prima film en uitstekende cast.

avatar van perceived

perceived

Nogal dik aangezet. Vond het wat veel Comedy voor een "waargebeurd verhaal". Daardoor nogal over het topje, maar vond het zeker wel een leuke film!

avatar van Theunissen

Waargebeurd verhaal over een inventieve gentleman-boef, Jeffrey Manchester (Channing Tatum), een huisvader met een gezinnetje, die weliswaar gewapende overvallen pleegde, maar dat op uiterst beleefde wijze deed. Zo leende hij een slachtoffer eerst z’n jas voordat ie hem in een koelcel opsloot. Eenmaal gesnapt, kostte z’n dubbelleven hem wel z’n huwelijk. Maar hij wist weer uit het gevang te ontsnappen, waarna hij zich maandenlang in een speelgoedwarenhuis schuilhield. Overdag sliep hij daar achter een decorwand, terwijl hij zich ’s nachts in leven hield op een dieet van M&M’s.

Charmante tragikomedie over wat er in het leven toe doet, met een kleurrijke bad guy en een kritische kijk op de consumptiemaatschappij. Wel duurt de film eigenlijk iets te lang en na de komst van Kirsten Dunst (als Leigh Wainscott), wordt het allemaal wast saaier, voorspelbaar en langdradig.

Al met al is "Roofman" een Misdaad / Komedie film met potentie, maar met een uitvoering die net tekortschiet.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit is me heel goed bevallen. Voor dat ik de film ging kijken wist ik helemaal niet waar het over ging, dus ben er blind in gegaan. Ik keek hem voornamelijk door de best wel hoge waardering die "Roofman" krijgt. En vanaf het begin vond ik het een prima verhaal wat ook nog waargebeurd blijkt te zijn. Channing Tatum speelt deze rol ook wel heel mooi. Dit soort rollen past hem ook heel goed. Kirsten Dunst acteert echt heel goed, wat is het toch een goeie actrice geworden. Ik vond haar al heel goed als 12 jarig meisje in "Interview with the Vampire" waar ze al indruk maakte als Claudia naast Brad Pitt en Tom Cruise. "Roofman" vind ik best wel een aanrader, dus film die je gerust kunt kijken.

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijke film waar je van moet houden, is niet echt mijn ding.