• 9.377.215 stemmen

Geregisseerd door: Eddy Terstall

Met onder meer: Reinout Scholten van Aschat, Bram Suijker en Annemaaike Bakker

Releasedatum: 29 januari 2026

Plot Land van Johan

De film volgt drie families; één uit Limburg, één uit de Veluwe en één uit Marokko. Hun levens vermengen zich in het bruisende Amsterdam van 1966 tot nu. Ze beïnvloeden elkaars levens en er ontstaan hechte vriendschappen en liefdesrelaties. Dit alles tegen de achtergrond van een steeds veranderend en steeds veelkleuriger Nederland.

Regisseur Eddy Terstall is gestart met de opnames van zijn nieuwe speelfilm LAND VAN JOHAN. Een ode aan de Nederlandse cultuur vanaf de jaren ’60, met veelal iconische momenten en periodes uit de vaderlandse geschiedenis die ons land gevormd hebben tot de samenleving die het nu is. De hoofdrollen worden gespeeld door Reinout Scholten van Aschat, Bram Suijker, Annemaaike Bakker, Roberta Petzoldt, Ibrahim Hadi, Shane Redondo, Kendrick Etmon, Roos van Ees, Samya Ghilane en Nadie Reyhani. Eddy Terstall schreef het scenario samen met Erik Wünsch. De opnames vinden plaats in Nederland en Marokko.

Distributeur September Film brengt Land van Johan volgend jaar uit in de bioscoop.

Actie?

kos schreef:

Actie?

Bedankt. Aangepast.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Het verhaalgegeven lijkt me best interessant, maar waarom het dan weer als subgenre "komedie" moet hebben. Een serieus drama zou me veel aantrekkelijker lijken. Een soort van mini-Heimat, zeg maar. De ontwikkelingen gedurende de laatste 5/6 decennia in Nederland laten zien middels de lotgevallen van drie gezinnen. Kan soms een lach bij zitten, maar maak er geen halve komedie van.

Nou je wensen zijn gehonoreerd; het is een drama.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film wordt 106 minuten exclusief aftiteling, zo meldt Terstall zelf op X gisteren. Lijkt dus af te klokken op 110 minuten uiteindelijk, zie ook Land van Johan - Witfilm

Geen 165 minuten zoals er eerst stond en dat ook rondging als forse lengte. Ik zal een wijziging indienen.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 29 januari 2026 in de bioscoop (September Film Distribution)

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Hele discussie op Twitter over de recensie in Parool over deze film: Land van Johan’ is geen land voor vrouwen: in de film van Eddy Terstall zijn zij óf losbandige gekkies óf stijve trutten

Daar is weer een recensent die haar wereldbeeld neerlegt in de review en vooral activistisch bezig is (Terstall heeft als filmmaker verantwoordelijken!) in plaats van dat ze gewoon vertelt hoe de film in elkaar zit. Wanneer snapper recensenten nu eens dat mensen niet benieuwd zijn naar hun politieke idealen maar gewoon naar het acteerwerk en het verhaal? Hilarisch als het niet zo treurig was.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

In de recensie: 'Als je een film maakt over Nederland brengt dat bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee'. Absoluut niet. Of het moet zijn dat er nog een klein beetje winst aan de film behaald wordt.

Hahah, wat een onzin inderdaad.

avatar van keukenzout

keukenzout

Vanmiddag de film gezien met nagesprek regisseur. Heel tof.

De film zelf vond ik veel tieten, weinig mannelijk naakt, veertigers die twintigers spelen en soms wat geforceerd gespeeld maar ontzettend geestig en zeker zeker zeker interessant om te zien. Ik hoop ontzettend dat hij de andere delen ook kan verfilmen zoals hij dat zou willen.

avatar van Walter S.

Walter S.

Pathé Groningen heeft ie in elk geval al niet gehaald. Zal wel enkel in de vier grote steden draaien.

Las er niet al te vleiende recensies over, maar kijk altijd graag Terstall films, dus ben wel benieuwd.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Paar mensen die wat oninteressante dingen meemaken, en af en toe kijken ze voetbal. Veel relationeel gezeur ook.

Op vervelende wijze van heel veel voice-over voorzien.

Sentimentele rommel.

avatar van keukenzout

keukenzout

Walter S. schreef:

Hij draait in 35 bioscopen, alleen filmhuizen volgens mij.