• 9.373.531 stemmen

Hayao Miyazaki and the Heron (2024)

Documentaire | 120 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: 宮﨑駿と青サギと… ~「君たちはどう生きるか」への道~

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kaku Arakawa

Met onder meer: Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki en Isao Takahata

Releasedatum: 18 september 2025

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hayao Miyazaki and the Heron

Deze documentaire beschrijft het ontstaan van “The Boy and the Heron”. Er werd gefilmd met exclusieve toegang tot Studio Ghibli gedurende een verbazingwekkende zeven jaar. Het werk is ook een verslag van de samenwerking tussen filmmaker Hayao Miyazaki en producer Toshio Suzuki terwijl ze een ingewikkelde dans van bedrog en vriendschap uitvoeren.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2045 stemmen

Eigenlijk een vrij droevig portret van Miyazaki die gevolgd wordt tijdens het maken van zijn laatste film, een proces wat hem niet makkelijk af gaat vooral vanwege het missen van zijn kameraad Pak-San, en andere mensen die om hem heen dood gaan. Camera zit continu vrij dicht op de huid maar uiteindelijk leer je de briljante regisseur ook niet super goed kennen, ook al weet ik niet of dat de bedoeling was van deze docu. Toch wel van genoten.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 18 september 2025 in de bioscoop (Paradiso Entertainment)

avatar van dimi303

dimi303

Een mooie inkijk in het reilen en zeilen van Studio Ghibli, een portret van oprichter Hayao Miyazaki, integer en informatief voor fans of leken.

Hayao Miyazaki and the Heron - Fast Forward review

avatar van Richardus

Richardus

Ik vond deze erg gaaf. Door gebruik te maken van snippets uit Miyazaki's films werd invoelbaar gemaakt hoe voor hem altijd al fantasie en realiteit door elkaar hebben gelopen, vooral tijdens het maken van een film. De maker zit hem dicht op de huid, Miyazaki is open, en zo ontstaan er al doende een mooi beeld van het maakproces van een Ghibli iha en Boy and the Heron in het bijzonder. Ik vond het een intiem en ontroerend portret, en kreeg het gevoel in de man te zijn gekropen en in zijn creatieproces te hebben meegeleefd. Niettemin had de editing hierin een grote rol. Een docu Ghibli-waardig.