• 9.373.245 stemmen

Geregisseerd door: Michael A. Goorjian

Met onder meer: Michael A. Goorjian, Hovik Keuchkerian en Nelly Uvarova

Releasedatum: 22 augustus 2024

Plot Amerikatsi

Charlie ontsnapt als jongen aan de Armeense genocide door naar de Verenigde Staten te vluchten. Wanneer hij als volwassene terugkeert wordt hij echter gearresteerd. Vanuit zijn gevangeniscel kijkt hij naar een Armeens echtpaar, waardoor hij eindelijk meer te weten komt over zijn vaderland.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 22 augustus 2024 in de bioscoop (WW Entertainment)

avatar van mrklm

mrklm

Na de Tweede Wereldoorlog betaalt Jozef Stalin een vergoeding aan overlevenden van de Armeense Genocide waarmee ze kunnen terugkeren naar hun geboortegrond dat op dat moment onderdeel uitmaakt van de Sovjet-Unie. Charlie Bakchinyan [Michael A. Goorjian], die als kind in 1915 in de VS belandde, besluit hier gebruik van te maken. Hij redt Vanya [Greg Ganoyan], het zoontje van de Russische officier Dmitry Petrov [Mikhail Trukhin], maar omdat hij geen Russische en Armeens verstaat, wordt hij door een opeenstapeling van misverstanden veroordeeld tot 10 jaar strafkamp in Siberië. De gevangenis waar hij zijn transport afwacht, wordt getroffen door een aardbeving en daarom wordt Charlie daar aan het werk gezet. Hij houdt de moraal hoog door over de afgebrokkelde muur te gluren naar het gezinsleven van Tigran [Hovik Keuchkerian], een Armeense schilder die werkt als kampwachter om het strafkamp te ontlopen. Het scenario refereert aan Charlie Chaplins The Great Dictator, Buster Keatons The Scarecrow en Jacques Tati’s Playtime, maar het verhaal is vooral een mix van Rear Window en La Vita È Bella met een weinig expressieve hoofdpersoon. Goorjians achterliggende boodschap is hoopvol en Keuchkerian en Grigoryan (als Tigrans echtgenote) zetten een fraai staaltje pantomime neer. Bakhchinyans komische timing is wisselvallig.

avatar van Fisico

Fisico

Deze had ik gemist in de bioscoop, maar achteraf gezien misschien niet zo heel erg. De verwachtingen lagen vrij hoog, maar al bij al vond ik het maar matig. Vrij lang uitgesponnen vooral waardoor de nodige flow ontbrak.

Ja, inderdaad, je krijgt een soort Rear window gevoel met dat voyeurisme. Daarnaast ook wat luchtigheid met die humoristische insteek, maar ik had het liever rauwer gewild.

En de geschiedenis van de Armeense bevolking is ook eerder de context, maar ook niet meer dan dat. Al bij al nog onderhoudend, maar een topper is het zeker niet.