• 9.369.601 stemmen

Met onder meer: Malou Khebizi, Idir Azougli en Andréa Bescond

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 30 januari 2025

Plot Diamant Brut

Liane woont met haar moeder en jongere zus in Fréjus aan de Côte d'Azur. Liane is geobsedeerd door haar uiterlijk en wil niets liever dan beroemd worden. Reality-tv kan weleens een springplank zijn tot het realiseren van deze droom. Wanneer er deelnemers gezocht worden voor het programma Miracle Island meldt Liane zich aan.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 30 januari 2025 in de bioscoop (September Film Distribution)

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Deze film is een diamant.

avatar van mrklm

mrklm

Khebizi maakt een verpletterende indruk in haar speelfilmdebuut als de 19-jarige Liane die hoopt te ontsnappen aan haar werkloze moeder [Andréa Besond] en een pijnlijke voorgeschiedenis door influencer te worden. Ze doet er werkelijk alles aan om genoeg YouTube-volgers te krijgen om haar kansen op een rol in de Franse versie van de realityshow ‘Temptation Island’. Op basis van de positieve feedback bij haar casting call rekent ze zich al rijk, maar haar moeder en haar vriendinnen (allemaal jonge moeders) nemen haar nauwelijks serieus. Bovendien voelt ze zich verantwoordelijk voor haar zusje (en Mini-Me) Alicia [Ashley Romano]. De enige die Lianes steunt is Dino [Idir Azougli] die haar verleden als geen ander kent. Liane komt in het begin over als het clichébeeld van de narcistische Barbiepop en wekt weinig sympathie op, maar in de tweede helft ontdekken we geleidelijk meer over haar verleden en ontwaren de kwetsbaarheid achter de Lianes bravoure. Bijna verpest door een gemakzuchtige, onbevredigende ontknoping.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Weer zo'n film op heel smal formaat. Maar wel één waarin het visuele aspect juist het beste was van de film. De camera zit gelukkig niet te veel op de huid en deze regisseur weet hoe een smal beeld toch mooi te vullen is en hoe er ruimte valt te creëren. Sfeervol, mooie kleuren, sprekende beelden en soms fijn dromerig.

Inhoudelijk dan weer minder bijzonder. Echt zo'n verhaal waarvan ik vond dat al tientallen keren te hebben gezien rond een gezin in de lagere sociale milieus. Alle clichés rond afwezige vaders of moeders, nieuwe scharrels, criminaliteit, ruzies binnen, het jongere zusje of broertje etc kwamen wel langs. Dat was jammer.

Debutante Khebizi doet het nog wel aardig waarmee haar rol toch nog goed overkomt. Wat ik wel leuk vond is hoe ze naar buiten overkomt. Soms groot houden maar ook wel oprecht zich prettig voelen door expressief over te komen alleen daarachter zit een klein hartje en een zekere nervositeit - als een jongen te dichtbij komt wijst ze hem af. Aan het eind mag ze naar dat programma maar je kan je ook afvragen hoe het met haar daar zal gaan want daar zal ze vermoedelijk wel over die grens van seks heen moeten. Dat maakt het einde treurig maar boeiend. 3,0*.

avatar van Vidi well

Vidi well

Een film die draait om verwachtingen en het uitkijken naar succes.

Liane is een meisje dat opgegroeid is in moeilijke omstandigheden: een liefdeloze moeder, geen vader, geldproblemen en een zusje dat rekent op haar zorg.
Ze wil vluchten uit dit uitzichtloze bestaan en geeft zich op voor een realityshow, die van haar een ster kan maken. Althans, dat is wat ze er zelf van verwacht.

De rol van Liane wordt heel sterk gespeeld. Dit zoekende meisje komt in al haar onzekerheden overtuigend over. Haar bijna kinderlijke naïviteit omtrent het verwachte tv avontuur zijn wellicht vol hoop, maar laten direct zien hoe beperkt haar dromen zijn: naast beroemd worden heeft ze geen enkel plan. Ze mompelt iets over influencen, fans ontmoeten en geboekt worden, en laat hier mee zien dat ze eigenlijk geen idee heeft wat ze wil.
Ze wordt dan ook nergens gesteund in haar plannen, want haar moeder boeit het niet, en haar omgeving kijkt er met gemengde gevoelens na. Liane staat er helemaal alleen voor en probeert het toch.

De seksualisering van het vrouwenlichaam komt steeds terug als thema. Ook in de auditie wordt er duidelijk naar gehint dat Liane zich sexy moet gedragen en wellicht zelfs een relatie moet beginnen voor de kijkcijfers.
Sex sells, dat is duidelijk. Maar dat wist Liane al. Ze kleedt zich enkel in uitdagende kleding, en de dans moves die ze haar jonge zusje leert lijken meer thuis te horen in een stripclub dan op de dansvloer. Liane lijkt enkel de taal van verleiding te kennen als weg naar succes en is dan ook geobsedeerd met haar maakbare uiterlijk: siliconen, make up en jurkjes zijn haar interesses, naast een ongezonde dosis social media.

Een minpunt aan de film is dat het voelt als een uitgesponnen eerste akte. Op een gegeven moment snappen we de hardheid van haar bestaan wel, en we begrijpen ook goed waarom ze droomt van roem. Dat de film open eindigt vind ik geen probleem, maar iets meer verhaal had geen kwaad gekund. Het kabbelt maar voort op veel momenten.

De film kaart actuele problematiek aan. Want hoeveel influencers worden nu echt beroemd en kunnen er goed van leven?
Met een dubbel gevoel kijken we naar de ambities van Liane, want hoewel er natuurlijk een kans op succes is, is deze klein. Veel groter is de kans dat ze in het seksistische tv programma haar eigen grenzen voorbij gaat, en uiteindelijk niet meer is dan het zoveelste meisje dat makkelijk uit de kleren gaat voor aandacht, en het volgende seizoen alweer vervangen is voor een nieuwe ‘ster’. Waarna ze terug zal moeten keren naar de alledaagse treurigheid van haar leven.

avatar van Collins

Collins

De 19-jarige Liane woont met haar moeder en jongere zusje in de Franse stad Fréjus. Het gezin leeft onder arme omstandigheden en de onderlinge verhoudingen zijn gespannen. Liane droomt van een leven vol rijkdom en van beroemd zijn. Ze leeft met haar telefoon en ziet daarop via sociale media levens vol rijkdom en status voorbijkomen. Dat wil zij ook. Een casting voor een realityshow verloopt hoopvol en lijkt een grijpbare kans om haar doel te verwezenlijken. De bevestiging van haar deelname laat op zich wachten. Liane raakt steeds minder positief gestemd en gedraagt zich navenant.

Regisseur Agathe Riedinger maakt een film die zich bezighoudt met de invloed die reality-tv en sociale media hebben op met name jonge vrouwen. Die groep is schijnbaar nogal vatbaar voor de onrealistische presentatie van een ideaal leven vol schoonheid, geld en aanzien. In Diamant Brut staat Liane model voor zo’n vatbare vrouw en geeft Riedinger een intieme inkijk in haar leven en verdiept zich in haar drijfveren. Hoewel de film haar inspanningen om rijk en beroemd te worden vanaf het begin als tamelijk kansloos typeert, is dat Liane niet aan te zien. Ze gelooft op een obsessieve manier dat haar droom om een personality te worden bewaarheid gaat worden.

Op haar eigen bescheiden videokanaal heeft Liane het over haar geloof in God en haar succesvolle lotsbestemming. Riedinger vergelijkt de fanatieke droom van Liane met religieuze devotie. Aardig bedacht. Jammer dat deze interessante vergelijking slechts incidenteel ter sprake komt. Een ander leuk aspect dat in de film wordt gebruikt is de invoeging van fictieve commentaren op de sociale media profielen van Liane die in beginsel een onschuldig en positief karakter hebben maar zich in het verloop van de film toenemend gewelddadig, seksueel getint en beledigend uiten. Ook interessant.

Beide aspecten zeggen iets over haar labiele aard. Zeggen iets over het onrealistische schoonheidsideaal dat Liane nastreeft. Zeggen iets over haar onzekerheid en zelftwijfel. Haar hypocrisie. Liane verbergt haar conservatieve instelling en is bereid om zich voor de camera verleidelijk te exposeren om interessant gevonden te worden. Het is maar hoe je het bekijkt. Juist door zich te voegen is ze niet heel bijzonder en slechts een cliché. Malou Khebizi in de rol van Liane speelt zowel de zelfbewuste en extraverte Liane als de kwetsbare en onzekere Liane heel overtuigend. De overige personages bivakkeren in haar schaduw en dienen voornamelijk om het personage Liane met haar goede en slechte kanten nadrukkelijker in te vullen.

Diamant Brut is een aardige film die er niet in slaagt een nieuwe blik op de negatieve aspecten van sociale media te werpen. Als kijker verkrijg je geen nieuwe of verrassende inzichten. Diamant Brut vertelt wat je al weet maar doet dat op een innemende manier. Best ok dus.